Taşeron son dakika haberi 18 Kasım Cumartesi: Taşeron işçilerin kadroya geçişinde son durum nedir?

Taşeron son dakika haberi, Çalışma Bakanı tarafından yapılan taşeron işçilerin kadroya geçişi çalışmaları açıklaması ile geldi. Taşeron işçiler kadroya ne zaman geleceklerini merak ederlerken Maliye Bakanı ve Çalışma Bakanı, konu ile ilgili açıklamalar devam ediyor. Bakan Sarıeroğlu, dün bir toplantıda yaptığı açıklamada taşeron işçilerin kadroya geçişleri ile ilgili olarak Maliye Bakanı ile ortak çalışma yaptıklarını ve yıl sonuna yetiştirmek için yoğun çaba harcadıklarını söyledi.

Taşeron son dakika haberi 18 Kasım Cumartesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, İşçilerin ve İşverenlerin Kapasitelerinin Sosyal Diyalog Yaklaşımıyla Artırılması Teknik Destek Projesi kapanış toplantısında yaptığı konuşmada, taşeron konusuna ilişkin yaklaşımını şeffaf bir şekilde ortaya koyduklarını belirterek, Başbakan Binali Yıldırım'ın da bu konuda açıklama yaptığı anımsattı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan geldi. Maliye Bakanı Ağbal, "Taşeronla ilgili düzenlemenin yılbaşından önce çıkması noktasında Hükümet olarak bir irademiz var. Bu konuda da yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Çalışma Bakanı'nın taşeron işçilerin kadroya geçiş düzenlemesi ile ilgili son dakika açıklamasından sonra TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Maliye Bakanı, bu konu ile ilgili olarak yıl sonuna kadar düzenlemenin biteceğini söyledi.

Reklam
Reklam

TAŞERON SON DAKİKA 18 KASIM CUMARTESİ

TAŞERON İŞÇİYE KADRO DÜZENLEMESİNDE SON DURUM NEDİR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron işçilerin kadroya geçişlerini düzenleyecek çalışma ile ilgili son dakika açıklaması yaptı. Bakan Sarıeroğlu, taşeron işçilere dair düzenleme için Maliye Bakanı ile ortak bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Bu konunun yıl sonuna kadar bitmesi için var güçleriyle çalıştıklarını vurgulayan Sarıeroğlu, şunları kaydetti:

"Dün gece de geç saatlere kadar sadece Çalışma Bakanlığı olarak değil, Maliye Bakanlığımızla bu konuyu birlikte çalışıyoruz. Bu konunun nasıl derin konu olduğunu, farklı ayakları olduğunu, taşeron çalışan arkadaşlarımızın ben çok iyi bildiğini düşünüyorum. İnşallah bu konuyla ilgili, bu yapılan iyi niyetli çalışmaların hayırla sonuca ulaşması için göstermiş olduğumuz gayrete taşerondaki kardeşlerimizin de aynı şekilde karşılık vereceğine inanıyorum. İnşallah kamudaki istihdam imkanlarıyla ilgili üzerimize düşen çalışmayı gerçekleştireceğiz yıl sonuna kadar. Şuanda Sayın Başbakanımızla ilgili mekanizmalarımızla bu konuların sunumlarını yapma aşamasına geldik. Bu aşamalar tamamlandıktan sonrada kamuoyuyla paylaşıp, konuyla ilgili inşallah çok hızlı bir biçimde yol almaya çalışacağız. İnşallah sürecin hayırla sonuçlanacağına inanıyorum."

Reklam
Reklam

Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron düzenlemesinin yılbaşından önce çıkması için Hükümet olarak bir iradelerinin olduğunu belirterek, "Bu konuda da yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

Ağbal, TBMM Genel Kurulunda, Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının ikinci bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Taşeron düzenlemesiyle ilgili bakanlıkların çalışmalarını belli bir noktaya getirdiklerini belirten Ağbal, Ekonomi Koordinasyon Kurulunda bu konuyla ilgili toplantıların yapıldığını, burada birçok konunun gündeme geldiğini söyledi.

Kapsam da dahil olmak üzere statü, ileriye dönük haklar, sağlanacak imkanlar gibi çok sayıda başlık olduğuna işaret eden Ağbal, şöyle devam etti:

"Bu çalışmaları süratle tamamlayıp Bakanlar Kuruluna getireceğiz. Bakanlar Kurulunda da bu konularda Hükümet olarak kararımızı verdikten sonra, en kısa zamanda olacağını tahmin ediyorum, bu kanun tasarısını Meclise getirmek istiyoruz. Bu konuda yapılacak yasal düzenlemenin yılbaşından önce çıkması noktasında Hükümet olarak bir irademiz var. Bu konuda da yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor."

Reklam
Reklam

ÇALIŞMA BAKANI'NDA TAŞERON İŞÇİ KADRO AÇIKLAMASI

Taşeron işçilerin kadro beklentisine Çalışma Bakanı cevap verdi. Partisinin Çankırı Merkez İlçe Başkanlığı'nda yapılan 6. olağan gelen kurulunda taşeron işçilerin kadroya geçişleri için açıklama yapan Bakan Sarıeroğlu, artık sonuna gelindiğini söyledi. Sarıeroğlu, taşeron sürecinin yıl sonuna kadar tamamlanacağını ve gündemlerinde taşeron süreci olduğunu vurgulayarak, şu görüşlere yer verdi:

"Taşerondaki kardeşlerimizin taleplerini, ihtiyaçlarını çok iyi biliyorum. Göreve geldiğimizde hemen çalışmaya başladık. Konuyu farklı mecralara çekmeye çalışan kesimler var ama Sayın Başbakanımız grup toplantısında gerekli açıklamayı yaptı. İnşallah bu sene bitmeden taşeronda çalışan vatandaşlarımızı kamuda istihdamlarıyla ilgili çalışmayı tamamlayıp gereğini yapacağız."

BAŞBAKAN YILDIRIM: TAŞERON İŞÇİLERİNE KADRO İŞİ TAMAM!

AK Parti Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım, partisinin TBMM grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Başbakan Yıldırım, gruptaki partililerin "Taşeron sizden kadro bekliyor." sözleri üzerine "O iş bitti, tamam; eli kulağında. Bakanlarımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, Maliye Bakanımız çalıştılar getirdiler, bugün yarın inşallah devreye girer, merak etme. Yeni seneden itibaren artık bu taşeron mevzusu bitmiş oluyor." açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

CHP TAŞERON İŞÇİLİK ÇALIŞTAYI DÜZENLİYOR!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, taşeron işçilere kadro verilmesine ilişkin, "CHP olarak ilk günden itibaren amasız, fakatsız, hiçbir şart öne sürülmeden taşeron işçilerin kadroya geçirilmesini istiyoruz." dedi. CHP Basın Birimi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, CHP Emek Büroları'nca 18 Kasım'da düzenlenecek olan "Taşeron İşçilik Çalıştayı"nda, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve işçi sendikaları konfederasyonlarının genel başkanlarının konuşma yapacağı belirtildi. Çalıştayda, "çalışma yaşamının kanayan yarası haline gelen" taşeron işçiliği masaya yatırılacağı ifade edildi.

Taşeron işçilerin, kadroya alınmasının el alınacağı çalıştayda, çıkacak sonuçlar kamuoyuna açıklanacak ve hükümete de iletilecek. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, taşeron işçiliğin çalışma yaşamının kanayan yarası olmaya devam ettiğini kaydetti.

Ağbaba, 1 Kasım 2015 seçimlerinde "Taşerona kadro vereceğiz" diyenlerin aradan iki yıl geçtikten sonra hala "Çalışma yapıyoruz" dediğini aktararak, şunları ifade etti:

Reklam
Reklam

"İki yıldır ne bitmek bilmez çalışmaymış.1 Kasım seçimlerinde oy almak için taşeron işçilere kadro vereceğini müjdeleyenler, iki yıldır bu sözlerini tutmayarak gerçek yüzlerini ortaya koymuştur. Kamuya ait bir şirket kurulması, özel sözleşmeli personel, 3 yılda bir yenilenen sözleşmeler, işçi statüsünde kalıp işçi olmamak gibi ucube formüllerle işçinin karşısına geçmeyi planlıyorlar. CHP olarak ilk günden itibaren amasız, fakatsız, hiçbir şart öne sürülmeden taşeron işçilerin kadroya geçirilmesini istiyoruz."

Çalıştaya, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun katılacağını bildiren Ağbaba, bu çalıştayda, akademisyenler, gazeteciler, taşeron işçi örgütlerinin temsilcilerinin sunum yapacaklarını ifade etti.

Çalıştayda, "Türkiye'de dünden bugüne taşeron işçilik", "Taşeron işçiler nasıl güvenceli olacak", "Güvenceli iş, güvenceli yaşam" başlıkları altında üç oturumun yapılacağını belirten Ağbaba, çalıştayın bu sorunun çözümünde önemli bir adım olacağını düşündüklerini vurguladı.

Reklam
Reklam

Daha önce düzenledikleri "Kıdem Tazminatı Çalıştayı" ile işçilerin şiddetle karşı çıktığı kıdem tazminatının fona devredilmesi planını engellediklerini aktaran Ağbaba, CHP'nin kapalı kapılar ardında değil, olması gerektiği gibi işçinin sorununu işçilerle konuşarak belirlediğini, sendikaların "hayır" dediğine "evet", "evet" dediğine de "hayır" deme durumlarının asla olamayacağını bildirdi.

TAŞERON İŞÇİ KADRO ÇALIŞMASINDA YENİ FORMÜLLER MASADA

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım da yıl sonuna kadar sorunun çözüme kavuşturulacağı müjdesini verdi. İki bakanlık (Maliye ve Çalışma) değişik formülleri masaya yatırdılar ve bunlardan ikisi öne çıkmaya başladı.

Sabah’tan Faruk Erdem’in haberine göre bu iki formül Bakanlar Kurulu'na gelecek ve karar verilecek. Birkaç hafta içinde konu netleşmiş olacak. Bu formüllerle ilgili edinebildiğimiz bilgilerin bir kısmını sizinle paylaşmak istiyorum.

ÖZEL STATÜLÜ SÖZLEŞME

Öncelikle taşeron adı altında çalışanların asıl işi yapmalarına ya da muvazaalı olmalarına bakılmadan yeni bir statüye kavuşturulmaları öngörülüyor. Bu şu anki devlet memuru kanununda bulunan 4A, 4B, 4C ve 4D statülerinin dışında '4E' diyebileceğimiz özel sözleşme şeklinde düşünülüyor.

Reklam
Reklam

KAMU PERSONELİ OLACAK

Böylece taşeron çalışanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre kamu personeli haline gelmiş olacak. Burada sözleşme süresi 3'er yıllık olarak düşünülüyor. Sözleşme yapılan taşeron personel çalıştığı kurumda aynı görevi yapmaya devam edecek.

TAŞERONLARIN MAAŞI YÜKSELECEK

Sözleşmeler iş performansına, hizmetten beklenen faydanın sağlanıp sağlanmadığına göre yenilenecek. Performansı yüksek olan, emekliliğe kadar çalışacak. Ücretleri aynı işi yapan personelden daha az ise, aradaki fark zaman içinde kapatılacak. Yani bu durumda bazı taşeron çalışanların maaşları yükselmiş olacak.

SINAV İLE YAPILABİLECEK

Sözleşme için müracaatlar çalışılan kuruma yapılacak. Başka bir kuruma geçiş yapılacaksa, ihtiyaca göre ve sınav ile yapılabilecek.

SSK STATÜSÜNDE HESAPLANACAK

Sözleşme için konulan 65 yaş sınırı ise korunuyor. 65 yaşın üzerinde olan personel düzenlemeden yararlanamayacak. Sözleşme yapılan personel çakılı olacak, yani tayin isteyemeyecek. Emeklilikleri ise 4A yani eski adıyla SSK statüsünde hesaplanacak.

Reklam
Reklam

MAAŞ VE TAZMİNATA DEVLET GARANTİSİ

Bir başka formülde ise sözleşme yerine devlet garantisi getiriliyor. Burada da maaşlar ve kıdem tazminatlarına devlet garantisi getirilecek. Sağlık, enerji, eğitim gibi kritik alanlarda asıl işi yapanların kadroya alınması öngörülüyor. Bu kapsamda olanların bir devlet şirketi kurularak kadrolarının buraya alınması da seçenekler arasında. Kalan personel yine belli bir süre aynı statüde çalışacak ancak iş, maaş ve tazminat garantisi korunacak.

GÜVENLİK SORUŞTURMALARI

Hangi formül uygulanırsa uygulansın, güvenlik soruşturması mutlaka yapılacak. Güvenlik araştırmasında başta FETÖ olmak üzere tüm terör örgütleriyle irtibatlı olup olmadıklarına bakılacak. Araştırmada 657 sayılı kanunun 48'inci maddesinde yer alan suçların olup olmadığına da bakılacak. Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma gibi suçlardan mahkum olmamak şartı da aranacak.

Anahtar Kelimeler: