'taşkuyu' Turizme Kazandırılacak

Mersin’in Tarsus ilçesinde 'Yedi Uyurlar Mağarası' olarak da bilinen; 'Eshab-ı Kehf'e yaklaşık bir kilometre uzaklıkta...

Mersin’in Tarsus ilçesinde 'Yedi Uyurlar Mağarası' olarak da bilinen; 'Eshab-ı Kehf'e yaklaşık bir kilometre uzaklıkta bulunan; 'Taşkuyu Mağarası'nın turizme kazandırılması kapsamında çalışma başlatıldığı bildirildi.

2006 yılında keşfedilen 'Taşkuyu Mağarası'na, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun görüşü doğrultusunda Tarsus Belediyesi'nce mağaranın girişine kapı yapılırken, bölgeye ulaşımın sağlanması noktasında gerekli aydınlatma ve mediven ihtiyacının da yine belediye tarafından karşılandığı hatırlatıldı.

Reklam
Reklam

Zeminden yaklaşık 20 metre derinlikte ve bin 200 metre gezilebilir uzunluktaki Taşkuyu Mağarası'nın turizme kazandırılması için ciddi bir hazırlık çalışması yapıldığını belirten Kaymakam Orhan Güldibi, Tarsus'ta çok önemli turizm yatırımlarının gelmesi için yatırım çalışmalarının devam ettiğini, 'Kazanlı Tarsus Sahil Bandı' çalışmaları devam ederken, bunun yanında Tarsus'un inanç turizminin de merkezi olacağını söyledi.

Güldibi, Makam Camii'ndeki Danyal Peygamber'in mezarı ve bunun yanında Saint Paul müze, kilise ve kuyusu ve Eshab-ı Kehf Mağarası'nın yanı sıra 2006 yılında Karayolları'nın yol açma çalışmaları sırasında tesadüfen ortaya çıkan ve 2009 yılında Müze Müdürlüğü tarafından doğal sit alanı olarak tescil edilen Taşkuyu Mağarası'nın özellikle inanç turizminin önemli parçaları olduğuna dikkat çekereke, Tarsus'un turizm açısından zenginleştirilmesinin gerektiğini belirtti.

Tarsus'un turizm çeşitliliği açısından Taşkuyu Mağarası'nın çok önemli olduğunu ifade eden Güldibi, ''Taşkuyu Mağarası, Eshab-ı Mağarası'na yaklaşık bir kilometre uzaklıkta. Burası son dönemlerde bulunmuş, sarkıt ve dikitleri ve kristal çiçekleriyle eşsiz güzellikteki bir mağara. Kaymakamlık olarak gayemiz, buranın turizme kazandırılması. Elbette turizmin çok dallı, çok kollu olması gerekiyor. Bu kapsamda Taşkuyu Mağarası'nı turizme kazandırmamız lazım. İçerisinde sarkıtlar, dikitler, kristal çiçekler bulunan doğa harikası bir yer. Buranın turizme açılabilmesi için emniyet önlemlerinin alınması, yürüyüş ve seyir parkurları yapılması gerekiyor. Ayrıca ışıklandırma sisteminin de daha çok güçlendirilmesi gerekiyor. Bu kapsamda çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Reklam
Reklam

Tarsus Müze Müdürü Mehmet Çavuş ise, mağaranın içinde 200 ve 500 metrekare büyüklüğünde galerilerin mevcut olduğunu, mağarada halen yaşamını devam ettiren, sarkıt ve dikitler ile kristal çiçeklerin yeraldığını anlattı. Sarkıt ve dikitlerin yer yer 12 metreye varan uzunlukta olduğunu belirten Çavuş, "Burası bir yıl öncesine kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı sorumluluğundaydı. Ancak yapılan yasal değişiklik ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sorumluluğuna geçti. Burasının 1/1.000 ve 1/5.000'lik Nazım İmar Planları hazırlandı. Geçtiğimiz ay buraya MTA'nın uzmanları geldi. Şu anda MTA uzmanlarının hazırlayacakları raporlar bekleniyor. Bu raporların hazırlanmasından sonra Kültür ve Tabiat Varlıkları Adana Koruma Kurulu tarafından gerekli proje hazırlanacak" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: