Tarımsal Mekanizasyon Ulusal Kongresi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi tarafından “27. Tarımsal Mekanizasyon Ulusal Kongresi” düzenlendi.OMÜ Atatürk Kongre...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi tarafından “27. Tarımsal Mekanizasyon Ulusal Kongresi” düzenlendi.

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen kongrenin açılışına Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, MHP Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Alim Işık, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran ile çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri katıldılar.

Açılışta konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Türkiye’nin son 10 yıldır tarım politikaları çerçevesinde yaptığı çalışmalara değinerek tarım üretimi ve tarım verimliliğinde önemli mesafeler alındığını belirtti. Samsun’un da hemen yanı başında bulunan Çarşamba ve Bafra ovaları gibi oldukça verimli iki tarımsal alana sahip olduğunu ve bu potansiyelin daha etkin değerlendirilmesi için konunun aktörleri ile sürekli yeni çalışmalar yapıldığını ifade eden Yılmaz, “Samsun’u tarımsal üretim ve verimlilik açısından daha iyi konuma taşıyacak değerlendirme ve çalışmaların içerisinde olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Tarım alanında yaratılan katma değere bakıldığında Türkiye’nin dünyanın en büyük 7. ülkesi olduğunu dile getiren Yılmaz, “Tarımda oluşturduğu 60 milyar dolarlık değerle Türkiye bugün Rusya, İspanya, Fransa gibi ülkelerden daha ileri bir durumda. Tarımda katma değer sonuçta verimlilik ile oluyor. Tarımın el emeğinden çıkıp makineli tarıma dönüşmesi ile oluyor. Türkiye’de tarımın mekanizasyonu ancak 1950’li yıllarda başladı. Bugün Türkiye’de ihtiyacın da üzerinde bir traktör filosu var. Ancak bu traktör filosunun ötesinde benim de biraz üzülerek gözlemlediğim Türkiye tarımının ataşman kullanmasını halen öğrenemediğidir. Yani Türkiye hala enerjinin ve makinenin iş yapma kabiliyetini maksimize edecek düzenlemeleri ve mekanizasyonu sağlayamadı. Ancak bunu da önümüzdeki 10 yıllık süreçte kademe kademe gerçekleştireceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

IŞIK: “SEKTÖRE GEREKEN DEĞER VERİLMELİ”

Kongreye konuk konuşmacı olarak katılan ve kendisi de Ziraat Profesörü olan MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, ziraat ve tarım sektörünün önemine dikkat çekerek; “Eğer siz ülkenizde insanlarınızı doyuramazsanız, insanlarınızın refah düzeyini artıramaz ve dolayısıyla gerekli enerjiyi onlara veremezseniz, o zaman bugün dünyanın birçok ülkesinde gördüğünüz açlık, ölüm, kıyım ve insanlık savaşlarına sahne olursunuz. Bu coğrafyada yaşamanın bedeli çok ağır ve bu coğrafyada yaşayan insanlara hizmet etmenin bedeli de çok ağır. Biz insanımızı doyurmak ve insanımızı rahat ettirmek istiyorsak tarım sektörüne gereken değeri vermek zorundayız” diye konuştu.

Reklam
Reklam

VALİ AKSOY: “SAMSUN’UN TARIM MASTER PLANI HAZIR”

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy da yaptığı konuşmada, tarım sektörünün en önemli sektörlerin başında geldiğini vurgulayarak, “İnsanoğlunun gıda almadan yaşamını sürdürmesi mümkün değil ve bu boyutuyla baktığınız zaman tarımsal üretimin bütün boyutları ile ele alınıp yeni tekniklerin kullanılarak geliştirilmesi önümüzdeki süreçte de artan bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle bu tür kongrelerde yeni tekniklerin yeni gelişmeleri tartışmaya açılması son derece önemlidir. Samsun Türkiye’nin önemli tarım potansiyeli olan illerinin başında gelmektedir. Bafra ve Çarşamba gibi 2 önemli ovaya sahip, Ladik ve Vezirköprü gibi önemli tarımsal üretim gerçekleştirilebilecek alanlara sahip bir kent. Ancak bu potansiyelin getirdiği verimlilikte bir üretim kapasitesine sahip olup olmadığımızı kendimize sormak ve bu soruların cevabını da araştırmak zorundayız. Biz tüm bu soruların ve cevaplarının olduğu ve sektörün tüm taraflarının görüş ve önerilerinin bulunduğu bir tarımsal master planını Samsun için hazırlamış bulunuyoruz. Samsun önemli bir tarımsal potansiyele sahip olmasına rağmen fındık dışında ihracata yönelik üretimi olan başka bir ürünü maalesef yok. Biz ihraç edilebilir başka ne tür ürünleri burada yetiştirebiliriz bunun alternatiflerini oluşturmak durumundayız” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

27. Tarımsal Mekanizasyon Ulusal Kongresi 7 Eylül Perşembe günü sona erecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz