Taşımacıların sorunları Alanya'da masaya yatırıldı

Değişen karayolu taşıma mevzuatı ile kayıtdışı çalışan işletmeler konusunda yoğunlaşan sorunların karşılıklı görüşülmesi ve çözüm...

Değişen karayolu taşıma mevzuatı ile kayıtdışı çalışan işletmeler konusunda yoğunlaşan sorunların karşılıklı görüşülmesi ve çözüm yollarının aranması amacıyla Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ALTSO) taşımacıların sorunları ile ilgili toplantı düzenlendi.
ALTSO Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya konuşmacı olarak Ulaştırma Bölge Müdürlüğü Şube Müdürleri Zeki Dadaş ve Mümin Gündoğdu Alanya Vergi Dairesi Gelirler Şefi Hüseyin Çiftçi ile Alanya Trafik Tescil Denetleme Büro Amiri Durmuş Ali Özkan katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan, bu toplantıyı düzenleme amaçlarının sektörde faaliyet gösteren firmalar ile sektörü idare eden kurumlar arasında köprü oluşturmak olduğunu söyledi. Sektörde yer alan başta araç kiralama işletmeleri ve yolcu taşıma firmaları olmak üzere tüm firma temsilcilerinin katıldığı toplantıya başkanlık yapan ALTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet İhsan Direkçi, her türlü kara taşımacılığı ile sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili yük ve yolcu taşımacılığı yapan üyelerin mesleklerinin icrasında çeşitli sorunlarla karşılaştıkları şeklinde şikayetler geldiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

"TAŞIMACILIK SEKTÖRÜ, MEVZUATA ALDIRMAYANLARDAN ARINMALI"
Ulaştırma Bölge Müdürlüğü'nün Şube Müdürü Zeki Dadaş, karayolu taşımacılık sektörünün mevzuata aldırmadan yoluna devam etmeye çalışanlardan arındırılması gerektiğini vurguladı. Dadaş, "Devlete güvenerek yetki belgesi alan sektör mensupları, bu kararlarından dolayı pişman edilmemeliler. Ülkemiz ekonomisinde önemli bir role sahip karayolu taşımacılık sektörü, asla kendi haline, devletin denetimi dışına bırakılamaz ve bırakılmamalıdır. Denetimlerin yetersiz olduğu bir karayolu taşımacılık sektörü, ülke ekonomisine, cana ve mala, çevreye zarar verdiği gibi, toplumun refahını ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler." diye konuştu.
Ulaştırma Bakanlığı Şube Müdürü Mümin Gündoğdu da, Türkiye'nin küreselleşme sürecine girmiş bulunduğunu söyledi. Bu süreçte her alanda olduğu gibi ulaştırma alanında da önemli kararlar alınmakta olduğunu kaydeden Gündoğdu, uluslararası düzeyde birçok yönetsel politikalar geliştirilmekte olduğunu ifade etti. Karayolu taşımacılığı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla geliştiğini belirten Gündoğdu, sektöre yönelik yeni politikalar üretilmesiyle, yeni düzenlemeler ve yasal bir altyapıya kavuşturulması ihtiyacı doğduğunu söyledi.
Bu amaçla Ulaştırma Bakanlığı tarafından karayolu taşıma piyasasına ve mesleğe giriş koşullarını belirleyen Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyumlu, kurumsallaşmayı esas alan yeni bir kargo taşıma kanunu ve bir dizi yönetmelik hazırlanarak yürürlüğe konulduğunu ifade eden Gündoğdu, bu konuda uygulamaların devam ettiğini söyledi. Türkiye'de hergün trafiğe yaklaşık 2 bin yeni taşıt çıktığını ifade eden Gündoğdu, son 20 yılda taşıt filosunda artış yaşandığını belirterek, taşıt sayısının 13.5 milyonu bulduğunu kaydetti.
Vergi Dairesi Gelirler Şefi Hüseyin Çiftçi de kayıt dışı rant a car ve yolcu taşımacılığı konusunda bilgiler verdi. Çiftçi kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçmek için var güçleri ile çalıştıklarını ama bunun için kendilerine gerekli ihbarın yapılması gerektiğine dikkat çekti. Çiftçi kayıt dışı ekonomi konusunda herkesin bazı şeyler konuştuğunu, bunun ispatının ancak taşıma anında yakalamak, vergisini ödemek ve tüm belgelerini almak kaydıyla mesleği icra edenlerin ihbarı ile gerçekleşebileceğini söyledi. Çiftçi kurum olarak gerekli her ihbarın üzerine hassasiyetle gidildiğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz