TARİŞ, Bakan Çağlayan'dan Kuru Üzüm Teşvikinintonda 100 Dolar Olarak Uygulanmasını Istedi

İZMİR (A.A) - TARİŞ Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, kuru üzümde geçen yıl 55 dolar/ton olarak uygulanan teşvikin, 2012 yılından

İZMİR (A.A) - TARİŞ Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, kuru üzümde geçen yıl 55 dolar/ton olarak uygulanan teşvikin, 2012 yılından itibaren 100 dolar/ton olarak uygulanmasını istedi.

TARİŞ Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, sofralık ve kuru üzümdeki üretim ve teşvik konusundaki beklentiler Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yazılı olarak bildirildi.

Türkiye'nin dünya çekirdeksiz üzüm üretim ve ihracatında birinci sırada yer aldığı, dünya çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarının oluşmasında belirleyici olduğu belirtilen yazıda, üretilen kuru üzümün yüzde 90'lık kısmının ihraç edildiği, her yıl yaklaşık 600 milyon dolar civarında ihracat geliri elde edildiği vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

Reklam
Reklam

"Sofralık üzüm piyasasındaki olumsuz gelişmeler, kuru üzümü doğrudan etkilemektedir. Sofralık üzüm fiyatının düşmesi nedeniyle birçok üretici ürününü kurutarak değerlendirme yoluna gitmeyi düşünmektedir. Sofralık olarak üretildiği halde piyasada fiyatların düşük olması nedeniyle kurutmalığa dönülmesi, kuru üzüm arzının artmasına sebep olacaktır. Bu durum, hem kuru üzüm iç piyasa fiyatının hem de ihracat fiyatının düşmesine yol açacaktır.

Bu itibarla, ülkemizin sofralık üzüm ihracat miktarının artırılması ve kuru üzümde önceki yıllarda yaşanmış olan arz fazlılığı nedeniyle gerçekleşen fiyat düşüşlerinin önüne geçilmesi için geçtiğimiz yıl 55 dolar/ton olarak uygulanan sofralık üzüm teşvikinin 2012 yılından itibaren 100 dolar/ton olarak uygulanması hususunu takdirlerine arz ederiz."

Muhabir: Ayten Aydın

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: