Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Yer değiştirme Suretiyle Atanmaları Hakkında Yönetmeliğin, yıllardır görev yapan taşra yöneticilerine uygulanacak olan bir zulüm yönetmeliği olduğunu öne sürerek, “Yıllardır geçici, torpilli görevli yöneticiler için hiçbir şey yapmayan, şube müdürlüğü sınavı dahi açmayan MEB, kadrolu yöneticileri açıkça cezalandırmaktadır” dedi.
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Yer Değiştirme Yönetmeliği ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmaları Hakkında Yönetmeliğin, 4 Temmuz 2013 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi.
Yönetmeliğin incelendiğinde çok çeşitli sıkıntıların taşra yöneticilerini beklediğinin görüldüğünü ifade eden Koncuk, “Türk Eğitim-Sen rotasyona hep karşı durmuştur. Biz rotasyonda kamu yararı hiç görmedik ama bir sendikanın ‘dinozor müdürler gitsin de, ne olursa olsun’ mantığı ile desteklediği rotasyon, daha sonra müdür yardımcılarına, baş müdür yardımcılarına uygulanmış, sonrasında ise tüm memur ve öğretmenlere iller arası rotasyon uygulaması gündeme gelmiştir. Şu anda TBMM’de kanunlaşmış olan torba yasada, tüm memur ve öğretmenleri kapsayan bir iller arası rotasyon, kanun haline gelmemişse, bunun sebebi önümüzdeki süreçte yaşanacak seçimlerdir. Bu seçimler bittiğinde, şartlar aynı kalırsa, tüm memur ve öğretmenleri kapsayan bir iller arası rotasyon uygulaması kesinlikle dayatılacaktır” diye konuştu.
Rotasyon uygulamasını destekleyen birçok çalışanın olduğunu bildiklerini ifade eden Koncuk, rotasyonu destekleyenlerin, ya kenar mahallelerden, merkeze, yada mahrumiyet bölgelerinden batı illerine gidebilmenin tek yolu olarak rotasyonu gördüklerini için bu uygulamayı desteklediklerini vurguladı.
Koncuk, “Yıllarca mahrumiyet bölgelerinde çalışanların bu düşüncelerin içinde olmaları hiç de yanlış olmamakla beraber, rotasyonun dertlerine ne kadar çözüm olacağı da tartışılır. Tıpkı taşra yöneticilerine uygulanacak olan rotasyon da olduğu gibi. Taşra yöneticileri rotasyon yönetmeliği incelendiğinde, yönetici ya kendi il, hariç olmak üzere kendi hizmet bölgesinde, ya alt, ya da bir üst hizmet bölgesinde görev yapmak zorunda kalacaktır. Bu şu anlama gelmektedir: 3-4-5’inci hizmet bölgelerinde görev yapan taşra yöneticileri, 1 ve 2 bölgeye tayin isteyemeyeceklerdir. 5. bölgede çalışan bir yönetici ya yine 5. bölgeden bir il ya da 4. bölgeden bir il seçebilecektir. Bu illerden 40 tercih hakkına sahip bulunmaktadırlar. 5. bölgede 15 yıl-20 yıl görev yapmış bir yönetici 1 ve 2. bölgelere gidemeyecektir” şeklinde konuştu.
Birinci bölgede görev yapan bir yöneticinin de ya 1. ya da 2. bölgeden 40 tercih hakkına sahip olacağını belirten Koncuk, tercihlerine yerleşemeyenlerin kura yoluyla atanacağını belirtti. Bu durumda, söz konusu yöneticilerin 3-4 veya 5. bölgelere verilmesinin önünde hiçbir engel bulunmayacağını kaydeden Koncuk, en azından yönetmelikte böyle bir düzenleme yapılmadığını söyledi.
Bu durumda 1 veya 2. bölgede görev yapan yöneticilerin, tercihlerine yerleşememe durumunda kura ile 4 veya 5. bölgelerde çalışmak durumunda kalabileceklerini ifade eden Koncuk, açıklamasında şunları kaydetti:
“Bu halde de, görev yapan yöneticiler, bundan sonraki yer değiştirme dönemlerinde de, bu yönetmeliğe tabi olacakları için 4-5. hizmet bölgelerinden bir üst bölgelere yer değiştirebilecektir. Bu eksikler belki kılavuzla düzenlenerek, bir kısım yanlışların veya yanlış anlamaların önüne geçilebilir ama yönetmelikten anladığımız bu şekildedir. Ayrıca Ek 1 sayılı cetvelde 4-5 ve 6 bölge illerde, 50 binden az, diğer bölgelerde 100 binden az nüfusa sahipse, doğduğunuz yere ve doğmamış dahi olsanız 15 yıl ikamet ettiğiniz yere yer değiştirme yaptıramamanızın mantığı nedir. Madem rotasyon uygulaması başlayacaktır, rotasyon kapsamında bu tür kısıtlamaların bir anlamı olmayacaktır. Bu yönetmelik, yıllardır görev yapan taşra yöneticilerine uygulanacak olan bir zulüm yönetmeliğidir. Düşünene de, yazana da, onaylayana da iyi niyet beslememiz mümkün değildir. Kaldı ki, MEB Teşkilat Kanununda il müdürleri de rotasyon kapsamında olmasına rağmen, yönetmelikte il müdürlerinin kapsam dışında tutulması, tam bir çifte standarttır. Halbuki bir rotasyon uygulaması yapılacaksa, bu, öncelikle il müdürlerini kapsamalıdır, ancak MEB’in üst düzey bilgi ve tecrübeye sahip bürokratları, böyle emir buyurmuşlar. Binlerce, geçici, vekil taşra yöneticisinin bulunduğu Milli Eğitim Bakanlığı’nda, kadrolu yöneticilere reva görülen bu muamele MEB’in ne kadar gayrı samimi politikalar uyguladığını göstermektedir. Yıllardır geçici, torpilli görevli yöneticiler için hiçbir şey yapmayan, şube müdürlüğü sınavı dahi açmayan MEB, kadrolu yöneticileri açıkça cezalandırmaktadır.”
Koncuk, bu yönetmeliğin, göreve henüz başlamış ya da başlayacak olan yöneticilere uygulanacak olsa bir sözlerinin olmayacağını, ancak yıllardır görev yapan insanlara uygulamanın bu insanların tüm çalışmalarını, düzenlerini sıfır saymak olacağını belirterek, “Kaldı ki, bu insanların birçoğu aynı unvanla olmasa da, öğretmen veya bir başka görevde bu bölgelerde çalışmış ve emek vermiş insanlardır. Bu insanların geçmiş çalışmalarını yok saymak, yıllarca verdikleri emeği hiç hesaba katmamak kabul edilemez. Türk Eğitim Sen olarak Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı’yı imzaladığı yönetmeliği bir daha ama ne anlama geldiğini anlayarak okumaya, MEB Müsteşarı Yusuf Tekin ve bazı aklı evvel bürokratlarını da akıl ve izana davet ediyoruz” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz