"Tasarı konusunda durum daha olumlu"

Washington (AA) - ABD Kongresine sunulan Ermeni tasarıları konusunda Washington'da görüşmeler yapan TÜSİAD heyetine başkanlık eden kuruluşun Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, tasarılara ilişkin Türkiye açısından durumun, iki ay öncesine göre daha olumlu olduğunu, ancak konunun gündemden kalktığının kesinlikle söylenemeyeceğini belirtti.

Heyetin temaslarının ardından basın toplantısı düzenleyen Yalçındağ, bir Kongre üyesi, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve iki düşünce kuruluşuyla gerçekleştirilen görüşmelerde kendilerinin, Türkiye'nin Ermeni tasarılarına ilişkin görüşlerini ve bu konunun tarihçilere bırakılması gerektiğini ilettiğini anlattı.

Reklam
Reklam

Yalçındağ, "İki ay öncesine göre daha olumlu, ama gündemden kesinlikle kalktığını maalesef söyleyemeyiz" diyerek, tasarılar konusunda kaydedilen ilerlemede Türkiye adına son dönemde yapılan girişimlerin etkisiolduğunu belirtti.

Arzuhan Doğan Yalçındağ, Ermeni tasarılarını Türk-Amerikan ilişkilerinin üzerindeki bir "kara buluta" benzetti.

Yalçındağ, Ermenistan ile ilişkilerin geliştirilmesi konusunun sorulması üzerine, "TÜSİAD'ın açılımlar konusunda fikirleri var, ama konjonktür buna pek izin vermiyor. Bunun olabilmesi için karanlık bulutların dağılması gerekiyor" diyerek, gelişme kaydedilmesi durumunda Türk Dışişleri Bakanlığının meseleyi değerlendireceğini söyledi.

Görüşmelerde terör örgütü PKK konusunu da gündeme getirdiklerini anlatan Yalçındağ, "Bizi daha iyi anladıklarını, hassasiyetimizi kavradıklarını algıladık. Ama somut bir şey, en azından bizim heyetimize söylenmedi" dedi.

Yalçındağ, Türkiye'de Batı karşıtlığının artıp artmadığının sorulması üzerine, "Halkın tepkisi, AB ilişkilerindeki pürüzlerden kaynaklanabilir, ancak geçici olduğunu düşünüyorum. ABD'ye gelince, Irak'taki savaşa sadece Türkiye değil tüm dünya tepkili. Savaşa tepkili olmamak da mümkün değil. Ama bu, Türkiye'nin Batı'dan uzaklaştığı anlamına kesinlikle gelmiyor. Uzaklaşamaz, Türk halkının genlerinde Batılılaşma vardır. Dolayısıyla bu hissiyatın geçici olduğunu düşünüyorum" dedi.

Reklam
Reklam

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Yalçındağ, ekonomik konulara ilişkin olarak da Washington'da Uluslararası Para Fonu IMF'den yetkililerle görüştüklerini hatırlatarak Türkiye'nin son yıllarda iyi bir iktisadi performans gösterdiğini ve reformlar gerçekleştirdiğini anlattı.

Yalçındağ, buna karşılık IMF'nin enflasyon konusuna dikkat çektiğini belirterek, "Enflasyon hedefine ulaşma, sıkı para politikası gerektirir, bütçeye sadık kalmayı gerektirir, biz de bu görüşü paylaşıyoruz" dedi.