Tariş'ten çiftçiye kredi

AYDIN (İHA) - Tariş Pamuk Birliği, ortaklarına 2004 yılında pamuk dikimi için "Tarım Hazırlık Kredisi" adı altında maddi destek sağlama kararı aldı.

Tariş'in, kütlü pamuk ekecek çiftçilere üretimlerine yönelik tarla hazırlıkları için birinci dilim nakdi kredi olarak, yıllık yüzde 35 faizle kilogram başına 50 bin lira "Tarla Hazırlık Kredisi" dağıtımı yapacağı, başvuruların 20 Ocak Salı günü başlayacağı bildirildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Tariş Pamuk Birliği Başkanı Cavit Ancın, çiftçilere devlet desteğinin sağlanmadığı, girdi fiyatlarının ise sürekli yükseldiği bir ortamda üreticilerin üretimlerini sürdürebilmeleri için, kredi dağıtımına başlayacaklarını belirterek, Tariş Pamuk Birliği'nin üretici birliği kimliğinin yanında, bir finansman kuruluşu misyonu da üstlendiğini söyledi. Ancın, "2002-2003 sezonunda ortaklara ayni ve nakdi olarak 93 trilyon lira kredi dağıttık. Kötü hava şartları nedeniyle, üst üste iki kötü sezon geçiren üreticimizin yüzü geçen yıl bir nebze olsun güldü. Tariş Pamuk Birliği olarak üreticimizin yanında olmak için çabalıyoruz" dedi.
Dünyanın en kaliteli pamuğunu yetiştiren Egeli üreticilerin üretimden kaçmaması, üretimlerini sürdürebilmeleri için bir finansman kuruluşu gibi çalışarak, kredi vermeye

Reklam
Reklam

çalıştıklarını kaydeden Ancın, şunları söyledi:

"Geçtiğimiz sezon üretici ortaklarımıza maaş öder gibi 6 kez kredi verdik. 2002-2003 sezonunda 59 trilyon lirası nakdi, 34 trilyon lirası ayni olmak üzere toplam 93 trilyon liralık kredi dağıttık. Üreticilerimiz 2004 sezonuna hazırlanıyor ama siyasilerin tarıma dair uygulamaları bir yıl geriden geliyor. Biz 2004'e hazırlanıyoruz ama hükümet 2003 yılının prim oranını hala belirleyemedi. Türkiye'nin lokomotifi tekstil sektörüne hammadde temin eden pamuk üreticilerine hükümetin el uzatmasının zamanı geldi de geçiyor bile. Tariş olarak, pamuk üreticisinin zor günlerinde hep yanlarında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Bu çerçevede pamuk üreticilerine 2004 yılı kütlü pamuk üretimlerine yönelik olarak yıllık yüzde 35 faizle kiloda 50 bin lira hazırlık kredisi dağıtacağız."