Tatarcık Sineği Mahalleyi Hastanelik Etti

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde çıplak gözle zor görülen ve halk arasında 'yakağan' olarak bilinen tatarcık sineğinin...

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde çıplak gözle zor görülen ve halk arasında 'yakağan' olarak bilinen tatarcık sineğinin sokması sonucu bulaşan virüsle oluşan “tatarcık humması” hastalığından dolayı çok sayıda kişi hastanelik oldu.

Şehit Halis Şişman ve Şehit Kansu Küçükateş mahallelerinde son bir haftada tatarcık sineğinin ısırdığı yüzlerce kişi, kusma, karın ağrısı, yüksek ateş ve ishal şikayetiyle hastanelere başvurdu. Mahalle sakinleri, tatarcık sineğinin görülmesinin sebebini mahallede onlarca kişinin büyükbaş ve küçükbaş hayvan beslemesine bağlayarak, Kadirli Belediyesi'ne ait mezbahanın da mahallede olduğunu, buradan çıkan tüm hayvan atıklarının mahallenin ortasından geçen Savrun Çayı'na atıldığını söylediler. Mezbahada kesilen hayvanlardan çıkan karın, bağırsak gibi atıklarda, ayrıca mahallede beslenen hayvanların gübrelerinde bu sineğin lavrasının ürediğini iddia eden vatandaşlar, mahallede beslenen ineklerin ve mezbahanın kaldırılmasını istediler.

Reklam
Reklam

Tatarcık hummasından dolayı son 1 haftadır hastanelere başvuran kişi sayısında artış olduğunu belirten Kadirli 7 Mart Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. İlhan Gökçek ise, “Tatarcık humması viral bir enfeksiyon. Kişide yüksek ateş, kusma, karın ağrısı ve iştahsızlık olarak başlıyor. Geçtiğimiz yıla oranla hastalık bu yıl erken başladı. Tatarcık humması öldürücü bir hastalık değil. Daha doğrusu dünya literatürlerinde ölümlere çok az rastlıyoruz. Ama bunun yanısıra bu hastalığa yakalananların günlük yaşamları olumsuz etkileniyor. Hastalığın kesin bir tedavisi yok. Kişinin şikayetlerine göre tedavi uyguluyoruz” dedi.

Öte yandan Kadirli Belediyesi yetkilileri, boyları 1 ila 3 mm arasında olan, insan kanıyla beslenen ve hayvan ağıllarında, pis su akıntılarında yaşayan tatarcık sineği için günlük her mahallede ilaçlama yapıldığını, yaz aylarında vatandaşların rahat ve huzur içerisinde yaşaması amacıyla ilçe genelinde haşere üreten yerlerde ilaçlama çalışmasının (larva mücadelesi) sürdürüldüğünü belirttiler.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: