Mersin’in Tarsus İlçesi’nde 9 yıl önce kalp krizi sonucu ölen çiftçi ve gayrimenkul zengini Yusuf Ocakoğlu’nun bir bankadaki hesaplarından 2 milyon 227 bin liranın buharlaştırıldığı iddiasıyla hakkında dava açılan kardeşi, yeğeni ve banka görevlisinin yargılanmasına başlandı. Yusuf Ocakoğlu’nun oğlu Burhan Ocakoğlu ise, babasının buharlaştırılan servetinin 100 milyon lira olduğunu, ellerinde hesap cüzdanları ve belgeler bulunduğunu iddia etti.
Yusuf Ocakoğlu, 20 Ocak 2004’te bahçesinde ölü olarak bulundu. Kalp krizinden ölen Ocakoğlu’nun yakınlarına, parasının bulunduğu bankalardan sadece 6 bin 500 lira ödendi.
HESAPLARDA HAREKETLİLİK
Gayrimenkul zengini olan Yusuf Ocakoğlu’nun ölümünün ardından iddiaya göre banka hesapları da boşaltıldı. Babasının ölümünden uzunca bir süre geçtikten sonra sbanka hesaplarında para hareketleri olduğunu belirleyen Burhan Ocakoğlu, 2008 yılında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Cumhuriyet Savcısı, Yusuf Ocakoğlu’nun kardeşi Abdulhamit Ocakoğlu, yeğeni Yusuf Ocakoğlu ile bankada memur olarak görev yaparken emekli olan Edip Halavut hakkında ’Bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık, bilişim sistemindeki verileri bozma yok etme, erişilemez kılma, sisteme veri yerleştirme gibi özel belgede sahtecilik’ suçlarından 10’ar yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.
YALNIZ MENKUL KIYMET BAZINDA 2 MİLYON 727 BİN TL
Mersin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz yargılanan şüpheliler suçlamayı kabul etmezken, Cumhuriyet Savcısı iddianamesinde, 2004- 2010 yılları arasında Edip Halavut’un, hesaplara müdahale etmesi sonucu söz konusu hesaplardaki paranın şüpheliler Abdülhamit Ocakoğlu ve Yusuf Ocakoğlu’nun müşterek açtıkları hesap üzerinden çekildiği, Merkezi Kayıt Kuruluşu’nca tespit edilen hesapları üzerinden işlem yapıldığı, kiralık kasasının şüpheliler tarafından kullanıldığı, anılan dönemlerde yatırım hesabında bulunan, 64 milyon 443 bin işlem adetli kıymetli evrakın genel uygulama gereği eski YTL’den yeni TL’ye çevrimi sırasında, genel uygulama ve yasal düzenlemelerle aykırı olarak değerinin azaltıldığı, Yusuf Ocakoğlu ve Abdülhamit Ocakoğlu’nun müşterek hesabı üzerinden satışı gizlenmeye çalışılarak şikayetçilerin yalnız menkul kıymet bazında 2 milyon 727 bin lira zarar olmak üzere, müdahale edilen hesaplar ve kasada korunan değerler yönünden zarara uğratıldığı öne sürüldü.
OĞLU DEDEKTİF GİBİ İZ SÜRDÜ
Ayrıca zarar miktarı kadar Tarsus 3’üncü Asliye Mahkemesi’nce alacak davası da açtıklarını belirten Burhan Ocakoğlu, davaya söz konusu olan bankadan buharlaştırılan paranın 2 milyon 727 bin lira olduğunu, kendilerinin yaptığı araştırma sonucu, babasına ait banka hesaplarında bu şekilde buharlaştırılan paranın 100 milyon lira olduğunu ileri sürdü.
Burhan Ocakoğlu, babası öldükten sonra evlerindeki kasadan 1 kilo altın ve 2 bin 500 lira ve çok sayıda banka mevduat cüzdanı çıktığını, ancak bankalardan kendilerine ödenen rakamın 6 bin 500 lira olduğunu söyledi. Yaptıkları araştırmada babasına ait bir yatırım defteri bulduklarını da anlatan Ocakoğlu, şu iddiada bulundu:
"Bu yatırım defterindeki hesapları göre babamın 65 milyon lirası varmış. Rakamın bu kadar büyük olması, şu anda yargılanan kişilerin ancak piyon olabileceği kanısını doğurdu. Bu işler sadece bir memurun yapacağı iş değil. Üst düzey yetkililerin de bu işin içinde olabileceğini sanıyoruz. Banka elimizdeki belgelere rağmen ’Ben size para vermiyorum, gidin mahkemede hakkınızı arayın’ diyor. Bizce babamın bu olayda buharlaşan serveti 100 milyon liradır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu bu işe al atsın. Belgeleri buldum, ispatladım, mahkeme önüne koydum.Yukarıda Allah’a, aşağıda adalete güveniyorum."