Tarsus İMKB Meslek Lisesi TÜBİTAK bölge yarışmasında birinci oldu

Tarsus İMKB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi tarih dalında TÜBİTAK Adana bölge yarışmasında birinci oldu.Çukurova...

Tarsus İMKB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi tarih dalında TÜBİTAK Adana bölge yarışmasında birinci oldu.

Çukurova Üniversitesi Sakıp Sabancı Spor Salonu’nda bu yıl 43.’sü düzenlenen TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında, Tarsus İMKB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi “ Toros Tünelleri Belemedik Mevkii ve Hacıkırı Köprüsü” isimli proje ile bölge birincisi olarak 3-7 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da yapılan Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı.

Tarsus İMKB Endüstri Meslek Lisesi’nden Tarih öğretmeni Taner Tanrısever rehberliğinde, AT-10 B sınıfı öğrencileri Mustafa Şimşek, Erdal Doncu tarafından yürütülen ve Sultan II: Abdulhamit Han’ın ünlü Hicaz Demiryolları çalışmasının Toroslar bölümünü tarih turizmine açmayı hedefleyen proje 105 eser arasından birinci oldu.

Reklam
Reklam

Tarsus İMKB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Okul Müdürü Ramazan Ateş geçtiğimiz yıl TÜBİTAK yarışmalarında matematik dalında bölge birincisi olduklarını hatırlatarak hiçbir başarının tesadüf olmadığını, emeği geçen öğretmen ve öğrencileri kutladığını vurguladı.

Tarih öğretmeni Taner Tanrısever de, "Meslek lisesi olarak böyle bir başarıyı almamız ayrıca önemliydi. Bu meslek okullarında da bilimsel çalışma yapılabileceğinin ispatıdır. Öğrencilerimizin kendilerine güven duymaları açısından da önemliydi,” dedi.

Proje ile ilgili bilgi aldığımız AT 10-B sınıfı öğrencilerinden Mustafa Şimşek amaçlarının, Adana Karaisalı ve Mersin Tarsus arasında kalan Toros Tünelleri ve Hacıkırı köprülerini tanıtmak ve bölgedeki tarih turizmini canlandırmak olduğunu ifade etti.

Şimşek, Osmanlı padişahlarından II. Abdulhamit Han tarafından yaptırılan bu köprünün halk arasında Vardaha – Alman Köprüsü olarak bilindiğini ve günümüzde halen kullanıldığını kaydetti. Projenin Almanlar ve Türk işçiler tarafın 20 yılda yapıldığını ifade eden Mustafa Şimşek, "Burada çalışan işçilere ait toplam dört mezarlık bulduk. Bunlardan bir mezarında köprüyü yapan Alman mühendise ait olduğunu tespit ettik,” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: