Ferah IŞIK/ DENİZLİ, (DHA)- MİMARLAR Odası Denizli Şubesi, 2010'da yıkılan Şehit Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi bahçesindeki her biri 77 yıllık dört taş binanın yıkılmaması için 20 ay önce dava açtı. Denizli İdare Mahkemesi, taş binaların özgün yapısının cumhuriyet eğitim projesinin bir parçası olduğuna, taş binaların yapıldığı dönemin mimari ve teknik özelliklerini yansıttığı, kentin sosyo-kültürel yapısına uygun olduğu, depreme dayanıklı oldukları gerekçesiyle korunmalarına karar verdi. Mimarlar kararı, lokma döktürerek kutladı.
Valilik hizmet binası yanındaki Şehit Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi, 2010'da yıkıldı. Lisenin 77 yıllık taş binalarının da yıkılıp, yerine Arkeoloji Müzesi yapılması için 2012'de dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, müzeyi yaptıracak hayırsever Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ile Denizli'de protokol yaptı. Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Cumhuriyet Tarihi döneminin bir parçası olan taş binaların yıkılmaması için mücadele başlattı. Bunun üzerine başvurulan Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Mimarlar Odası'nın taş binaların korunması talebini reddetti. Mimarlar Odası, yargıya başvurup, 6 Şubat 2014'te, Denizli İdare Mahkemesi'nde yürütmeyi durdurma kararı aldırttı. Mahkeme, nihai kararı verdi ve taş binaların yapıldığı dönemin mimari ve teknik özelliklerini yansıttığı, kentin sosyo-kültürel yapısına uygun olduğu, depreme dayanıklı oldukları, yapının özgün mimarisinin cumhuriyet eğitim projesinin bir parçası olduğuna karar verdi. Taş binaların yıkılamayacağı hükmüne vardı.
BİNALARIN YANINDAKİ PARKTA LOKMA DAĞITILDI
Mimarlar Odası, sevinçle karşıladıkları kararı lokma döktürerek kutladı. Taş binaların yakınındaki parkta gerçekleştirilen etkinliğe; Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Cüneyt Zeytinci, Denizli'nin eski belediye başkanlarından Ziya Tıkıroğlu, CHP İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ile çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
"MAHKEMENİN KARARI NET VE AÇIKTIR"
Burada açıklama yapan Zeytinci, "Mahkemenin kararı net ve açıktır. Taş binalar yıkılmayacak. Burası müze olarak değerlendirilebilir. Biz müze yapılmasına karşı değiliz. Bizler, yakın tarihimizin sembollerinden, Cumhuriyetin yapılarından olan taş binaların korunması için mücadele ettik. Yapılar bugünkü bakımsız görüntülerinden acilen kurtarılmalıdır. Halka ait değeri, onu korumakla yükümlü devletten ve onun bu değeri asıl koruyacak kurumu olan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın gazabından korumak için çıktığımız yolda; son çareyi yargıya başvurmakta, ne kadar doğru davrandığımızı bir kez daha gördük. Taş binalara ister sergi salonu, ister müze, ister konferans salonları ne isterlerse yapabilirler. Özel taş işçiliğinin olduğu ve özel bir mimarisi bulunan taş binaların mahkeme kararıyla korunacak olmasına çok sevindik. Bu yapılar mahkemenin kararında da belirttiği gibi; özgün mimarisi ile cumhuriyet eğitim projesinin bir parçasıdır. Sosyal, teknik ve ekonomik geçmişi iyi yansıtan bu mimari yapıtın yok edilmesi, tarihsel bilincin yok edilmesiyle eş değer olacaktı" diye konuştu.
Elleriyle vatandaşlara lokma ikram eden Cüneyt Zeytinci, "Denizli'de Arkeoloji Müzesi'nin yapılmasını istiyoruz. Hayırsever, hemşehrimiz işadamı Ahmet Nazif Zorlu taş binaları koruyarak müzeyi yaptırabilir" dedi.
FOTOĞRAFLI