“Tarsus’ta Esnaf Dükkanları Tek Tek Kayboluyor”

Mersin’in Tarsus İlçe Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Erdoğan Yalçın, "Kültürümüzün ve tarihimizin hatta yaşantımızın...

Mersin’in Tarsus İlçe Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Erdoğan Yalçın, "Kültürümüzün ve tarihimizin hatta yaşantımızın bir parçası olan esnaf dükkanları korunmalıdır." dedi.

“Kaybolan kültür bir daha geri gelmiyor, mahallemizin ışığı kaybolmasın” diyen Başkan Yalçın, esnaf dükkanlarının AVM'lerin sermaye gücüne ve haksız rekabetine dayanamayarak tek tek yok olduklarını dile getirdi. "Kültürümüzün ve tarihimizin hatta yaşantımızın bir parçası olan esnaf dükkanlarımızı korumak gerekiyor. Evvela sokak, sonra mahalle şimdi de caddeler yok oluyor.” diyen Yalçın, kültürün bir parçası olan esnaf ve sanatkarın haksız rekabet ortamından korunması için 'Perakende Yasa' tasarısının bir an evvel kanunlaşmasını istedi.

Reklam
Reklam

Yalçın, şunları ifade eddi: "Haksız rekabetin yarattığı olumsuz durumlardan biri de cadde mağazacılığının bitmesidir. Şehrin kültüründe yer etmiş yılların lokantaları, pastaneleri, giyim mağazaları bir bir kapanıp yerlerini, her şey bir lira olan ucuz Çin mallarının satıldığı ucuzcu marketlere bıraktı. Değerlerimiz kayboluyor. Büyük AVM'ler şehrin içinde kuruldukları sürece, perakende sektörüne bir düzen getirilmediği sürece bu değerlerimizi nostaljik hikayelerde hatırlayacağız. Zaman kaybedilmeden kuralların konulması lazım."

Cadde yanlarında geceleri ışıl ışıl parlayan esnaf dükkanları kapandıkça, caddelerin karanlığa büründüğünü ifade eden Yalçın, sözlerini şöyle tamamladı: "Mahalle esnafının yerine devasa AVM'leri koyarsanız, caddelerin ışıltısı kaybolur. Vatandaşın güven içinde evine gittiği yolların karanlık olmasını istemiyorsanız koruyucu tedbirleri geç olmadan almak gerekir. Zaten elektriğin pahalı olmasından dolayı caddelerdeki elektrik direklerinin idarece yakılmadığını görüyoruz. Bir de esnafın ışığını söndürürseniz, hep beraber karanlıkta kalırız. Cadde mağazacılığının her geçen gün kapanması üzerine gayrimenkul değerleri süratle düşüyor. Avrupa Birliği standartları uygulanmadığı sürece esnaf iyice yok olacak.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: