TARİŞ'te kadro gerginliği sürüyor

BALIKESİR (İHA) - TARİŞ'e bağlı birlikler arasında kadro sebebiyle çıkan gerginlik sürüyor.

Son günlerde tarım satış kooperatifleri arasında yaşanan gerginlik üzerine TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği tarafından basın açıklaması yapıldı. Birlik yönetimi tarafından yapılan açıklamada, yeni bir kadro kurulduğu yönündeki iddiaların asılsız olduğu, Zeytin ve Zeytinyağı Birliği tarafından çıkarılan tüm müşterek kadroların ortaklara yansıyacağı belirtildi. Açıklamada, TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği ve 33 kooperatifin sermayesiyle kurulan TARİŞ Zeytin A.Ş.'nin tartışmalarla yıpratılmak istendiği ileri sürüldü.

Reklam
Reklam

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin 28 Şubat tarihinde yapılan genel kurulu sonrasında, TARİŞ'in diğer 3 birliği ile başlayan tartışmaların üzücü olduğunun ifade edildiği açıklamada, "Genel kurul, en üst organdır. Genel kurul kararını ne yönetim kurulu ne de genel müdür uygulamama lüksüne sahip değildir. Aksine uygulamamak yasal sorumluluk da doğurur. Genel kurul kararını birlik yönetim kurulu kararıyla, daha sonra ilk yapılacak genel kuruldan geçirmek üzere geri çekmemiz için, birliğimize 28 Mart 2005 tarihinde tebligat yapılarak, 31 Mart 2005 mesai bitimine kadar süre verilmiştir. Bunun geri çekilmemesi halinde personele, TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği ve bağlı kooperatiflere hizmet verilmemesi talimatı verilmiştir. Genel kurul kararının değiştirilemeyeceğinin belirtilmesi üzerine, 1 Nisan 2005 tarihinde gönderilen bir başka tebligatla, genel müdürlük ve kooperatiflerdeki tüm müşterek kadroların iş hacmi oranlarına bakılmaksızın, Zeytin ve Zeytinyağı Birliği dışındaki diğer 3 birlik ya da kooperatiflerin kadrosuna dönüştüğü ve zeytinyağı ortaklarına hizmet verilmemesi talimatı verilmiştir. Bu tebligatın dışında hareket eden, bir başka ifadeyle Zeytin ve Zeytinyağı Birliği ve kooperatiflerine hizmet edecek personelin iş akdinin feshedileceği uyarısında bulunulmuştur. 1 Nisan 2005 tarihi itibariyle tüm müşterek genel müdürlük ve kooperatif kadroları Zeytinyağı Birliği'ne hizmet vermemeye başladığından, hizmetlerin aksamaması için TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, özel kadrolarını harekete geçirdi. Bu tarihten itibaren başlayan gelişmeler hiç etik olmayan, kural ve yasa dışı uygulamalar şeklinde sürmüştür. Birliklerin tabi olduğu 4572 sayılı yasa ve birlikler ana sözleşmesi, birlik ve kooperatiflerin müşterek çalışmasını ayrı ayrı değerlendirmiş olmasına rağmen, aksi şekilde davranılmıştır. Bu durum karşısında TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği ve bağlı 33 kooperatif kendine yönelik yapılanmaya girmiş, hizmetlerin aksamaması için iç dinamiklerini harekete geçirmiştir. Bundan hareketle TARİŞ'te bir süredir yaşanan tartışmaların kaynağı, 31 Mart 2005 ve 1 Nisan 2005 tarihinde yayınlanan ve tebliğ edilen genelgelerdir. TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği bu tarihlerde dışarı atılmıştır" denildi.

Reklam
Reklam

Zeytin ve Zeytinyağı Birliği yönetimi ve bağlı 33 kooperatif olarak yaşanan tatsız gelişmeler karşısında müdafaa hakkını kullandıkları kaydedilen açıklamada, birliğin 5 Mayıs 2005 tarihinde yapılan genel kurulunda ise genel müdür kadrosu dışında hiçbir ilave kadro açılmadığı ve genel müdürlükte TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin 26 olan özel kadrosu içinde yaşanan gelişmeler ışığında, görev dağılımı yapıldığı vurgulandı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Kooperatiflerimizin bir çoğunda bulunan müşterek kadroların zeytinyağı kooperatiflerine hizmet verilmeyeceği talimatından sonra, en az kadro ile yeni bir yapılaşmaya başlanmıştır ki, hizmetlerin aksamaması için bu bir zorunluluk olmuştur. İddia edildiği gibi yeni bir kadro kurulmadığından, yeni bir tek personel istihdamı gerçekleşmediğinden, çıkarıldığımız tüm müşterek kadrolar da ortaklarımıza yansıyacak kadardır. Müzakere sürecinde birliğimizin diğer birlik yöneticileri ve genel müdüre yönelik olumsuz bir davranışı ve saygısızlığı olmamıştır. Tam tersine bazı birlik başkanlarının, 'Bizim için TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği diye bir birlik yok' yorumu da, köprülerin atıldığının ve uzlaşmaz tavrın en net ifadesidir. TARİŞ'in dört birliğinin beraber olması için daha uzlaşmacı ve yapıcı tavır gereklidir. TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği olarak biz çıkılan 4 kadro, 25 personelden çok, yapıyı sorgulamak ve birlikte çalışmanın daha çağdaş sisteme oturtulmasını talep ediyoruz. Burada asıl olan birliklerimizin ortakları ve üreticilerdir. Personel tartışmaları tarih boyunca TARİŞ içinde hep yaşanmıştır ve bir çözüme kavuşturulamamıştır. Bunun çözümsüzlükten kurtarmak ve günün şartlarına uygun hale getirmek şart olmuştur. Diğer birlik yöneticileriyle de masaya oturarak, TARİŞ'in daha ileri nasıl götürüleceğini tartışmalı ve sorunsuz birlikteliğin temellerini atmalıyız. Birlik yöneticilerinin haksız beyanlarda bulunmaları, uzlaşmayı güçleştirmeleri de onların tarihsel sorumluluğu içindedir. TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği olarak özenle koruduğumuz markamızın bu tartışmalar içinde yer almasından da ayrıca büyük üzüntü duyuyoruz. Çünkü bu tartışmalar, TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'ni olduğu kadar diğer TARİŞ birliklerini de ticari açıdan olumsuz etkileyebilecek olduğundan, kamuoyunda tartışılmasını doğru bulmuyoruz. Bu konudaki açıklamalar hukuki hiçbir değer taşımamaktadır. Bu tavır bile diğer 3 birliğin tartışmaları en uç noktalara ulaştırdığının göstergesidir. Marka üzerinde hiç kimsenin spekülasyon yapmaması ve özenle koruması gerekmektedir. Ancak iddiaya bir şekilde yanıt vermek gerekirse, TARİŞ markası 4 birlik adına tescilli ortak markadır. Her bir birliğin hangi ürünler üzerinde markayı kullanma hakkı olduğu yönetmelikle belirlenmiştir. Bu yönetmelik Türk Patent Enstitüsü (TPE) nezdinde tescillidir. Zeytinyağı için markayı kullanma hakkı özel olarak Zeytinyağı Birliği'ne aittir. Diğer birliklerin zeytinyağı ürünü üzerinde bir tasarrufta bulunma hakkı yoktur."

Reklam
Reklam