İSTANBUL (İHA) - Her sürücü, gideceği yere bir an önce sağ-salim ulaşmak ister. Ancak bunun için, 'temel güvenlik stratejileri'nin gözardı edilmemesi gerekiyor. Öncelikle iyi bir sürüş pozisyonu, trafik işaretlerine dikkat edilmesi, hız limitlerine uyulması, şerit değiştirirken ve dönüşler öncesinde sinyal verilmesi, muhtemel bir faciayı önlemek açısından büyük önem taşıyor.
Uzmanlar, kullanılan aracın tipi ne olursa olsun, doğabilecek tehlike ve zararlardan uzak kalınmak isteniyorsa, aşağıda sıralanan temel güvenlik stratejilerinin dikkate alınması gerektiğini belirtiyor:
İyi Sürüş Pozisyonu: Koltuğu, elinizi uzattığınızda bileğiniz direksiyonun en üst kısmına uzanacak konuma ayarlayın. Kafa koruyucuyu başınızın tam arka kısmına gelecek, fakat değmeyecek biçimde ayarlayın. Direksiyonu simetrik olarak, saat 3 ve 9 konumlarında tutun. Böylelikle onu sağa ve sola daha çabuk ve tam istediğiniz kadar döndürebilirsiniz. Elinizi direksiyon simidinin tam üstünde tutarsanız, bir tehlike anında hava yastığı şişerse kolunuzu kırabilir veya yüzünüze çarpabilir.
KONTROL ETTİNİZ Mİ? Aracı hareket ettirmeden ve durdurmadan önce her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol edin. Özellikle taşıtın sol tarafındaki olmak üzere kapılar, yoldan başka taşıt, bisikletli veya yaya gelmediğinden emin olunmadan açılmamalıdır. Araç kullanırken sürekli dikkatli olun ve genellikle sağ tarafa dikilmiş olan trafik işaretlerini asla gözden kaçırmayın. Ters yöndeki işaretleri arka tarafından yorumlamaya çalışmayın. Sürüş halinde iken araçtakilerle konuşmak durumunda olduğunuzda, gözünüzü yoldan ayırmayın. Kazaların çok görüldüğü bilinen yol ve kavşaklarda daha da dikkatli olun.
Hız Limitlerine Uyun: Şartlar elverdiğince trafik akışına uyun. Aşırı hız farklılıkları tehlikeli olabilir. Kazaların çoğunun sebebi, aşırı hız ve dikkatsizce yapılan hareketlerdir. Trafik işaret levhalarındaki hız sınırlarının, müsaade edilen maksimum hızlar olduğu ve ancak trafik, hava ve yol şartları uygunsa uygulanabileceği unutulmamalıdır. Yol boş ve polis kontrolü yoksa bile hız sınırlarını aşmamaya özen gösterin. Seyahat ettiğiniz yolların hız limitlerini samimi olarak bilin.
Vitesi Boşta Kullanmayın: Yokuş aşağı inişlerde asla vitesi boşa almayın ve hızınızı arttırmamaya özen gösterin. Aksi halde sürüş kontrolünü kaybedebilirsiniz.
ÇOK YAKLAŞMAYIN Şehirlerarası yollarda başka araçlara çok yaklaşmazsanız, onların yapacağı kazalara karışmamış olursunuz. Yolun ilerisine bakarak, herhangi bir probleme yaklaşmadan önce onu anlayın. Aynalarınıza da sık sık göz atın. Geçmek istediğiniz aracın hızından yeterince yüksek hızda iseniz geçiş yapabilirsiniz. Muhtemel acil trafik durumlarını sürekli olarak düşünerek, kurtulma planları yapın. Sol şerit, hızlı sürüş şeridi değil, geçiş şerididir. Geçişler dışında sol şeridi boşaltın. Hız yapanları yavaşlatmaya da çalışmayın.
Far Yakın: Gece sürüşleri dışında, şehirlerarası yollarda, yağmurlu ve sisli havalarda gündüzleri de farlarınızı açık tutun. Bu, daha iyi görülmenizi sağlayarak karşıdaki sürücülerin daha dikkatli olmalarını sağlayacaktır. Gece sürüşlerinde farlarınızın, karşıdan gelen taşıtın sürücüsünün gözünü almaması için, geçiş süresince kısa far durumuna getirmeyi de unutmayın.
Sinyal Verin: Şerit değişimleri ve dönüşleriniz öncesinde sinyal vererek diğer sürücülere niyetinizi bildirin. Trafikte durup sola dönmek için beklerken, yol serbest hale gelinceye kadar tekerleklerinizi ileriye doğru düz tutun. Eğer tekerleklerinizi sola doğru kırarak beklerseniz, birisi size arkadan çarptığında sizi karşıdan gelen trafiğin önüne iter. Ayrıca, ilerinizde bir engel gördüğünüzde, hemen diğer şeride geçmeden önce o şeritteki trafiği kontrol edin ve onlara yol verin.
SAĞA DÖNÜŞ Kırmızı ışıkta sağa dönüş yapılamaz. Sadece bazı kavşaklarda, dönüş için ayrı bir ışık bulunuyor ve yeşil yanıyorsa veya özel olarak dönüş yapılabileceği belirtilmişse, diğer yoldaki trafiğe dikkat edilerek dönüş yapılabilir. Çok şeritli yollarda sağ şeritte ilerlerken, trafiğin elverdiği ölçüde ve geçici olarak bir iç şeride geçerek, sağdan giriş yapan araçlara güvenli ve düzgünce giriş yapabilmeleri için yardımcı olabilirsiniz.
Doğru Zamanda Fren Yapın: Dönüşlere gelmeden önce uygun hıza yavaşlayın. Dönüşün ortasında yapacağınız sert fren, aracınızın dengesini bozar. Aracınız kilitlenmeyi önleyici fren sistemiyle donatılmışsa, ilk kez karşılaştığınızda pedal titreşim ve gürültüleri sizi şaşırtabilir. Bu sebeple, ABS'nin nasıl hissedildiğini anlamak üzere, acil bir durumu beklemeden, yağmurlu bir günde kumlu, kaygan bir yol veya boş bir park alanı bularak, ABS'yi uyarmak üzere sert bir fren yapın.
Telefon Kullanmayın: Araştırmalara göre, araç kullanılırken yapılan telefon konuşmaları kaza riskini dört kat kadar arttırmaktadır. Risk, "hands-off" veya kulaklıklı telefon kullanımında da aynıdır.
Uykunuzu Alın: Yaklaşan farlara fazla bakmayın. Körleştiriyorsa, bakışınızı yolun sağ kenarına yoğunlaştırın. Uykulu iken araç kullanmayın. Gözleriniz bir noktada sabit kalıyorsa, bu tehlike işaretidir. Bulduğunuz en yakın güvenli yerde saia özen gösterin. Seyahat ettiğa çekerek birkaç dakikalık bir şekerleme yapın. Kısa süreli de olsa, aracınızı terk ederken güvenceye alın. Yani, düşük vitese takarak el frenini çekin, camları kapatarak kapıları kilitleyin. Eğer arabada sizden başka kimse yoksa, kredi kartıyla ödeme yapmaya giderken bile kapıları kilitleyin.