Tartışılan o bina ölümsüzleştirildi

Beyoğlu’nun en özel yapısı Narmanlı Han’ın ilk ve tek belgeseli hazırlandı

Son günlerde adı sıkça restorasyon çalışmaları ile duyulan Narmanlı Han, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle ölümsüzleştirildi.

Ünlü İtalyan mimar Giuseppe Fossati tarafından 1831 yılında Türk topraklarındaki ilk Rus Büyükelçiliği olarak inşa edilen Beyoğlu’nun en farklı yapısı Narmanlı Han restorasyon çalışmaları sebebiyle son günlerin en çok tartışılan konularından biri.

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur Romanını yazdığı Han

Türk Edebiyat ve Sanat tarihinin önemli isimlerinden olan Ahmet Hamdi Tanpınar ve Bedri Rahmi Eyüpoğlu gibi önemli sanatçıların uzun yıllar ikamet ettiği ve eserlerini hayata geçirdiği Narmanlı Han Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle belgesel haline getirildi.

Reklam
Reklam

İlk ve Tek Belgesel

Mimari ve tarihi özellikleriyle Beyoğlu ve İstiklal Caddesi’nin en farklı yapısı olan ve anıtsal niteliklere sahip olan Narmanlı Han, uzun yıllar atıl durumda kaldıktan sonra 2014 yılında iki girişimci iş adamı tarafından satın alındı ve handa restorasyon çalışmaları başlatıldı.

O günden beri adı sık sık kamuoyunda duyulan ve dünyanın da ilgisini çeken Narmanlı Han’ın ilk ve tek belgeseli hazırlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle hazırlanan belgeselde Narmanlı Han’da yarım aşırı aşkın süre yaşamış olan sakinlerinden Rusya’nın İstanbul Başkonsolosuna kadar bir çok isim Narmanlı Han’ı anlatıyor.

Belgesel için Narmanlı Han’da restorasyon çalışmaları başlamadan önce teknik ekip hana girdi ve hanın her noktasını orijinal halinde iken yeni nesil sinema teknikleri ile görüntüledi. 4K görüntü kalitesinde yapılan çekimler ile Narmanlı Han’ın ilk ve tek belgeseli de hayata geçirilmiş oldu.

Restorasyon çalışmaları tamamlanan ve 3 ay sonra açılışı yapılacağı belirtilen Narmanlı Han’ın belgeselini hazırlayan yapımcılardan Umut Mete Soydan, Narmanlı Han’ın İstanbul’un kültürel mirası için önemini anlattı ;

Reklam
Reklam

“Türkiye’nin en bilindik caddelerinden İstiklal Caddesi’nin çok önemli bir noktasında 2.7 dönüm arazide bulunan Narmanlı Han, Türk Edebiyat ve Sanat tarihi açısından son derece kıymetli bir eser. Ahmet Hamdi Tanpınar, Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Aliye Berger, Firşek Karol gibi bir çok önemli sanatçımız burada uzun yıllar yaşıyor ve en önemli eserlerine burada hayat veriyor.

Ahmet Hamdi Tanpınar, dünya çapında eserlerinden olan Huzur romanını burada kaleme alıyor. Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nü burada yazıyor.

Bedri Rahmi Eyüpoğlu ve Aliye Berger de yine aynı şekilde bir çok eserine burada hayat veriyor. Tabi sadece onlar değil başka bir çok sanatçı ve gazeteci uzun yıllar burada yaşıyor. Narmanlı Ailesinin de sanata ve sanatçıya olan verdiği önem sayesinde burası adeta tarih boyunca bir sanat ve sosyalleşme merkezi kimliğini taşıyor.

Narmanlı Han mimari olarak da bölgenin en özel yapısı. Rusya’nın İtalyan mimar Fossatiye yaptırdığı bu yapı mimari olarak da adeta bir şaheser.

İçerisinde kamuya açık böylesine büyük ve güzel bir avlusu olan, doğa ile içiçe 3 katlı, kavisli ve fil ayağı sütunları ile son derece estetik bir görünüme sahip olan böyle bir yapıyı görebilmeniz mümkün değil.

Reklam
Reklam

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün yapım desteği ile bu belgeseli ülkemize kazandırmanın mutluluğunu ve gururunu taşıyoruz. Ancak Narmanlı Han’ın da bu önemli kimliğinin unutulmamasını arzu ediyoruz. Önemli akademisyenlerin danışmanlığında Narmanlı Han’ın tüm özelliklerini, zenginliğini ve geçmişini anlatan içerisinde belgeselin de yer aldığı anıtsal bir kitap çalışması yapmak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Narmanlı Han’ın 2018 yılında yeni yüzüyle açılması bekleniyor.

Narmanlı Han Belgeseli Fragman :

Narmanlı Han Belgeseli Fragman 2 :

Anahtar Kelimeler: