Tarımsal Sulamada Bir İlk: Mobil Güneş Pili

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nce 2011 yılında yürütülen 'Mobil Güneş...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nce 2011 yılında yürütülen 'Mobil Güneş Pili Destekli Damlama Sulama Sistemleri Ar-Ge Projesi'nin devrim sayılacak bir sonuca ulaştığı bildirildi. Türkiye’nin en fazla güneş alan bölgesi olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin güneşini tarımsal sulama amaçlı kullanabilecek mobil pil üretildiği açıklandı.

TÜBİTAK tarafından desteklenen, Bakanlık Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilen projenin, alternatif bir enerji kaynağı olan güneş enerjisinin verimli ve etkin olarak hemen kullanılabileceği “Güneş Enerjisi İle Tarımda Sulama Sistemleri” konusunu kapsadığı kaydedildi.

Reklam
Reklam

Tarımda toplam giderlerin önemli bir bölümünü oluşturan sulamada enerji giderlerini azaltacak projenin sulamaya dönük olarak diğer enerji kaynaklarına bağlı aksaklıkları da önleyeceği vurgulanarak, elektrik kesintileri, arıza masrafları, yeni kurulum maliyetleri gibi giderleri ortadan kaldıracağı bildirildi.

Araştırma sonucu elde edilen sonuçlara göre, sistemin teknik ve ekonomik yönden önemli avantajlara sahip olduğu, geliştirilen teknoloji ile tarımsal sulamadaki mazot, elektrik gibi enerji girdilerinin maliyetleri önemli ölçüde azalttığı belirtildi. Elde edilen araştırma verilerine göre, elektrik şebekesinin su kaynağından 1 kilomereden daha uzakta olması durumunda bu sistemin kendini ilk senede amorti ettiği kaydedildi.

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsünce yapılan açıklamada şöyle denildi: "Mobil Güneş Pili Prototip Sulama Makinası damlama sulama sistemi ile kullanıldığında ürünün cinsine ve mevsimine göre 400 dağ alanı sulayabiliyor. Mobil güneş pili sulama makinası örnek bir model olup güneş pili ve pompa kapasitesi artırılarak daha fazla alanların sulanmasında da kullanılması planlanıyor. İmal edilen prototip makine tüm gerekli enerjiyi kendisi üretmekte, saatte 70 ton su atma kapasitesiyle maksimum 170 metreden su çekebiliyor"

Reklam
Reklam

KENDİ ÜRETTİĞİ ELEKTRİKLE GÜNEŞİ GÜN BOYU OTOMATİK TAKİP EDİYOR

İmal edilen makinenin, ulusal ve uluslararası literatürlerde mobil özelliği ve uygulamaya dönük olarak bir ilk olduğu belirtildi. Bu prototip makinenin, diğer güneş pillerinden ve panellerinden farkının, su kaynaklarına taşınabiliyor olması olarak kaydedildi. Yapılan araştırmalara göre; yeryüzüne bir yılda düşen güneş ışınım enerjisinin, yeryüzünde şimdiye kadar belirlenmiş fosil yakıt haznelerinin yaklaşık 150 katı olup, güneş enerjisi konusunda çok iyi bir konumda bulunan Türkiye’nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresinin 2 bin 640 saat, günlük toplam 7,2 saat olduğu belirlendi.

GAP Bölgesi gibi Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Ege Bölgesi'nin güneşlenme süreleri de dikkate alındığında, küresel ısınmadan dolayı oluşacak su ve sulama sıkıntılarına da önlem olması açısından çevreye duyarlı ve maliyeti düşürecek bu sistemlerin yaygınlaştırılmasının planlandığı söylenerek, sistemin yaygınlaştırılmasıyla Mobil Güneş Pili destekli sistemlerin, kuru tarım yapılan ve elektrik şebekesinin olmadığı yerlerde özellikle gölet ve kanal kenarlarındaki arazilerde damlama sulama gibi kapalı sulama sistemlerine entegre edilerek kırsal alanda enerji transferi ve sulama ihtiyacının rahatlıkla karşılanabileceği vurgulandı.

Reklam
Reklam

Söz konusu sistemin, Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 25 Haziran 2012 tarihinde Enstitünün uygulama arazisinde paydaşlara, üreticilere ve basına tanıtılacağı açıklandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: