Tatil kitabınız hazır mı?

Bu hafta cuma günü okullar tatil oluyor. Koca bir okul dönemi ardımızda kalacak. Heyecanlıyız. Yaz için türlü programlar yapıyoruz.

Çocukların sokakta oyun oynayabilme olasılığı azaldığı için çoğunlukla yaz okullarına gönderecekler. Belki yaz tatilinde kitap okumaya da biraz daha fazla zamanımız olur ne dersiniz? Ancak benim kitap önerim hikaye kitabı yerine bir eğitim kitabı olacak. Birlikte eğlenip, öğreneceğiz.

Çocukluğumda babam ile satranç oynardık. Aslında çok fazla sevmiyordum, belki de bu yüzden satrancın nasıl oynandığı ile ilgili hiç bir şey hatırlamıyorum. Geçmişi 6. yüzyıla kadar dayanan bu strateji oyununun, çocuklarımızın gelişimleri, konsantrasyon sürelerinin uzaması, planlama yapmayı öğrenmeleri gibi türlü faydaları var. Bu yüzden Türkiye İş Bankası Yayınları’nın yayımladığı ‘Yeni Başlayanlar İçin Satranç’ ile ben Arda ile satrancı yeniden öğrenmeye, hatırlamaya çalışacağım.

Reklam
Reklam

Kitap bir başlangıç kitabı olduğu için temel bilgiler içeriyor. Taşları yerleştirme, taşların özellikleri, oyun örnekleri, kurallar ve hamleler satrancı bilmeyenler için anlaşılır biçimde anlatılmış. Norman Young tarafından yapılan çizimler oldukça sevimli. Satranç, çok eski bir oyun. Hindistan’dan İran’a oradan da Avrupa’ya taşınmış. Tabii ki yıllar içinde oynandığı ülkelerin kültürel özellikleri oyuna dahil olmuş. Kitapta bu değişimlerle ilgili ufak, ilgi çekici bilgiler ile 800 yıllık satranç taşlarını görebileceğiniz, ünlü satranç şampiyonlarının oyunlarının çizgi filmlerini izleyebileceğiniz internet sitesi önerileri de var.

Kitabın Yazarı Harriet Castor, çeviren Murat Özgür Atay, danışmanlar ise Clive Felton ve David Norwood.

Biz oyun tahtamızı, taşlarımızı hazırladık. Bakalım ne kadar ilerleyebileceğiz?

Mutlu, bol oyunlu ve kitaplı bir tatil dilerim.