Tarsus Süt Üreticileri Birliği'nden Fiyat Tepkisi

Mersin’in Tarsus ilçesinde hizmet veren Tarsus Süt Üreticileri Birliği Başkanı Yılmaz Karabulut, süt fiyatlarını düşüren...

Mersin’in Tarsus ilçesinde hizmet veren Tarsus Süt Üreticileri Birliği Başkanı Yılmaz Karabulut, süt fiyatlarını düşüren firmalara tepki gösterdi.

Tarsus Süt Üreticileri Birliği olarak bölgede süt fiyatlarını düşüren firmalara neler olduğunu anlamaya çalıştıklarını dile getiren Karabulut, "Ulusal Süt Konseyi'nin ülke genelinde uyguladığı 0,90 kuruşun altında süt satılmayacak uyarısına karşı bölgemizde faaliyet gösteren ve bölgemizde süt alımı yapan büyük firmalar kendi aralarında bir araya gelerek süt fiyatını Aralık ayı itibari düşürdüğünü açıkladı. 0.70 kuruştan süt satılıyor. Bu fiyat düşüşüne süt toplayıcıları hiçbir şekilde karşı çıkmadı. Sanki firmalardan çok toplayıcılar kendi keselerini düşünerek hiç tepki vermediler. Üreticinin kanla canla emek verip sağdığı değerli sütleri hiçe sayarak adeta firmalarının yanlarında yer aldılar." dedi.

Reklam
Reklam

Süt fiyatlarının düşmesinde bir nebze de olsa üreticilerin de payı olduğunu söyleyen Karabulut, "Çünkü bazı üreticilerin genel alışkanlıklarını bırakmadığından dolayı istenilen kalitedeki süt üretimi sağlanmamaktadır. Sütteki kaliteyi düşüren bazı üreticilerimiz bir an önce sütün kalitesini iyileştirme yoluna gitmeleri, Kaliteli süt üreten diğer üreticilerin hakkını yememeleri gerekmektedir. 2012 yılı Hayvancılık Desteklemesi Tebliğ kapsamında sıcak süte farklı destek, soğuk süte farklı destek uygulaması getirildi. Biran önce İlçemizde soğuk süt zinciri oluşturmamız gerekmektedir.Üreticilerimizin bilinçlenip sütlerini soğuk süt zinciri kapsamında ki toplayıcılara vermeleri üreticilerin toplayıcılarını bu yönde uyarmaları gerekir ki soğuk süt desteğinden faydalana bilsinler.Temmuz-Ağustos-Eylül dönemlerini kapsayan süt teşvikleri soğuk süte verilen desteğin 2 kat fazlası(0,80 krş) olarak Bakanlık tarafından üreticilere ödenmiştir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına teşekkür ederiz." dedi.

Reklam
Reklam

Süt tozunun ithalinin yasaklandığı, Okul sütün uygulamaya başlayacağı ve aynı zamanda firmaların süte ihtiyaç duyacağı bu döneme dikkat çeken Karabulut, "Süt fiyatlarının geri çekilmesi akıllarımıza soru işareti getiriyor. Yazın kaliteli olan sütlerimiz, kışın mı kalitesiz oluyor. Firmalara buradan soruyoruz. Yem fiyatlarının aşırı yükselmesi, süt fiyatlarında düşmesi mağdur olan üreticiyi iyice zor durumda bırakacaktır. 0,90 kuruş olan brüt süt fiyatı ile bir kilogram yem bile alınamıyor. Süt fiyatını düşüren firmaları acilen bu durumdan vazgeçmeye davet ediyoruz. Vazgeçilmemesi durumda üreticilerimizin haklarını aramak için elimizden gelenleri yapacağız. Tarsus Süt Birliği olarak bu konuyu tekrar geniş çaplı ele alacağız." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: