Tartışma Şeklimizi Nasıl Değiştirebiliriz?

Tek istediğim soruma doğrudan bir cevaptı ve bana bunu vermeyince kendimi yok sayılmış hissettim. Bu çeşit tartışma şeklinden kaçınmayı nasıl öğrenebiliriz?

Soru: Partnerim ve ben 4 yıldır birlikteyiz. Bu hafta sonu birlikte eve çıkıyoruz, ve ben bunu dört gözle bekliyorum. Ama son zamanlarda, yenilenme, toplanma ve çalışma zamanlarında, aramız tuhaf, yorgun ve stresli. Bunun anlaşılabilir olduğunu fark ettim, ama beni rahatsız eden şey geçen iki gün içinde 3 kez tartıştık – hepsi bariz nedenlerden- ve her seferinde aynı şekil ortaya çıktı: Basit bir soru sordum, partnerim ne demek istediğimi anlamadı ve soruyu daha karmaşık, diğer problemleri de içeren bir hale çevirdi. Onu ilk sorduğum soruya döndürmeye çalıştım ama bu onu sinirlendirdi çünkü o çoktan bu soruyu cevaplandırdığını düşünüyordu. Tek istediğim soruma doğrudan bir cevaptı ve bana bunu vermeyince kendimi yok sayılmış hissettim. Bu çeşit tartışma şeklinden kaçınmayı nasıl öğrenebiliriz?

Reklam
Reklam

Cevap: Öncelikle, bir çift beraber yaşamaya karar vererek ilişkilerini derinleştirdiğinde, duyguların parlaması çok da alışılmamış değildir. Beraber yaşama bağlanmanın ve mahremiyetin çok güçlü bir evresidir. Bu da gizlenmiş korku, kuşu ve genel huzursuzluk halini ortaya çıkarabilir. (çıkarıyor da.) İkinizde birbiriniz için doğru insan olup olmaığınızı merak ediyor ve bağımsızlığınızı ve özgürlüğünüzü kaybetmekten çekiniyorsunuz. Benzer bir durum çiftler evlendiğinde de yaşanır.

Son iki günde sahip olduğunuz 3 düşünce bu duygularla açığa çıkmış gibi götünüyor. Bir şey sorduğunuzda ve konu başka bir yere geldiğinde, bunun nedeni diğer konuların aklında olması. Öyleyse onu asıl soruya geri çekmeyi denemenin aksine bir derin nefes alın ve ne söylediğini dinlemek için ona biraz zaman verin. Kişisel takviminiiz unutun ve ona istediği ilgiyi verin. İyi ilişkileri temelleri etkili iletişim kurmakta yatar. Bu ihtiyaçlarını doğru ifade etmenin yanında dinlemeyi de gerektirir. İnsanlar dinlendiklerini hissettiklerinde adece anlaşıldıklarını değil, sevildikelrini de düşünürler.

Reklam
Reklam

Eğer konuyu değiştiriyorsa,bu onun kafasının içinde neler düşündüğünü bildirme şeklidir. Özellikle bu hassas zamanda onu dinle. Dinlediğini bilmesini sağla. Karşılaştığı sorunları konuşun. Sonra sorunu bir daha sor. Bir kere kendini açıkladığı zaman ve anladığını hissettiğinde sana istediğin cevabı vermeye çok daha hazır olacak

Dr. Brenda Shoshanna