Tatbikatta komutan soğukluğu

Erzincan’daki Ergenekon davasında bir numaralı sanık olan Üçüncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in komutasında yapılacak Sarıkamış 2010 Kış Tatbikatı’na devletin zirvesi katılmıyor.

Tatbikata Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanısıra Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de gitmeyecek. Gönül, “Gidilmek istenseydi planlanır gidilirdi” dedi.

Kış Tatbikatı, Allahuekber Dağları’nda Osmanlı-Rus Savaşı sırasında şehit düşen 60 bin asker anısına iki yılda bir düzenleniyor. Tatbikatın bugün yapılacak Seçkin Gözlemci Günü’ne yalnızca Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve üst düzey komutanlar katılacak. Orgeneral Berk’in ağırlayacağı Orgeneral Başbuğ ve komutanlar bugün Kars’ta tatbikatı yerinde izleyecek.

Reklam
Reklam

İstenilseydi gidilirdi

Sarıkamış’a gitmeyeceğini dün akşam Star TV’ye açıklayan Gönül ise “Yarın (bugün) bir programınız var mı?” şeklindeki soruya şu yanıtı verdi: “Hayır bir programım bir mazeretim yok. Gitmek istense planlanır gidilirdi. Mesela 18 Mart’ta Çanakkale’deki törenlere katılmayı planladım ve gideceğim. Tercihimi böyle kullandım. Kamuoyuyla paylaşma mecburiyetim yok, benim kararım böyle oluştu. Bunlar devlet işleri, halkla paylaşmak durumunda değilim. Herkes yorumunu özgürce yapmakta serbest.“ Gönül, “Başbakan ile birlikte mi kararlaştırdınız?” sorusunu ise, “Gereği bu şekildeydi böyle yapıldı” şeklinde yanıtladı.

Erdoğan 2006’da gitmişti

Gül’ün katılması beklenen 2008’deki tatbikat Irak’ın kuzeyine gerçekleştirilen Güneş Harekatı nedeniyle iptal edilmişti. En son 2006 yılında yapılan Sarıkamış’taki tatbikata Başbakan Tayyip Erdoğan, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve Milli Savunma Bakanı Gönül ile birlikte katılmıştı. (Hürriyet)