Tasavvuf Müziği Eşliğinde Hafızlık Eğitimi

Isparta'da 20 yıldır hafızlık eğitiminin verildiği Mekke Kuran Kursu'nda eğitim sürecinde tasavvuf müziğinden de faydalanılıyor. 

Isparta'da 20 yıldır hafızlık eğitiminin verildiği Mekke Kuran Kursu'nda eğitim sürecinde tasavvuf müziğinden de faydalanılıyor. Arapça'da "korumak, ezberlemek" manasını taşıyan "hıfz" kökünden türeyen hafız, İslam geleneğinde Kur'an-ı Kerim'in tamamını ezbere bilenlere deniliyor. Kur'an-ı Kerim'i, 23 yıllık indirilmesi sürecinde ilk öğrenen ve ezberleyen Hz. Muhammed ile başlayan hafızlık geleneği, bugün de devam ediyor. Osmanlı döneminde medreselerde, günümüzde ise Kur'an kurslarında sürdürülen hafızlık eğitimi, Kur'an harfleri ile başlayan ve sonunda kişinin Kur'an- Kerim'i ezberlediğini gösteren icazet belgesinin verilmesi ile son bulan zorlu bir süreci içeriyor. - Tasavvuf müziği dersine katılım zorunlu tutuluyor Türkiye'nin en önemli hafız yetiştirilen yerlerinden biri olarak gösterilen ve 20 yıldır yüzlerce hafızın yetiştiği Isparta Dere Mahallesi'ndeki Mekke Kur'an Kursu'nda hafız olmak için 10 yaşındaki öğrenciler, önce hazırlık kursuna alınıyor. Kur'an harflerinin öğretilmesi ile başlayan hafızlık sürecinde harfleri doğru şekilde çıkaran ve tecvitli okumaya başaranlar, bir sonraki aşama olan Kur'an-ı Kerim'i yüzünden okumaya geçiyor. Başarısız olanlar ise kursu bırakmak zorunda kalıyor. Bir yıl devam eden hazırlık aşamasında Kur'an-ı Kerim'i yüzünden tam olarak okuyabilenler, 2 yıl sürecek hafızlık sınıfına alınıyor. Burada Kur'an-ı Kerim'i tasavvuf müziği eşliğinde sayfa sayfa ezberlemeye başlayan öğrenciler, ezberlediklerini dinlettikleri hocalarından onay alarak, diğer ezberlerine geçebiliyor. Ezberlemenin yanında Kur'an'ın güzel okunmasına da önem verilen kursta, her öğrencinin ayrıca düzenlenen tasavvuf müziği derslerine katılmaları da zorunlu tutuluyor. 3 yıl süren eğitim sürecini tamamlayanlar düzenlenen törenle icazet belgelerini aldıktan sonra yurt içi ve dışındaki camilerde görev yapıyor. - Hollanda ve Suudi Arabistan'dan öğrenciler geliyor Mekke Eğitim Vakfı Başkanı Halil İbrahim Ertunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hafızlığın Türkiye'de azımsanmayacak sayıda kişi tarafından yapılmaya çalışıldığını, Diyanet İşleri Başkanlığının rakamlarına göre her yıl 6 bine yakın kişinin hafızlık belgesi aldığını söyledi. Vakfa bağlı Mekke Kur'an Kursu'na her yıl 100 kişinin kayıt yaptırdığını ama bunların sadece yüzde 35'inin hafız olarak mezun olabildiğine işaret eden Ertunç, bu kişilerin camide hatimle namaz kıldırabilecek seviyeye ulaştığını kaydetti. Kursa Türkiye'nin 42 ilinin yanı sıra Filipinler, Kamboçya, Suudi Arabistan, Kırgızistan, Avustralya ve Hollanda'dan da öğrenci geldiğine dikkati çeken Ertunç, zaman içerisinde Afrika'dan öğrenci getirmek istediklerini dile getirdi. Hafızların Türkiye'de olduğu gibi Kazakistan, Hollanda gibi ülkelere de namaz kıldırmak için gönderildiğini anlatan Ertunç, Kur'an-ı Kerim hizmetini yaygınlaştırmayı amaçladıklarını vurguladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: