Taş ocağında patlayan dinamitler, ineklerin düşük yapmasına neden oldu

Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı Adatepe Mahallesi'ne 4 ay önce kurulan taş ocağında patlayan dinamitlerden dolayı,...

Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı Adatepe Mahallesi'ne 4 ay önce kurulan taş ocağında patlayan dinamitlerden dolayı, ineklerin düşük yaptığını savunan vatandaşlar, ocağın kapatılmasını istiyor. İmza toplayan mahalleli, mahkemeye başvurdu.
Adatepe Mahallesi Muhtarı Cengiz Polat, taş ocağının açılmaması için büyük çaba sarf ettiklerini ve buna rağmen 4 ay önce açıldığını belirterek, büyük sıkıntılar yaşamaya başladıklarını söyledi. Her dinamit patlaması ile korkuyla sıçradıklarını kaydeden muhtar, hamile hayvanlarının düşük yapmaya başlaması ile rahatsızlıklarının had safhaya ulaştığını dile getirdi. Ocakta dinamit patladığında özellikle o anda dağ eteklerinde otlayan hamile ineklerin düşük yaptığını vurgulayan muhtar, devletin çözüm bulmasını istedi. Dört ay içerisinde çok büyük tahribatların yaşandığı mahallede halk olarak taşocağına gittiklerini belirten Muhtar Polat, "Patlatmaları durdurun diye tepki gösterdik. Ve tartışma çıktı. Burada Adanalı büyük iş adamlarının kurduğu yaklaşık 3 bin dönüm tarım arazisi var. Zeytin, portakal, limon ve nar üretimi yapılıyor. Bu durumu göz önünde bulundurarak, taşocağının kapatılması için mahalle sakinlerinin de imza desteği ile birlikte mahkemeye başvurduk. Ruhsat verilmişse de iptalini istiyoruz.” diye konuştu

Reklam
Reklam

"OCAK 4 KÖYÜN KULLANDIĞI MERA BÖLGESİNE KURULDU"
Ocağın kurulduğu alanın orman ve 4 köyün yararlandığı mera bölgesine kurulduğundan dolayı çok zor durum yaşadıklarını anlatan Muhtar Polat, "Merada komşu köyümüz olan Değirmendere, Erenler ve Hamdilli beldesinde bulunan yaklaşık bin 500 büyükbaş hayvan otlatılıyor. Bunun yanında her yıl Kayseri yöresinden gelen göçerler 2 bin küçükbaş hayvanı bu merada otlatıyor.” şeklinde konuştu.
Ocağın açılma kararı ile ilgili Ceyhan kaymakamlığı ve valilikte iptal kararı verildiğini, fakat buna rağmen açıldığını kaydeden muhtar Polat, bu durumu anlayamadıklarını söyledi. Polat, "Buraya geçen sene Adana valiliğinden, tabiatı koruma müdürlüğünde arkeologlar gelip araştırma yaptı. Ve 18 tane yaklaşık 200 yıllık tarihi mezarlık ve dağda çok sayıda mağara tespit etti. Yetkililer o zaman bana burası yakında koruma altına alınır demişti. Ama bu taş ocağı tekrar faaliyete geçerse bu tarihi değerlimizde yok olur. Zaten patlamanın sonucunda yer altı kaynaklarımızda da sıkıntı başladı. Bunun yanında ocaktaki patlamanın sonucunda çatlamayan ev kalmadı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz