Taşradaki maden üreticilerine müjde

ANKARA (İHA) - Maden İşleri Genel Müdürü Yener Cander, 1 Ocak 2005 tarihinde elektronik imzanın yürürlüğe girmesi ile birlikte, madencilikle ilgili tüm işlemlerin internet üzerinden yapılacağını bildirdi.

Maden İşleri Genel Müdürü Cander İHA'ya yaptığı açıklamada, e-Devlet uygulaması için hazırlıkların sürdüğünü belirterek, 1 Ocak 2005 tarihinde elektronik imzanın kullanımı ile birlikte madenli ilgili tüm işlemlerin de internet üzerinden yürütüleceğini dile getirdi. Maden İşleri'nin taşrada teşkilatı olmadığını belirten Cander, ruhsat ve raporlar için vatandaşların Ankara'ya gelmek ya da vekil tayin etmek zorunda kaldığını, bunun da zaman zaman sorunlar çıkardığını bildirdi. Cander, bu sorunları ortadan kaldırmak için 2 aydır yeni bir sistem üzerinde çalıştıklarını ve artık tüm başvuruların internetle yapılacağını söyledi. Ruhsatı olan üreticilere birer şifre verileceğini ve işlemlerin bu şifre ile yapılacağını belirten Cander, raporların da bu şekilde takibinin kolaylaşacağını ifade etti. Bu sistem ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ndeki bir dosyanın hangi birimde olduğunun takibinin de yapılabileceğini belirten Cander, her memura bir kod verileceğini, böylece bir memurda fazla bekleyen bir dosyanın bekleme nedeninin sorgulanabileceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Yeni sistemin 3 ana bölümden oluştuğunu belirten Cander bunların, 'bilgilendirme, sorgulama ve işlem yapma' olduğunu bildirdi. 'Bilgilendirme' bölümünün herkese açık olduğunu belirten Cander, maden işleri ile ilgili tüm bilgilerin buradan alınabileceğini söyledi. Cander, 'sorgulama' sistemi için ise, daha önce, bir arazide ruhsat olup olmadığının Maden İşleri'ne gelerek öğrenilebildiğini, ancak yeni bilgisayar sistemi sayesinde artık Türkiye'nin her tarafındaki arazilerin ruhsat durumunun öğrenilebileceğini dile getirdi. Ruhsat için harçların da internet üzerinden yatırılacağını belirten Cander, herşeyin internetle birlikte şeffaflaşacağını söyledi. İnternet üzerinden üyelik sistemi kuracaklarını belirten Cander, her üyenin kendi dosyası üzerinde kendi şifresiyle işlem yapabileceğini ve elektronik imza ile raporlarını gönderebileceğini söyledi. Böylece özellikle taşradaki vatandaşların merkeze gelmek zorunda kalmayacaklarını vurgulayan Cander, üyeden bir evrak talep edildiğinde dosyasında göreceği ikazla bunu yerine getireceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Verilmiş olan 35 bin ruhsatın yeniden tarandığını belirten Cander, ruhsatı iptal edilen sahaların ihaleye açılacağını bildirdi. Yeni bilgisayar sisteminden sonra, iptal edilmesi gereken ruhsatların bilgisayar tarafından otomatik olarak iptal edileceğini belirten Cander, açıkta kalan sahaların ihale programına alınacağını bildirdi. Cander, tüm bu çalışmaların maden sektörü için bir reform olduğunu kaydetti.