Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kasap: "Üyelerimize Çay Cüzdanlarından Kesinti Yapmakkaydıyla Verdiğimiz Krediyi Kaldırdık"

Rize Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Kasap, çay üreticisi kooperatif üyelerine çay cüzdanlarından kesinti yapmak kaydıyla verilen kredinin kaldırıldığını söyledi.

Rize Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Kasap, çay üreticisi kooperatif üyelerine çay cüzdanlarından kesinti yapmak kaydıyla verilen kredinin kaldırıldığını söyledi.

Kasap, kooperatif toplantı salonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, üyelere avans adı altında verilen kredilerin geri ödemelerinin aksaması üzerine yaklaşık 50 yıllık uygulamayı kaldırdıklarını belirtti.

Kooperatifin 1960 yılından bu yana 14 bin 460 üyesine, satacakları ve çay cüzdanlarına işletecekleri çayın parasından kesilmek üzere avans adı altında kredi verdiklerini anımsatan Kasap, son dönemde verilen kredilerin geri dönmemeye başlaması üzerine avans uygulamasını kaldırdıklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

Kasap, üreticilerin çay cüzdanından kesinti yaparak verilen krediyi geri aldıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Ancak avans alanlar çay cüzdanlarıyla çay satmadı, borçlarını da ödemedi. Bundan böyle sadece hastası, düğünü, cenazesi olan veya afete maruz kalmış üyelerimize avans veriyoruz. Bunun dışında avans verme olayını kaldırdık. Avans veya para yerine çay gübresi alan ancak borcunu ödemeyen yaklaşık 200 kişi hakkında icra takibi başlattık. 500 bin lira civarında alacağımız var. Alacaklarımız karşılığında bazı arsa ve mallara haciz yoluyla el koyduk."

Sarp Sınır Kapısı'nın açılması sonrasında bölgenin sosyal yaşantısında bazı olumsuz değişiklikler olduğunu savunan Kasap, şöyle devam etti:

"Bu süreç günümüzde Gürcistan'a pasaportsuz geçişlerle devam ediyor. Kooperatiften avans alıp gayrimeşru ilişki yaşayan, alkol alan, kumar oynayanlar var. Kimin ne yaptığını bilemeyiz, ama avansların dönüşü olmayınca tedbir olarak bu uygulamayı acil işler dışında kaldırdık. Avansların yüzde 60'ının aile için kullanılmadığı bir gerçektir. Pasaportsuz geçişlerin ardından çok sayıda insan ucuz akaryakıt ve et gibi ürünler almak için Batum'a gidiyor."

Reklam
Reklam

Muhabir: Serhat Çağdaş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz