Taşıma Suyla Ağaçlarını Canlı Tutmaya Çalışıyorlar

Yenişarbademli ilçesinde Sulama Birliği'nin arazi sulama kanallarına Beyşehir Gölü'nden su basan pompaların elektriğinin kesilmesi üzerine yaklaşık bir aydır bahçelerine su

Yenişarbademli ilçesinde Sulama Birliği'nin arazi sulama kanallarına Beyşehir Gölü'nden su basan pompaların elektriğinin kesilmesi üzerine yaklaşık bir aydır bahçelerine su ulaşmayan vatandaşlar, ağaçlarının kurumasını önlemek için Beyşehir Gölü'nden tankerlerle bahçelerine su taşıyor.

Yenişarbademli Sulama Birliği Başkanı Hikmet Akgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki yıllardan devreden 2 milyon 100 bin liranın üzerindeki borç nedeniyle birliğin Beyşehir Gölü'nden sulama kanallarına su basmakta kullandığı pompaların elektriğinin kesildiğini ve mühürlendiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Birliğin Yenişarbademli'nin yanı sıra Gölkonak köyü, Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Kurucuova ve Gölyaka beldelerine de hizmet verdiğini anlatan Akgül, elektriğin kesilmesi sonucu yaklaşık 28 bin dönüm arazinin susuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığına dikkati çekti.

Akgül, haziran ayına kadar "Cazibeli su" olarak adlandırılan, dağlardan gelen suyu kullandıklarını, ancak bu suyun daha sonra bölgeye yeterli olmadığını kaydetti. Cazibeli su dönemi sona erdikten sonra kanallara Beyşehir Gölü'nden su bastıklarını anlatan Akgül, birliğin elektrikleri kesildiği için arazilere su ulaştıramadıklarını, elektrik yeniden verilmediği takdirde bölgede tarımın büyük zarar göreceğini bildirdi.

Hikmet Akgül, birliğin yıllık yaklaşık 350 bin lira gelir elde ettiğini, bu gelirle borçları ödemenin mümkün olmadığını vurguladı. Geçen yılki birlik yönetiminin borçları yapılandırmadığını anlatan Akgül, "Önceki yönetim yapılandırmayı uygun görmemiş. Ama yapılandırsalardı bile bu durum bize 2 yıllık bir sulama imkanı sunardı. Birlik yine de borcunu ödeyemezdi" dedi.

Reklam
Reklam

Bölgedeki arazilerin 13 Ağustos'tan bu yana susuz olduğunu belirten Akgül, özellikle elma üreticilerinin büyük sorunla karşı karşıya kaldığını dile getirdi.

Akgül, "Tam elma hasadına yaklaştığımız bu günlerde elma ağaçları 10 günde bir su ister. Birliğimize kısa süre içinde elektrik verilmez ve kanallara su basılmazsa bu dönem elma hasadı olmaz, ekonomik gelir de elde edilemez" diye konuştu.

-Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ Isparta Müdürü Kıvılcım-

Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ Isparta Müdürü Niyazi Kıvılcım ise Yenişarbademli Sulama Birliği'nin biriken borçlarının ödenmesi için uzun vadeli ödeme planı hazırlandığını, ancak ödeme yapılmadığı için elektriklerin kesildiğini söyledi.

Borcun ödenmesi için her türlü kolaylığı sağladıklarını vurgulayan Kıvılcım, "Her yıl tüketilen elektrik bedelinin küçük bir miktarını yatırıyorlardı, bu yüzden borç büyüdü. Kendilerine 36 ay vadeli ödeme imkanı sunduk ancak ilk peşinatı yatıramadılar. Şirketin bütün imkanlarını sunduk, ama yararlanamadılar" dedi.

Reklam
Reklam

-Beyşehir Gölü'nden tankerlerle su taşıyorlar-

Bir aydan fazla süredir bahçelerine su ulaşmayan vatandaşlar ise yıllarca emek verip yetiştirdikleri ağaçların kurumasından endişe ediyor. Bu sezon meyve hasadından ümidi kesen çoğu vatandaş, ağaçlarının kurumasını önlemek için tankerlerle Beyşehir Gölü'nden bahçelerine tankerlerle su taşıyor.

5 dönüm arazide "angelino" cinsi erik yetiştiren Osman Kocaman, 12 yaşındaki erik ağaçlarının bugüne kadar hiç susuzluk çekmediğini, ancak bu yıl ağaçlarını sulayamadığını söyledi. Meyvelerin olgunlaşmaya başlayacağı dönemde suların kesildiğini belirten Kocaman, "Bu yüzden meyvelerim küçük kaldı. Benim en küçük meyvem 70 ile 150 gram arasında olurdu. Bu yıl bir meyve 20 gram gelmiyor" dedi.

Birliğe hiç borcu bulunmadığını ifade eden Kocaman, hakkını nerede arayacağını bilemediğini dile getirdi. Kocaman, "Birliğin borcu var diye elektrik vermiyorlar. Birliğin borcu varsa, benim birliğe borcum yok. 12 yıldır emek verdiğim ağaçlarım 35 gündür su verilmeyince kurumaya yüz tuttu" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yaklaşık 600 elma ağacı bulunduğunu belirten Yaşar Eroğlu da ağaçlarını yeterince sulayamadıklarını, bu yüzden meyvelerinin buruşmaya başladığını, artık yenmez hale geldiğini kaydetti. Ağaçları gölden taşıdıkları suyla suladıklarını, ama bunun çare olmadığını vurgulayan Eroğlu, "50 ton elmam gitti. Yaklaşık 50-60 bin lira yapar" dedi.

Mesut Şenol Erkol ise 7 dönüm bahçesinde elma yetiştirdiğini, ağaçlarını sulamak için 1,5 tonluk depo ile Beyşehir Gölü'nden tarlasına su taşıdığını anlattı. Erkol, 1,5 ton suyun yetmediğini, defalarca sefer yapmak zorunda kaldığını vurguladı.

Erkol, "Bu elmaların edeceği kilo başına 10-15 kuruş. Biz elmaya '70-80 kuruş eder' gözüyle baktık, ama şu an götürseniz 10 kuruş. Elmalar lastik top gibi. Neden- Su yok. Bize acil su lazım, başka bir ihtiyacımız yok. Acil su..." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: