Tasarının 1. maddesi kabul edildi

ANKARA (İHA) - Hükümetin 'Yükseköğretim Kanunu ve Yükseköğretim Personel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sürüyor. Tasarının 1. maddesi değiştirilerek kabul edildi.

Bu değişikliğe göre yeni YÖK, Arnayasa'da kendisine verilen koordinasyon ve denetim dışındaki yetkilerini, üniversitelere devretmeyecek. Daha önce bu hüküm yetki devri şeklindeydi. 1. maddeyi değiştiren önerge AK Partililer tarafından verildi.

Yine kabul edilen 1. maddeye göre YÖK, tek kurul haline getiriliyor. Yüksek Öğretim Kurulu 16 üyeden oluşacak. Bu üyelerden 5'i Cumhurbaşkanı tarafından rektörlük veya öğretim üyeliğinden başarılı hizmet yapmakta olan profesörlere öncelik tanınacak ve doğrudan seçim yapılacak. Bu üyelerin 5'i Bakanlar Kurulu, 5'i Üniversitelerarası Kurul ve 1 tanesi de Genelkurmay Başkanlığı' tarafından seçilecek. Üyelerin seçimi, ilgili makam ya da kurumun kontenjanındaki üyenin üyelik süresinin bitimi tarihinden 1 ay önce, süresinden önce boşalma olması halinde ise en geç 1 ay içinde tamamlanacak ve seçilen üyeler onay için Cumhurbaşkanı'na sunulacak. İlk toplantı en yaşlı üyeyle yapılacak ve toplantıda başkan seçilecek. Başkan, kurul üyeleri arasından bir başvanvekili seçecek. Diğer başkanvekilleri kurul üyeleri arasından, kurul tarafından seçilecek. Başkan ve kurul üyelerinin görev süresi 4 yıl olacak. Kurulun başkan ve üyeleri daimi statüde görev yapacak. Başkan, kurulun amiri olarak kurulu temsil edecek. Başkan bulunmadığı durumlarda kendisine vekalet etmek üzere başkan vekillerinden birini görevlendirecek. Başkan kurula karşı sorumlu olacak. Kurul, üyelerinin en az üçte ikisiyle toplanabilecek ve katılanların salt çoğunluğuyla karar alabilecek. Milli Eğitim Bakanı, kurul toplantılarına katılabilecek ve katıldığı toplantılara başkanlık edebilecek. YÖK üyelerin salt çoğunluğuyla toplanabilecek. Kurul üyeleri kurul başkanının vereceği istisnai görevlerin dışında hiçbir kamu kuruluşu veya özel kuruluşta ücretli ya da ücretsiz çalışamayacak. Bir yıl içinde yıllık izin, hastalık ve mazeret izinleri hariç 1 ay hizmete devam etmeyen üyeler görevinden ayrılmış sayılacak.

Reklam
Reklam