Taşeron son dakika haberleri 22 Kasım: "Kamuda çalışan taşeron işçiler derhal kadroya geçirilmelidir."

Taşeron son dakika haberlerinde taşeron işçilerin kadroya geçişi sürecine dair son dakika açıklamalar yer alıyor. Hükümet kanadından son günlerde yapılan açıklamalar taşeron işçilere umut vermeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Maliye Bakanı ve Çalışma Bakanı, taşeron işçilerin kadroya geçişi konusunda ciddi adımlar atıldığını ve son aşamaya geldiklerini söylediler. İşte 21 Kasım Çalışma Bakanı'nın taşeron işçi ve kadroya dair son açıklaması ile CHP, taşeron işçi çalıştayı sonuç bildirisi

Taşeron son dakika haberi 21 Kasım Salı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, "Biz, taşeronda oluşan yapıyı ortadan kaldırmayı arzu ediyoruz, hedefimiz bu. Bundan sonra taşeron şeklinde bir çalışma şeklinin kamu kurum ve kuruluşlarımızda olmamasıyla alakalı bir hazırlığımız var." dedi. CHP, 18 Kasım Cumartesi günü taşeron işçilik çalıştayı düzenledi ve bu çalıştay sonrasında bir sonuç bildirisi yayınlandı. İşte 20 Kasım Pazartesi Çalışma Bakanı tarafından yapılan son dakika taşeron işçi çalışması ile CHP taşeron işçilik çalıştayı sonuç bildirisi

Reklam
Reklam

TAŞERON SON DAKİKA 21 KASIM SALI

TAŞERON İŞÇİYE KADRO DÜZENLEMESİNDE SON DURUM NEDİR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Ülke TV'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. "Taşeron işçilere kadro verilmesine yönelik çalışmaların" sorulduğu Sarıeroğlu, taşeronun AK Parti döneminde ortaya çıkmış bir çalışma şekli olmadığını, geçmişten beri Türkiye'de uygulandığını hatırlattı.

Sarıeroğlu, bu çalışma şeklinin AK Parti iktidara geldikten sonra disipline edildiğini, kurallarının netleştirildiğini, taşeronlara sendika üyeliğinin getirildiğini belirterek, 7 Haziran'dan sonraki süreçte, özellikle 1 Kasım seçimlerinde "taşeronların kamuda istihdam edilmesine" ilişkin söylemlerin olduğunu bildirdi.

Bununla ilgili göreve geldikleri ilk andan itibaren çalışmalara başladıklarına değinen Sarıeroğlu, "Belli bir çalışma vardı, Sayın Maliye Bakanımız tarafından büyük bir hassasiyetle, titizlikle yapılmış olan. Çalışma Bakanlığı olarak biz de sürece müdahil olduk. İki bakanlık gece gündüz... Çünkü alan çok geniş bir alan, farklı yansımaları, farklı şekilde etkileri olacak bir alan. Biz talepleri, beklentileri en maksimum seviyede nasıl karşılayabilirizle ilgili çalışmaların içerisinde olmaya gayret gösterdik." dedi.

Reklam
Reklam

TAŞERON İŞÇİ KADRO ÇALIŞMA TASLAĞI BAŞBAKAN'A SUNULDU!

Çalışmalarının belli bir aşamaya geldiğine, bunların taslaklarını Başbakan Binali Yıldırım'a sunduklarına işaret eden Sarıeroğlu, şöyle devam etti:

"Başbakanımızın bazı önerileri, görüşleri oldu. O öneriler ve görüşler doğrultusunda şimdi tekrar revize ediyoruz, dün çalıştık bununla ilgili Bakanlıkta arkadaşlarımızla. Maliye Bakanlığı mali boyutuyla ilgili tekrardan bir çalışma yapıyor. Kısa zaman içerisinde inşallah hatlarını tamamen netleştirip tabii ki kamuoyuna sunacağız, burada bir tartışma olacak, kendi iç mekanizmamızda bunun değerlendirmelerini gerçekleştireceğiz ve sonrasında hızlı bir biçimde Meclise getirmeyi arzu ediyoruz. Biz, taşeronda oluşan yapıyı ortadan kaldırmayı arzu ediyoruz, hedefimiz bu. Bundan sonra taşeron şeklinde bir çalışma şeklinin kamu kurum ve kuruluşlarımızda olmamasıyla alakalı bir hazırlığımız var."

TAŞERON İŞÇİLERİN KADROYA GEÇİŞİ KADEMELİ Mİ OLACAK?

Bakan Sarıeroğlu, "Kadroya kademe kademe bir geçiş mi olacak?" sorusuna, "Bekleyen kitle çok fazla olduğu için ağzımızdan çıkacak bir kelime farklı yankılar uyandırabiliyor. Her şey tam netleşmeden paylaşmak burada doğru değil. Çünkü tekrardan sunacağımız mekanizmalarımız var, onay alacağımız mekanizmalarımız var." karşılığını verdi.

Reklam
Reklam

Taşeron işçilerin kadroya geçişine dair açıklamalar geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan geldi. Maliye Bakanı Ağbal, "Taşeronla ilgili düzenlemenin yılbaşından önce çıkması noktasında Hükümet olarak bir irademiz var. Bu konuda da yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Çalışma Bakanı'nın taşeron işçilerin kadroya geçiş düzenlemesi ile ilgili son dakika açıklamasından sonra TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Maliye Bakanı, bu konu ile ilgili olarak yıl sonuna kadar düzenlemenin biteceğini söyledi.

TAŞERON İŞÇİ VE KADRO ÇALIŞMALARINI MALİYE BAKANLIĞI İLE ORTAK YÜRÜTÜYORUZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron işçilerin kadroya geçişlerini düzenleyecek çalışma ile ilgili son dakika açıklaması yaptı. Bakan Sarıeroğlu, taşeron işçilere dair düzenleme için Maliye Bakanı ile ortak bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Bu konunun yıl sonuna kadar bitmesi için var güçleriyle çalıştıklarını vurgulayan Sarıeroğlu, şunları kaydetti:

"Dün gece de geç saatlere kadar sadece Çalışma Bakanlığı olarak değil, Maliye Bakanlığımızla bu konuyu birlikte çalışıyoruz. Bu konunun nasıl derin konu olduğunu, farklı ayakları olduğunu, taşeron çalışan arkadaşlarımızın ben çok iyi bildiğini düşünüyorum. İnşallah bu konuyla ilgili, bu yapılan iyi niyetli çalışmaların hayırla sonuca ulaşması için göstermiş olduğumuz gayrete taşerondaki kardeşlerimizin de aynı şekilde karşılık vereceğine inanıyorum. İnşallah kamudaki istihdam imkanlarıyla ilgili üzerimize düşen çalışmayı gerçekleştireceğiz yıl sonuna kadar. Şuanda Sayın Başbakanımızla ilgili mekanizmalarımızla bu konuların sunumlarını yapma aşamasına geldik. Bu aşamalar tamamlandıktan sonrada kamuoyuyla paylaşıp, konuyla ilgili inşallah çok hızlı bir biçimde yol almaya çalışacağız. İnşallah sürecin hayırla sonuçlanacağına inanıyorum."

Reklam
Reklam

TAŞERON İŞÇİLER NE KADAR ZAMAN KADROYA GEÇECEK?

Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron düzenlemesinin yılbaşından önce çıkması için Hükümet olarak bir iradelerinin olduğunu belirterek, "Bu konuda da yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

Ağbal, TBMM Genel Kurulunda, Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının ikinci bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Taşeron düzenlemesiyle ilgili bakanlıkların çalışmalarını belli bir noktaya getirdiklerini belirten Ağbal, Ekonomi Koordinasyon Kurulunda bu konuyla ilgili toplantıların yapıldığını, burada birçok konunun gündeme geldiğini söyledi.

Kapsam da dahil olmak üzere statü, ileriye dönük haklar, sağlanacak imkanlar gibi çok sayıda başlık olduğuna işaret eden Ağbal, şöyle devam etti:

"Bu çalışmaları süratle tamamlayıp Bakanlar Kuruluna getireceğiz. Bakanlar Kurulunda da bu konularda Hükümet olarak kararımızı verdikten sonra, en kısa zamanda olacağını tahmin ediyorum, bu kanun tasarısını Meclise getirmek istiyoruz. Bu konuda yapılacak yasal düzenlemenin yılbaşından önce çıkması noktasında Hükümet olarak bir irademiz var. Bu konuda da yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor."

Reklam
Reklam

KILIÇDAROĞLU "Taşeron işçilerin davasına sonuna kadar sahip çıkacağız"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda, geçen hafta vefat eden eski Milli Halterci Naim Süleymanoğlu'na Allah'tan rahmet, Türk milletine de başsağlığı diledi.

Hafta sonu Taşeron İşçilik Çalıştayı'nı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Taşeron işçiler, görünmeyen işçilerdir. Bütün hastanelerde, bakanlıklarda, kamu kurumlarında bunları görebilirsiniz ama bunlar görünmez insanlardır. Bunlar ömür boyu asgari ücrete mahkum edilen insanlardır. Bunlar iş güvencesi olmayan insanlardır. Dolayısıyla yargıda haklarını arayamayan insanlardır. Bu insanlara öteden beri sahip çıkan, kimliklerine, siyasi görüşlerine bakmadan sonuna kadar sahip çıkan tek bir parti var, o da CHP. Bütün taşeron işçisi kardeşlerime sesleniyorum; sizim davanıza kadro alana kadar sonuna kadar sahip çıkacağız. Hiç kimse sahip çıkmazsa biz çıkacağız."

Çalıştaya katılan TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK genel başkanlarına teşekkür eden Kılıçdaroğlu, yayınladıkları bildiriye üç genel başkanın da imza attığını söyledi.

Reklam
Reklam

Taşeron işçilik çalıştayının sonuç bildirisini tekrar okuyan Kılıçdaroğlu, "Son taşeron işçi kadro alıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz." dedi.

KADRO SÖZÜ İÇERMEYEN HİÇBİR FORMÜL, TAŞERON İŞÇİ SORUNUNU ÇÖZMEZ!

Bildiride, son dönemde çözüm söylemlerinin yeniden dile getirilmeye başlandığı, "Kadro sözünü içermeyen, kamuda istihdamı garanti altına almayan hiçbir formül, taşeron işçisinin sorununu çözmeyecektir." ifadesine yer verildi.

Taşeron işçilerin, kamuda işçi olarak kadrolu istihdamının gerektiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Kamu hizmeti sürekli bir hizmettir, çalışanlar da sürekli çalışmalıdır. Kamu hizmetinin sürekli olduğu göz önüne alınarak, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan geçici işçiler de hak kaybına uğramaksızın, çalıştıkları işyerlerinde kadroya alınmalıdır. Devlet, ucuz iş gücü ve güvencesiz çalışma rejimini sürdüren değil, bunu önleyen olmalıdır. Kamu hizmeti, piyasa işleyişine terk edilemez. Kar hırsı kamu hizmetinin önünde engeldir. Kadro hukuken kazanılmış hakları ile birlikte değerlendirilmeli, kadroya geçişte tüm kazanılmış haklar korunmalıdır. Kamuda çalışan taşeron işçiler ayrımsız, şartsız derhal kadroya geçirilmelidir. Kamuda taşeron işçi sorununun çözümü, özel sektördeki taşeron işçiler bakımından da örnek teşkil etmelidir. CHP olarak, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'in taşeron işçilerinin sorunlarının çözümü noktasında ortaklaştıkları tespit, itiraz ve taleplerinin hem hükümet hem de kamuoyu nezdinde takipçisi olacağız."

Reklam
Reklam

BAŞBAKAN YILDIRIM: TAŞERON İŞÇİLERİNE KADRO İŞİ TAMAM!

AK Parti Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım, partisinin TBMM grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Başbakan Yıldırım, gruptaki partililerin "Taşeron sizden kadro bekliyor." sözleri üzerine "O iş bitti, tamam; eli kulağında. Bakanlarımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, Maliye Bakanımız çalıştılar getirdiler, bugün yarın inşallah devreye girer, merak etme. Yeni seneden itibaren artık bu taşeron mevzusu bitmiş oluyor." açıklamasında bulundu.

TAŞERON İŞÇİ KADRO ÇALIŞMASINDA YENİ FORMÜLLER MASADA

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım da yıl sonuna kadar sorunun çözüme kavuşturulacağı müjdesini verdi. İki bakanlık (Maliye ve Çalışma) değişik formülleri masaya yatırdılar ve bunlardan ikisi öne çıkmaya başladı.

Sabah’tan Faruk Erdem’in haberine göre bu iki formül Bakanlar Kurulu'na gelecek ve karar verilecek. Birkaç hafta içinde konu netleşmiş olacak. Bu formüllerle ilgili edinebildiğimiz bilgilerin bir kısmını sizinle paylaşmak istiyorum.

Reklam
Reklam

ÖZEL STATÜLÜ SÖZLEŞME

Öncelikle taşeron adı altında çalışanların asıl işi yapmalarına ya da muvazaalı olmalarına bakılmadan yeni bir statüye kavuşturulmaları öngörülüyor. Bu şu anki devlet memuru kanununda bulunan 4A, 4B, 4C ve 4D statülerinin dışında '4E' diyebileceğimiz özel sözleşme şeklinde düşünülüyor.

KAMU PERSONELİ OLACAK

Böylece taşeron çalışanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre kamu personeli haline gelmiş olacak. Burada sözleşme süresi 3'er yıllık olarak düşünülüyor. Sözleşme yapılan taşeron personel çalıştığı kurumda aynı görevi yapmaya devam edecek.

TAŞERONLARIN MAAŞI YÜKSELECEK

Sözleşmeler iş performansına, hizmetten beklenen faydanın sağlanıp sağlanmadığına göre yenilenecek. Performansı yüksek olan, emekliliğe kadar çalışacak. Ücretleri aynı işi yapan personelden daha az ise, aradaki fark zaman içinde kapatılacak. Yani bu durumda bazı taşeron çalışanların maaşları yükselmiş olacak.

SINAV İLE YAPILABİLECEK

Sözleşme için müracaatlar çalışılan kuruma yapılacak. Başka bir kuruma geçiş yapılacaksa, ihtiyaca göre ve sınav ile yapılabilecek.

SSK STATÜSÜNDE HESAPLANACAK

Sözleşme için konulan 65 yaş sınırı ise korunuyor. 65 yaşın üzerinde olan personel düzenlemeden yararlanamayacak. Sözleşme yapılan personel çakılı olacak, yani tayin isteyemeyecek. Emeklilikleri ise 4A yani eski adıyla SSK statüsünde hesaplanacak.

MAAŞ VE TAZMİNATA DEVLET GARANTİSİ

Bir başka formülde ise sözleşme yerine devlet garantisi getiriliyor. Burada da maaşlar ve kıdem tazminatlarına devlet garantisi getirilecek. Sağlık, enerji, eğitim gibi kritik alanlarda asıl işi yapanların kadroya alınması öngörülüyor. Bu kapsamda olanların bir devlet şirketi kurularak kadrolarının buraya alınması da seçenekler arasında. Kalan personel yine belli bir süre aynı statüde çalışacak ancak iş, maaş ve tazminat garantisi korunacak.

GÜVENLİK SORUŞTURMALARI

Hangi formül uygulanırsa uygulansın, güvenlik soruşturması mutlaka yapılacak. Güvenlik araştırmasında başta FETÖ olmak üzere tüm terör örgütleriyle irtibatlı olup olmadıklarına bakılacak. Araştırmada 657 sayılı kanunun 48'inci maddesinde yer alan suçların olup olmadığına da bakılacak. Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma gibi suçlardan mahkum olmamak şartı da aranacak.

Anahtar Kelimeler: