Tatlının yanında peynir, havuç, elma ve salatalık da ikram edebilirsiniz

Çok fazla şekerli yiyecek tüketilmesinin ağız içinde asit oluşumuna ve buna bağlı olarak da dişlerde...

Çok fazla şekerli yiyecek tüketilmesinin ağız içinde asit oluşumuna ve buna bağlı olarak da dişlerde çürümeye neden olduğu bildirildi. Diş Hekimi Duran Tekin, bayram ziyaretlerinde ağızdaki şeker kalıntılarını temizlediği için peynir, havuç, elma ve salatalık gibi meyvelerin de ikram edilebileceğini söyledi.
Ramazan Bayramı’nda tatlı, şeker ve çikolata türü şekerli gıda tüketimi önemli ölçüde artıyor. Tatlı, asitli yiyecek ve içeceklerin bayramlarda ölçüsünün kaçırılmasının hem genel vücut sağlığı hem de ağız ve diş sağlığı açısından tehdit oluşturacağı ifade edildi. Bayramda şeker ve asit içeren ürünlerin dengeli bir şekilde tüketilmesi tavsiyesinde bulunan ağız ve diş sağlığı uzmanları, ikram edilen tatlı, şeker ve çikolata gibi şekerli gıdaların dişlerin yüzeyine yapışarak bakteriler tarafından kolaylıkla aside dönüştürüldüğüne dikkat çekti. Bu durumun diş çürümesini hızlandırdığını belirten Kayseri Nimet Bayraktar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Duran Tekin, bayramda yenen her tatlıdan sonra mutlaka dişlerin fırçalaması gerektiğini kaydetti. Diş fırçalama imkanı olmayanlar için ağız içini bol su ile çalkalamaları tavsiyesinde bulunan Tekin, tatlı ikramının yanında peynir, havuç, elma, salatalık gibi yiyeceklerin de ikram edilebileceğini söyledi. Tekin, “Diş çürüklerinin önüne geçmek için özellikle çocuklar başta olmak üzere herkes yediği şekerli gıdadan sonra mutlaka dişlerini fırçalamalı. Diş fırçalama imkânı olmayanlar ise tatlıdan hemen sonra bol su ile ağzını çalkalanması gerekir. Havuç, elma, salatalık yemek ve şekersiz sakız çiğnemek de faydalıdır. Havuç, az şekerli olması ve fazla çiğneme gerektirmesi nedeniyle ağızdaki şeker kalıntılarının temizlenmesinde önemli rol oynar. Ayrıca çürüğün önlenmesinde ağızdaki asitleri nötrleştirdiği için bir parça peynir de yenebilir. Bu yüzden, bayram ziyaretlerinde tatlının üstüne peynir, havuç, elma ya da salatalık da ikram edilebilir." şeklinde konuştu.
Bayram ziyaretlerinde ev sahiplerinin misafirlerine fazla ısrarcı olmamaları gerektiğini belirten Diş Hekimi Duran Tekin, “Misafirin ağız sağlığı konusunda duyarlı olunmalı” dedi. Ev sahiplerine tatlıdan sonra misafirlerin ağız temizliği için gereken ortamı hazırlaması önerisinde de bulunan Tekin, “Ziyaretlerde şerbetli tatlılar yerine meyveler, asitli içecekler yerine de ayran, meyve suyu gibi asitsiz içecekler ikram edilmesi ağız diş sağlığı yönünden daha faydalı olacaktır” dedi.
Diş Hekimi Duran Tekin, bayramlarda ağız ve diş sağlığına normal zamanlardan daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz