Taş atan çocuklar yeniden Meclis'te

18 yaş altındaki çocukların, çocuk mahkemelerinde yargılanmasını öngören yasa tasarısı yeniden Meclis gündemine taşınıyor.

ANKARA (ANKA) - Hükümetin, “demokratik açılım” sürecinin ilk yasa tasarısı olarak bilinen ve kamuoyunda taş atan çocuklar olarak bilinen ve terör suçuna bulaşmış 18 yaş altındaki çocukların, çocuk mahkemelerinde yargılanmasını öngören yasa tasarısı yeniden Meclis gündemine taşınıyor.

Kasım, 2009’da TBMM’ye sunulan ve Demokratik açılım sürecinin ilk yasal düzenlemesi olan tasarı izinsiz gösterilerde polise taş atan çocukların cezalarında indirim öngörüyor. Terörle Mücadele Kanunu(TMK) ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı gelen düzenlemeler şöyle:

Reklam
Reklam

-TAŞ ATAN ÇOCUKLAR-

Terörle Mücadele Kanunu’nda (TMK) çocuklara verilecek cezalar ve yargılanacakları mahkemeler konusunda yer alan alehteki bazı istisnalar kaldırılıyor. TMK’da yer alan “onbeş yaşını tamamlamamış” ifadesi ile “Bu suçlardan dolayı 15 yaşın üzerindeki çocuklar hakkında açılan davalar da bu mahkemelerde(ağır ceza) görülür” hükmü yürürlükten kaldırılıyor. Buna göre, 15-18 yaş arasındaki çocuklar artık özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde yargılanmayacak, 18 yaş altındaki çocuklar için TMK’dan kaynaklanan yüzde 50 ceza artırımı uygulanmayacak, verilen cezalar da alternatif yaptırımlara dönüştürülebilecek.

-YENİDEN DÜZENLEME: TASARININ KAPSAMI GENİŞLEYECEK

Edinilen bilgilere göre; aylardır, TBMM Adalet Komisyonu’nda bekleyen tasarının ilk önce adının değiştirilmesi düşünülüyor. Bu çerçevede; tasarının adı “Suça itilen Çocuklar” olarak değiştirilecek. 18 yaşın altında izinsiz terör örgütü eylemlerine katılan çocukların yanı sıra; (hırsızlık, kap-kaç, tiner….) tasarı her türlü suç işleyen çocukları da kapsaması düşünülüyor.

Reklam
Reklam

Her nedenle olursa olsun 18 yaşın altında ki çocuklar, “Suça itilen çocuklar” şeklinde değerlendirilecek ve yargılama ve ceza usulleri de bu kapsamda değerlendirilecek.

-BAKAN TUR DÜZENLEYECEK-

Tasarının yeniden düzenlenerek, komisyon aşamasında önergelerle değiştirileceği öğrenilirken, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tasarıya destek amacıyla Meclis’te bulunan muhalefet partilerini ziyaret edecek. Bakan Ergin, muhalefet partilerinin görüş ve önerilerini alırken, tasarının Meclis’ten geçmesi için de destek isteyecek.

Tasarının Mart ayı içerisinde Komisyon ve Genel Kurul’dan geçmesi planlanıyor. (ANKA)