Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Haliloğlu:

26 Ekim’de Resmi Gazetede yayımlanan bir yönetmelikle, Türkiye’nin yeni bir tartışma konusu daha olan GDO’larla...

26 Ekim’de Resmi Gazetede yayımlanan bir yönetmelikle, Türkiye’nin yeni bir tartışma konusu daha olan GDO’larla ilgili olan bir takım düzenlemelere Atatürk Üniversitesi’nden tam tersi bir açıklama geldi.

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO)’larla ilgili olarak bir takım düzenlemeler öngören yönetmelik, çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından tepki toplarken, Atatürk Üniversitesi’nden tam tersi bir açıklama geldi. Atatürk Üniversitesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Haliloğlu, “GDO’lu yiyeceklerin kamuoyunda yanlış anlaşıldığı gibi fare genlerinden alınmamaktadır” dedi. Genetiği değiştirilmiş gıdaların Türkiye’ye ithalatının yasak olduğunu, ancak ticari olarak 4 türün getirildiğini söyleyen Atatürk Üniversitesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Haliloğlu, genetiği değiştirilmiş gıdaların ithalatı konusunda Tarım Bakanlığının çok titiz olduğuna vurgu yaptı. Haliloğlu, GDO’lu gıdaların piyasaya sürülmeden önce çeşitli testlerden geçildiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Haliloğlu, “Genetiği değiştirilmiş bitkilerin ülkemizden dışarıdan ithalatı yasaktır. Ancak ticari olarak GDO’lu bitki türleri Tarım Bakanlığı tarafından çok titiz bir şekilde çeşitli testler yapılarak getiriliyor. Deniliyor ki, GDO’lu ürünlerde, domuz, akrep ve çeşitli hayvansal genlerden faydalanılıyor. Kamuoyunda bu yönde söylentiler dolaşıyor. Böyle bir şey yoktur, olamaz da. Bitkisel üretimde uygulanan bu teknolojide, kesinlikle hayvansal genetik faktörler kullanılmamaktadır. Pamuk, soya fasulyesi, mısır ve Kanola gibi bitki türlerinin GDO’lu yiyeceklerdir. Bu tür ürünlerin satışına ilk kez 1966 yılında ABD’de izin verilmiştir. O zamandan bu zamana kadar GDO’lu ürünlerden kaynaklanan herhangi bir sağlık sorununa rastlanmadı. Türkiye’de GDO’ların kontrolsüz biçimde girişlerinin söz konusu olmamaktadır.” dedi. "Tüketicilerin, tükettiği ürünün GDO olup olmadığını bilmeye hakkı vardır." diyen Haliloğlu, “Kaldı ki, yeni dönemde bu hakkın kullanımı da mümkün olacaktır. Şu ana kadar GDO‘lu yiyeceklerde herhangi bir sağlık problemine neden olduğu tespit edilmemiştir. GDO’lu üretim yapılırken her türlü test ve analizin yapılarak, sağlık sorunu teşkil edebilecek bir duruma da anında müdahale edilebiliyor. GDO’lu ürünler insana zarar vermez. “ dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: