Tarsus çiftçisini dolu vurdu

MERSİN (İHA) - Son bir hafta içinde yağan sağanak yağmur ve dolu Tarsus İlçesi'ne bağlı birçok köyde zarara yol açtı. Taşobası, Çokak, Yanıkkışla, Koçmarlı ve Çavuşlu Köyleri'nde ekili buğday, bağ ve pamuk tarlalarının dolu yağışından dolayı büyük zarar gördüğü bildirildi. Tarsus Ziraat Odası (TZO) Başkanı Ali Ergezer ile İl Genel Meclisi Üyesi Süleyman Bulut, doludan zarar gören köylerde incelemelerde bulunarak hükümete rapor edeceklerini söyledi. Tarsus Tarım İlçe Müdürlüğü elemanlarının da hasar tespit çalışmalarını sürdürdüğü köylerde, geçen yıl da aynı durumun yaşandığını ve köylülerin yeterli buğday hasadı yapamadığı belirtildi.

Reklam
Reklam

Başkan Ergezer, geçen yıl hasat yapamayan çiftçinin bu yılda aynı duruma düştüğünü belirterek," Çiftçiler olarak hep yağmur yağsın diye dua etmekteydik. Ancak Mayıs ayında yağan yağmurdan da hiçbir zaman hayır gelmeyeceğini de gördük. Dolu afeti çiftçimizi perişan etti. Köylümüz buğday hasadına 10 gün kala böyle bir afet beklemiyordu. Allah'tan gelenin karşısında durulmaz. Çiftçimiz borcunu unuttu, son dolu yağışıyla kışın ne yiyeceğini düşünmeye başladı. Hükümetimiz, çiftçimizin içine düştüğü bu kötü durumdan kurtarmak için çare bulmalı. Dolu yağan bölgelerdeki çiftçiler yüzde 40 malını kaybetti. Borçla ektiği tarlasındaki buğdayı afetle kaldırdı" dedi.

AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Süleyman Bulut da, dolu yağışından zarar gören köylerde yaptığı inceleme sonucunda, bölge milletvekillerine çiftçinin zor durumda olduğunu bildirdi. Bulut, AK Parti Mersin Milletvekili Prof. Dr. Ömer İnan ve Saffet Benli'ye, dolu yağışı nedeniyle buğday, bağ ve yeni ekim pamuğun tamamen zarar gördüğünü, buğday hasat dönemine yakın bir zamanda yaşanan afetin çiftçiyi perişan ettiğini dile getirerek, "Çiftçilerimizin geçimi için tarlaya ektiği buğdaylar, dolu yağışı nedeniyle tamamen hasar gördü. Borçla ektiği mahsulü tamamen yok oldu. Tarlada ekili saplarda başak kalmadı, yere döküldü. Çiftçimizin zararını karşılayacak çare bulunmalı yada Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçları ertelenmeli. Aksi halde Tarsus çiftçisi tamamen biter. Çiftçilere verdiğimiz Doğrudan Gelir Desteği yardımının ikinci taksitinin erkene alınması çiftçilerimizi az da olsa rahatlatır. Diğer taraftan Buğday taban fiyatının da biran evvel açıklanmasında fayda görmekteyiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Çavuşlu Köyü'nden Osman Çelik adlı çiftçi ise ömrü boyunca böyle bir afetle karşılaşmadığını, dolu yağışından özellikle buğday tarlalarının çok büyük zarar gördüğünü belirtti. Çelik, başakta buğday kalmayınca ne hasat edeceğiz ve kışı nasıl geçireceğiz şimdi onu düşünüyoruz diyerek sıkıntılarının büyük olduğunu dile getirdi.