Taş Müzesine Büyük İlgi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde kurulan yer bilimleri müzesinde, insan vücudundan çıkan böbrek taşından 800...

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde kurulan yer bilimleri müzesinde, insan vücudundan çıkan böbrek taşından 800 milyon yıllık su yosun fosili örneğine kadar birçok çeşit bulunuyor. 700 parçalık koleksiyon büyük ilgi görüyor.

ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayten Çalık'ın öncülüğünde 2009 yılı Eylül ayında başlatılan çalışmayla dünyanın değişik ülkelerinden ve Türkiye'nin değişik illerinden mineral, kayaç ve fosil örnekleri temin edilmeye başlandı. Özgün örneklerden oluşan 700 parçalık koleksiyon, fakültenin B blok binasının en üst katında 6 odadan oluşan müzeye dönüştü. Koleksiyon, yerli, yabancı ilgi duyan herkesin görmesi için dört dilde yayın yapan web sitesi ile sanal müze şeklinde de hizmet veriyor.

Reklam
Reklam

Müzede topraktan çıkmış haliyle doğal olarak sergilenen mineral, kayaç ve fosiller arasında birbirinden ilginç örnekler yer alıyor. İnsan vücudundan çıkan böbrek taşı, Avustralya'dan getirilen 800 milyon yıl öncesine ait su yosun fosili (alg-stromatolit) ile Doğu Toroslar'a ait yaklaşık 350-400 milyon yıllık mercan örneği, Himalayalar'ın 5 bin 400 metre yüksekliğinden alınmış en az 300 milyon yıl öncesine ait fosil örnekleri müzeyi gezenleri heyecanlandırıyor. Yrd. Doç. Dr. Ayten Çalık, mineral olmaları nedeniyle gerçek böbrek taşı ve safra taşının da müzede sergilendiğini söyledi. Fosil grubunda ise Avustralya'dan getirilen 800 milyon yıl öncesine ait yosun fosilinin büyük ilgi görüyor.

Müzede, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden getirilen bor parçaları da yer alıyor. Yrd. Doç. Dr. Ayten Çalık, borun çok gündemde olan ve herkesin bildiği bir mineral olduğunu da belirterek, "Türkiye, bor kaynakları açısından ABD'den sonra dünyanın ikinci zengin ülkesi. Müzemizde Eskişehir, Bursa ve Kütahya bölgelerine ait değişik bor örneklerini görebilmek mümkün. Müzemiz, bor mineralleri bakımından zengin bir çeşitliliği bünyesinde barındırıyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Müze sayesinde öğrenciler kayaç ve fosil örneklerini yakından inceleme imkanı da bulabiliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: