Tasarrufun püf noktaları

İSTANBUL (İHA) - Günlük hayatta alınacak ufak tedbirlerle, cepten fazla para çıkmasını önlemek mümkün. Evlerdeki ısınma sıcaklığının 20 derece olması, giderleri yüzde 12 daha ucuzlatırken, enerji koruyucu lambalarla aydınlatma maliyeti de yüzde 75 azaltılabiliyor. Yemeğin mikro dalga fırınlarda pişirilmesinde ise yüzde 66 daha az enerji kullanılıyor.

Uzmanlar, evlerde masrafları kısabilecek uygulamalar için şunlara dikkat edilmesi gerektiğini bildiriyor:

Uzmanlar, banyo yaparken duşun kullanılması durumunda su sarfiyatının çok olacağına dikkat çekiyor. Uzmanlara göre, yıkanılacak kadar su bir kovaya alındıktan sonra banyo yapılması tasarruflu oluyor. Bulaşık ve çamaşırları da elde yıkarken aynı metodun uygulanmasını öneren uzmanlar, çamaşır makinesinde ön yıkamaya gerek duyulmayacak deterjan kullanılması sayesinde, ikinci kez yıkamayarak tasarruf sağlanmış olacağını da kaydediyor.

Reklam
Reklam

Uzmanlar, evlerde ısınma sıcaklığının 22 santigrat derece yerine 20 derece olmasının, giderleri yüzde 12 daha ucuzlattığını hatırlatıyor. Güneş alan pencerelerin de temiz tutulmasının önemine dikkat çeken uzmanlar, çok soğuk günlerde özellikle yaşlı ve çocukların şeker ve vitamin almasının sağlanması halinde, bu durumun, bulundukları sıcaklıktan 2 derece fazla ısınmalarını sağlayacağını ifade ediyor. Uzmanların diğer uyarıları ise şöyle: "Perdelerin, radyatörü kapatmasına mani olun. Kapı ve pencereleri yalıtımlayın. Radyatörün üzerinde ve odalarda çamaşır kurutmayınız. Aksi takdirde odalarınız buhar içindeki zararlı gazlarla dolar".

Uzmanlara göre, kompakt floresan lambalar, normal lambalardan 5 kat daha az enerji tüketiyor ve 10 kat daha uzun ömürlü oluyor. Enerji koruyucu lambalar satın alınarak aydınlatma maliyeti yüzde 75 azaltılabiliyor. Lambaların daha iyi çalışması için kuru bezle temizlenmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, kirli ve tozlu lambaların yüzde 25 daha fazla enerji tükettiğine dikkat çekiyor.

Reklam
Reklam

Elektrik enerjisi en pahalı enerji olduğundan ısınmada kullanılmasını öneren uzmanlar, "Konutlarınızda soba kullanıyorsanız, TSE belgeli üstten yakmalı sızdırmasız soba kullanın. Alacağınız kömüre de dikkat edin. Torbalı, kalorisi yüksek olan kömür alın. Odunu yakmak için kullanın, ısınmak için kullanmayın. Bacaların temizlenmesi eksik yanmayı önler, size yüzde 30 yakıt tasarrufu sağlar" diyorlar.

Uzmanlara göre, yiyeceklerin düz tabanlı tencerelerde ve tepsilerde pişirilmesi daha tasarruflu. Mikro dalga fırınlarda yemeğin pişirilmesinde ise yüzde 66 daha az enerji kullanılıyor. Uzmanlar, yemeği fırına koyduktan sonra ısıtıcının çalıştırılması ve yemek pişerken fırın kapağının gerekmediği sürece açılmaması gerektiğini de hatırlatıyor.

Her kapak açılışında sıcaklığın 25-30 santigrat derece birden düştüğünü vurgulayan uzmanlar, kapaksız kapta yemek pişirmenin, 3 kat daha fazla enerji tüketmek anlamına geldiğini belirtiyor.

Kısa süreli yıkama ve durulama özellikli bulaşık makinesi satın alınmasını öneren uzmanlar, bulaşıkları makineye koymadan önce soğuk suda çalkalanması gereğine dikkat çekiyor. Makinenin yarı dolu veya aşırı dolu halde kesinlikle çalıştırılmaması gerektiğini bildiren uzmanlar, bulaşıklar için maksimum su sıcaklığını 60 santigrat derece olarak açıklıyor.

Reklam
Reklam

Makinede çamaşır yıkarken, elektrik enerjisinin yüzde 90'ının, suyu ısıtma esnasında harcandığını hatırlatan uzmanlar, sıcak su yerine ılık su kullanılmasını, durulama ve çalkalamanın ise soğuk su ile yapılmasını öneriyor.

Uzmanlara göre, buzdolabı, soba, radyatör, bulaşık makinesi ve ocak gibi ısıtıcı kaynaklardan uzak yere yerleştirilmeli. Buzdolabının sıcaklığını +5 santigrat derecede, derin dondurucunun sıcaklığını ise -18 derecede tutmak gerekli.

Yemeklerin, dolaba konulmadan önce oda sıcaklığına kadar soğutulması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, yiyeceğin üzerinin kağıtla, alüminyumla veya plastikle mutlaka kapatılması gereğine dikkat çekiyor. Dolabın kapısının sık sık açılmaması yönünde uyaran uzmanlar, derin dondurucuda buz kalınlığının 7 milimetreden fazla olmasına müsaade edilmemesi gerektiğini de kaydediyor.

Uzmanlar, telefon faturalarının el yaktığı günümüzde, telefon görüşmelerinin kısa yapılması gerektiğini de belirtiyor. Uzmanlar, özellikle şehirlerarası arama için indirimli saatlerin tercih edilmesini öneriyor.

Reklam
Reklam