Tarsus'ta İnsan Figürlü Taban Mozaiği Bulundu

Mersin’in Tarsus ilçesinde Roma dönemi 2. yüzyıla ait insan figürlü taban mozaiği bulundu.Tarihi eserler, belediye...

Mersin’in Tarsus ilçesinde Roma dönemi 2. yüzyıla ait insan figürlü taban mozaiği bulundu.

Tarihi eserler, belediye tarafından Eski Ömerli Mahallesi’nde yapılacak olan semt pazarının temeli kazı çalışmaları sırasında ortaya çıktı. Daha önce kazı çalışmalarında Roma dönemi antik çeşmeye ait 6 adet boru ile 2 adet havuzcuk ve kemerli su tünelleri ile çok sayıda tarihi eser çıkarılmıştı. Bunların yanında çok sayıda pişmiş toprak kap, tıbbi aletler, heykel figürleri, kandiller ortaya çıkarıldı.

Çalışmalar sırasında 52 metre uzunluğunda 4 metre yüksekliğinde ve 7 metre genişliğinde bir su depolama ve antik çeşme tespit edilirken, yapının batı bölümünde yapılan çalışmalarda çeşmeye ait 6 adet boru, 2 adet havuzcuk ve çok sayıda tarihi eser açığa çıkarılmıştı.

Reklam
Reklam

Son olarak tarihi alanda yapılan kurtarma kazısı çalışmaları sırasında daha önce gün yüzüne çıkartılan ve Roma dönemine ait olduğu belirtilen taban mozaiği herkesi hayrete düştürdü. Çalışmaları ilerleten kazı ekibi 4 insan figürlü mozaiğe rastladı. Uzmanlar, yaptıkları ön inceleme sonucunda bulunan mozaiğin Roma dönemine ait olduğunu ifade ettiler.

Çalışmaların sürdürüldüğünü söyleyen Müze Müdürü Mehmet Çavuş, 2 panodan oluşan toplam 5 insanın yer aldığı mozaiğinin 2. yüzyıla ait olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Çavuş, “Roma dönemine ait sarnıç yapısının ortaya çıkmasıyla birlikte Müze Müdürlüğümüz burada çalışma başlattı. Kurtarma çalışmaları kapsamında sarnıç yapısının doğu cephesinde Roma dönemine ait saray hamam veya bir villaya ait olduğunu tahmin ettiğimiz zemin mozaiği ile karşılaştık. Üzerinde güneş saati figürüne de rastladık" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: