Taşımacılık sektöründen bildiri

İSTANBUL (İHA) - Türkiye'de faaliyet gösteren yerli ve yabancı 200 kadar şirketin üye olduğu Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD), ülkenin ekonomik darboğazdan, bir 'lojistik üssü' haline gelerek kurtulacağını savunarak, yeni hükümetin bu projeye sahip çıkmasını istedi.

UTİKAD, 3 Kasım milletvekili genel seçimlerine katılacak tüm siyasi partilere yönelik bir bildiri yayımladı. Bildiride, Türkiye ekonomisinin yaşadığı sıkıntıların en başında, kronikleşen dış ticaret açığı ve dış borçların geldiği belirtilerek, "Öyle ki, artık Türkiye, dış borçlarının faizini ödemek için bile dış borç bulmaya mahkum olmuştur. Şimdiye dek birbiri ardına uygulamaya konulan ekonomik programlar, dış ticaret açığını, ihracat ve turizm gelirlerindeki anlık artışlarla kapatmak için ekonomide daha derin yaralara yol açan devalüasyonu tek çare olarak görmüştür. Oysa inanıyoruz ki Türkiye, coğrafi avantajlarını yerinde kullanarak ekonomik darboğazdan kolaylıkla kurtulabilir. Türkiye'nin, hiç de yabana atılmayacak ulaşım, iletişim alt yapısı ve yetişmiş insan kaynaklarını harekete geçirerek, 400 milyon insanın yaşadığı Balkanlar, Kafkaslar, Ortadoğu ve Orta Asya'nın bir 'Lojistik Üssü' haline getirebilir, ekonomiye 30 milyar dolar ek kaynak ve yüzbinlerce insanımıza istihdam sağlayabiliriz" denildi.

Reklam
Reklam

Avrupa'nın en büyük kara taşımacılığı filosunun Türkiye'de bulunduğu, Sabiha Gökçen Havaalanı gibi yatırımlarla hava kargo taşımacılığının gelecek vaat eder durumda olduğu da vurgulanarak, taşımacılık alt yapısının, bazı iyileştirmelerle, kısa sürede bölge ülkelerine hizmet verebilir hale getirilebileceği kaydedildi.

Bildiride, Türkiye'nin iletişim ve bilişim alt yapısının, bazı Avrupa Birliği ülkelerinin bile ilerisinde olduğu ifade edilerek, bankacılık ve sigortacılık sektörünün, dünya standardının üzerinde kalitede ve çeşitlilikteki hizmetleri ile artan ticaret hacmine cevap verecek nitelikte olduğu belirtildi.

Armatöründen gümrük müşavirine, taşımacılık acentalarından kamyon şoförüne kadar taşımacılık endüstrisinin, yeteli bilgi, tecrübe ve beceriyle donanımlı yetişmiş insan kaynağına sahip olduğu kaydedilerek, Türkiye'nin bir "lojistik üs" olmasının önündeki gümrük mevzuat engelinin de ortadan kaldırıldığı bildirildi.

Türkiye'nin, ekonomisini şahlandıracak bu proje için gerekli öz kaynak ve alt yapıya sahip olduğu vurgulanan bildiride, "Gerekli olan, bu projeye hayatiyet kazandıracak bir siyasi iradedir. Seçimlerden sonra ekonomimizi düze çıkararak Türkiye'yi dünyada hak ettiği yere ulaştıracak bu projeye sahip çıkmanız yegane temennimizdir" ifadesine yer verildi.

Reklam
Reklam