Taşınmazlara ‘e-devlet’ten Takip İmkanı

Tapu ve Kadastro 10. Bölge Müdürü Hasan Özalban, vatandaşların TC vatandaşlık kimlik numaralarını sisteme girerek,...

Tapu ve Kadastro 10. Bölge Müdürü Hasan Özalban, vatandaşların TC vatandaşlık kimlik numaralarını sisteme girerek, vatandaşların sahtecilik veya kendi bilgisi dışında taşınmazında gerçekleşebilecek her türlü tapu işleminden haberdar olması ve güncel telefon bilgisinin veri tabanına kaydı ile iletişim bilgisinin güncel tutulmasını sağladıklarını söyledi.

İl Koordinasyon Kurulu’nda kurumun çalışmaları hakkında bilgi veren Tapu ve Kadastro 10. Bölge Müdürü Hasan Özalban, “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün e-devlet kapısından sunmuş olduğu hizmetlerden bir yenisi mülkiyet sahibi vatandaşlarımızın taşınmazları üzerinde gerek istem içi gerekse istem dışı gerçekleşen değişiklikleri takip edebilecekleri SMS Uyarı ve Bilgilendirme Sistemi ve tapu mülkiyet bilgilerindeki TC vatandaşlık kimlik numarasının e-devlet kapısından tamamlanmasına yönelik uygulama devreye alınmıştır. Bölge müdürlüğümüze bağlı Samsun il ve ilçelerinde toplam 2 milyon 420 bin 800 kişinin TC kaydı bulunmaktadır. Bu kayıtların 1 milyon 156 bin 180’i TC girişi tamamlanmış olup, geriye kalan TC’lerin giriş işlemleri yoğun ve sistemli bir şekilde devam etmektedir. Türkiye genelinde 22 Bölge Müdürlüğü arasında girilen veri sayısı olarak 2. sırada bulunmaktayız. Bu hizmet kapsamında e-devlet şifresi, mobil imza veya elektronik imzaya sahip tüm vatandaşlarımız www.turkiye.gov.tr adresinden cep telefonu bilgisini girmeleri ve güncelliğini takip etmeleri koşulu ile TAKBİS sistemi üzerinde TC kimlik numarası eşleşen taşınmaz maliklerine cep telefonu üzerinden SMS göndererek mevcut uygulama servis hizmetinden faydalanmaları sağlanılmıştır. Uygulama sayesinde malike ait taşınmaz tapu müdürlüklerimizde herhangi bir işleme konu olduğu andan itibaren ‘Adınızda kayıtlı taşınmaz üzerinde …. Tapu Müdürlüğünde … sıra no ile … işlem yapılmaktadır’ şeklinde SMS bilgilendirilmesi yapılmaktadır. Bu uygulama ile vatandaşlarımızın sahtecilik veya kendi bilgisi dışında taşınmazında gerçekleşebilecek her türlü tapu işleminden haberdar olması ve güncel telefon bilgisinin veri tabanına kaydı ile iletişim bilgisinin güncel tutulması sağlanmış olacaktır” dedi.

Reklam
Reklam

Bu uygulama ile vatandaşların elektronik ortamda Türkiye’nin her yerindeki taşınmazlarını TC kimlik numaraları ile takip edebileceklerini belirten Özalban, “Vatandaşlarımız müdürlüğümüz tarafından sisteme girilen TC bilgisi ile de mülkiyet bilgisini e-devlet’ten takip edebilmektedir. Müdürlükteki mevcut kimlik kaydı ile beraber güncel kimlik ve iletişim bilgisinin de temini sağlanmış olacaktır” diye konuştu.

TAPU HARÇ SİSTEMLERİ

Uygulamaya koydukları tapu harç sistemi ile vatandaşları tapu dairelerine fazladan gelmesini engellemeye çalıştıklarını ifade eden Özalban, “Genel Müdürlüğümüz tarafından ara yüzü oluşturulan ve vatandaşlarımızın tapu dairesine fazladan gelmesini engelleyen harç programı Samsun merkezinden sonra ilçe tapularımızın hepsinde uygulamaya geçmiştir. Türkiye’de ilk defa bir ilin tamamında uygulanan Tapu Harç Sistemi’ni Samsun’da uygulanmaktadır. Bu sayede vatandaşlar harç makbuzu için tekrar tapu müdürlüklerine gelmeden telefonlarına mesaj yolu ile gelen e-tahsilat numarası ile bankaya başvurduklarında harçlarını ödeyebilmektedirler. Bu sistem şu anda il olarak Samsun ve Sinop illerinde uygulanmaktadır” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Tapu ve Kadastro olarak 2012 yılında yapılan projeler hakkında da bilgi veren Özalban, “Samsun il ve ilçelerinde toplam bin 295 birimden bin 291 birimin kadastrosu yapılarak, ilimizdeki kadastro çalışmaları yüzde 99.7 oranında tamamlanmıştır. Samsun kadastro müdürlüğü yetki alanında 1 birim yani Samsun’un Çarşamba ilçesinin Köroğlu köyündeki halkın kadastro istememesinden dolayı sorunlu birim olarak kalmıştır. Havza ilçesindeki Boyalı, Çelikalan ve Çiftlikköyü olan 3 köyümüz Samsun 19. Grup Sayısal Kadastral Harita Yapım işi 2012 yılında ihale edilmiş olup, 2013 yılında bitirilmesi planlanmıştır” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: