Tatil sevinci hüzne dönüşmesin

İSTANBUL (İHA) - Uzmanlar, tatile çıkan aileleri, 6 aydan küçük çocuklarını, 10.00-15.00 saatleri arasında güneş ışığına maruz bırakmamaları konusunda uyarıyor. Çocuklarda, en az 15 koruma faktörlü krem kullanılmasını isteyen uzmanlar, sık tekrarlayan orta kulak iltihabı olan çocukların, doktor onayı olmadan havuza sokulmaması gerektiğini belirtiyor. Kusma ve ishalin, özellikle sık görülen çocukluk çağı hastalıklarından olduğunu vurgulayan uzmanlar, bozulmuş veya mikroplarla enfekte olmuş gıdaların veya suların içilmesi ile olan besin zehirlenmelerinin de sıklıkla kusma ile başladığını ve ishalle devam ettiğini bildiriyor.

Reklam
Reklam

Acıbadem Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Sorumlu Konsültanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Acıbadem Hastanesi Kadıköy Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gamze Şarbat, Acıbadem Hastanesi Bakırköy Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özhan Dedeoğlu ve Acıbadem Hastanesi Kadıköy Aile Hekimliği Uzmanı, Acil Servis Sorumlusu Dr. Demet Dinç'in katkılarıyla hazırlanan 'Yaz Aylarında Tatilde Sağlıklı Yaşam Rehberi', ailelere, seyahatte dikkat etmeleri gereken konular hakkında doyurucu bilgiler sunuyor.

ÇOCUKLARIN GİYİMİ
Rehberde, 6 aydan küçük çocukların, güneşin şiddetli ve ışınların en tehlikeli olduğu 10.00 ila 15.00 saatleri arasında dışarı çıkarılmaması gerektiği ifade edilerek, daha büyük çocuklara ise güneşe çıkmadan en az 15 dakika önce koruyucu kremler sürülmesi gerektiği kaydediliyor.

Yaz günlerinin aşırı sıcaklarından etkilenmemek için hafif, açık renkli giysilerin seçilmesi ve güneşte çalışırken mutlaka başın korunması gerektiğini belirten uzmanlar, çocukluk yıllarında geçirilen oldukça hafif görünüşlü yanmaların bile, ileride oluşabilecek deri kanserleri ve cildin yaşlanması ile ilişkili olduğuna dikkat çekerek, 'güvenli bronzlaşma' diye bir şeyin sözkonusu olmadığını bildiriyor.

Reklam
Reklam

HER KREM KORUYOR MU? Uzmanlar, koruma faktörlü kremlerin etiketlerinde, 2'den 20'ye kadar (nadiren 50'ye kadar) içerdiği koruma faktörü sayısının yazdığını hatırlatarak, çocuklara en az 15 faktörlü kremin kullanılması gerektiğini vurguluyor. Hassas cildi olanların ise 30 faktörü seçmesini isteyen uzmanlar, hem UVB hem de UVA filtreli ürünlerin seçilmesi gereğine işaret ediyor. Uzmanlar, tüm ürünlerin alerji yapabileceğinin de unutulmaması gerektiğini hatırlatıyor.

GÜNEŞ ÇARPMASI
Bunaltıcı sıcaklarda en sık karşılaşılan güneş çarpmasının belirtilerini, 'baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, aşırı yorgunluk ve halsizlik' olarak açıklayan uzmanlar, bu durumda karşılaşıldığında, hemen serin bir yerde dinlenmeye geçilmesi ve bol sıvı alınması gerektiğini kaydediyor.

ÇOCUK VE YÜZME Sık tekrarlayan orta kulak iltihabı olan çocukların, doktor onayı olmadan havuza sokulmaması gerektiğini ifade eden uzmanlar, şu önerilerde bulunuyor: "Sudan korkan çocuk, suya girmesi için zorlanmamalıdır. Bir bebek, kafasını mükemmel düzeyde dik tutma kabiliyetine erişene kadar (4 ay civarı), deniz veya havuza sokulmamalıdır. Suyun sıcaklığı 29-30 derece arasında, hava sıcaklığı ise bunun 2-3 derece üstünde olmalıdır. Suda kalma süresi ise 30 dakikalık seanslar halinde olmalıdır. Suyun kenarından birkaç saniye bile ayrılmayın, boğulmak için bu süre yeterlidir".

Reklam
Reklam

SAĞLIKLI BESLENME 2-6 yaş arasını, 'çocukların, besinlerle tanıştıkları ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının gelişmesi için ilk adımları attıkları kritik dönem' olarak nitelendiren uzmanlar, bu dönemde en sık karşılaşılan sorunların, 'çocukların belli besinleri yemek istemeleri, aşırı seçici olmaları ve beslenmelerinin birkaç gıda ürünü ile kısıtlı kalması' olduğunu ifade ediyor. Ancak uzmanlar, bu durumun geçici olduğunu söylüyor.

Bu dönemde sağlıklı beslenme alışkanlığının sağlanması için, öğün saatlerinin düzenli olması, besleyici değeri yüksek çeşitli gıdaların verilmesi ve küçük tabaklarda küçük porsiyonların sunulması gerektiğini belirten uzmanlar, çocukların büyüme ve gelişmelerini olumsuz etkileyebilecek vitamin ve mineral eksikliğine yol açmaması, demir eksikliğine bağlı kansızlığın ve özellikle lifli gıdaların yetersiz tüketilmesine bağlı kabızlığın gelişmemesi için, çocuklara sunulan öğünlerin çok dikkat ve özenli hazırlanması gerektiğini bildiriyor.

Reklam
Reklam

İyi bir kalsiyum kaynağı olan inek sütünün aşırı tüketilmesinin kansızlığa sebep olduğunu vurgulayan uzmanlar, demirden zengin besinler arasında yağsız kırmızı et, yumurta sarısı, demirle zenginleştirilmiş tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler, C vitamininden zengin besinler olarak turunçgiller (portakal, mandalina gibi), çilek, kivi, nektar, şeftali, ahududu, brokoli, domatesi saydı.

ÇOCUKLARDA YAZ HASTALIKLARI Kusma ve ishalin, özellikle sık görülen çocukluk çağı hastalıklarından olduğunu ifade eden uzmanlar, bozulmuş veya mikroplarla enfekte olmuş gıdaların veya suların içilmesi ile olan besin zehirlenmelerinin de sıklıkla kusma ile başladığını ve ishalle devam ettiğini kaydediyor.

İshal ve kusmada en önemli konunun, çocuğun sıvı ihtiyacının karşılanması olduğunu belirten uzmanlar, hastalığın başlangıcından, yani ilk kusmadan hemen sonra çocuğu yemeğe zorlamadan şekerli ve tuzlu su hazırlayıp vermeye başlamanın uygun olacağını bildiriyor. Uzmanlar, bunun yanında ayran ve yoğurt, ıhlamur, elma suyu ve çayın da kaybedilen sıvının karşılanması için kullanılabileceğini vurguluyor.

Reklam
Reklam

İSİLİK
Özellikle yaz aylarında kaşıntılı ve kabarık bir deri döküntüsü ile karakterize olan ve çocuklarda sık görülen hastalığın, ter bezlerinin tıkanıklığı sonucu oluştuğuna dikkat çeken uzmanlar, önlemede pamuklu giysiler giyilmesi, sık banyo yapılması ve derinin mümkün olduğunca havalandırılması gereğine işaret ediyor.

GÖZ İLTİHAPLANMALARI Çocuğun gözlerinin beyazındaki kırmızılığın, büyük ihtimalle, konjonktivit denen göz iltihabı olabileceğini kaydeden uzmanlar, çocuğun hemen doktora götürülmesi gerektiğini belirtiyor. Konjonktivite genellikle virüslerin, bazen de bakterilerin sebep olduğunu anlatan uzmanlar, tedavisinde antibiyotik ilaçlı göz damlaları kullanıldığını bildiriyor.

İDRAR YOLLARI ENFEKSİYONLARI İdrar yolları enfeksiyonlarının, küçük çocuklarda özellikle kızlarda oldukça sık görüldüğünü anlatan uzmanlar, alt karın ağrısı, hassasiyet, idrar yapılırken sancı, sık idrara çıkma, kanlı idrar ve ateş yakınmaları olan çocuklarda idrar tahlili ve kültürü yapılması gerektiğini vurguluyor.

Reklam
Reklam

ACİL İHTİYAÇ DUYULACAK İLAÇLAR
En sık ihtiyaç duyulacak ilacın, ateş düşürücü olduğunu ve bunun için en güvenli ilacın parasetamol olduğunu kaydeden uzmanlar, ateş parasetamol ile düşürülemediğinde, hafif ılık bir duşun çok etkili olacağını belirtiyor.

KORTİZONLU KREMLER Böcek sokmaları, hafif deri döküntüleri, ot ile temas sonucu oluşan kaşıntı ve yanmalar, egzema tipi döküntülerin, hafif etkili kortizonlu kremlerle tedavi edilebildiğini ifade eden uzmanlar, "Su çiçeği, yanıklar, enfeksiyonlarda, açık yaralarda kesinlikle kullanılmamalıdır. Kortizonlu kremleri kullanmadan tercihen hekiminizin görüşünü almalısınız" önerisinde bulunuyor.

YILAN VE AKREP SOKMALARI Akrep ve yılan ısırığıyla karşılaşıldığında, ısırılan yeri yüksekte tutmak, buz uygulamak, ağızdan aspirin dışında bir ağrı kesici almak ve bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerektiğini bildiren uzmanlar, "Isırılan yeri kesmeyiniz, yarayı emerek zehri çıkarmaya çalışmayınız. Yaranın üzerinden turnike uygulamayınız" diye uyarmayı da ihmal etmiyor.

Reklam
Reklam