Tatilcilere yaz isali uyarısı

SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Belgin Sırıken, artan sıcaklarda tatile gidecek veya seyahate çıkacakları gıda kaynaklı "yaz ishalleri"ne karşı uyarırken, gıdaların hijyenik olmasının önemine işaret etti.

Afrika sıcaklarının Türkiye'yi kavuracağı bugünlerde yapılacak seyahatlerin beraberinde bir takım tehlikeleri de getireceğini kaydeden Doç. Dr. Belgin Sırıken, bu tehlikelerin başında gıda kaynaklı bağırsak infeksiyon ve intoksikasyonlarının (zehirlenme) geldiğini hatırlattı.

Reklam
Reklam

Bu infeksiyonlara neden olan etkenlerden birisinin Escherichia coli (koli basili) olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Sırıken, "Etkenin alt türlerinden biri olan Enterotoksijenik E. coli (ETEC), gelişmekte olan ülkelerde biri çocuk ishali, diğeri turist ishali olmak üzere iki önemli klinik sendromla ilişkilendirilmektedir. Turist veya yolcu ishali etkeni olarak da bilinen enterotoksijenik E.coli genel olarak erişkin insanlarda, turistlerde görülmekte ve hastalığın oluşmasında insanların ziyaret ettikleri
yerlerdeki hijyenik koşulların yetersizliği önemli rol oynamaktadır" dedi.

ETEC'in tropik ve subtropik ülkelerde çocuk ishallerinin temel sebeplerinden biri olarak bilindiğine dikkat çeken Sırıken, ilerleyen yaşa paralel olarak azalan bağışıklık sonucu yaşlı insanlarda da hastalığa yakalanma sıklığının arttığını vurguladı. Sırıken, "ETEC ve diğer E. coli infeksiyonlarında etkenler infekte insanların dışkısı ile çevreye ve gıdalara bulaştığından, insanlar bulaşmada temel kaynağı oluşturur. İnfekte insanlar bu etkenleri dışkıları ile çevreye ve gıdalara bulaştırdığından, insanlar
bulaşmada temel kaynağı oluşturur. İnfekte insanlar bu etkenleri dışkıları ile çıkarır ve gıdaların kontamine olmasına neden olur. Yapılan çalışmalar bulaşık içme suyu veya gıdaların insan infeksiyonlarındaki en büyük kaynakları oluşturduğunu göstermektedir. İnsandan insana temas yoluyla bulaşma olmaz. Etkenlerin insanlara bulaşmasında kontamine gıda ve suyun en önemli araç olduğu bilinmektedir. Evcil hayvanlardan özellikle buzağı ve domuz yavrularında da ETEC ishal etkeni olarak önem taşır. İnfeksiyon belirtileri kolerada olduğu gibi ishal, dehidratasyon, karın krampları, muhtemelen şok ve bazen kusmadır. İshal kanlı değildir. Hastalık bir ila iki gün sürer" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bugünlerde başta tatilciler olmak üzere insanların karşısına sorun olarak çıkacak bir diğer E.coli alt türünün enteroinvaziv E. coli (EIEC) olduğunu ifade eden Sırıken, şu bilgileri verdi:

"Yine etkene sıcaklarda sık rastlanıyor. Hastalık özellikle de gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklarda ishal etkeni olarak önem taşıyor. Ancak EIEC, erişkin insanlarda sıklıkla epidemik seyirli gıda infeksiyonlarına neden oluyor. Hastalığın süresi birkaç gündür. Belirtileri ise kolitis, dizanteri, ateş, abdominal kramp ve kanlı ishal şeklindedir. Dışkı, kontamine gıda ve su bulaşmadaki en önemli kaynaktır. Bunun dışında EIEC'ten kaynaklanan gıda infeksiyonu olguları yumuşak peynir, çiğ süt ve kıymadan kaynaklanmaktadır. Korunmada, sütün pastörizasyonu, tüketime hazır gıdaların soğuk muhafazası, üretimde hijyen ve üretimde çalışanların muayenesi önemlidir."