Tatvan'da ultra teknolojili okul kuruldu

Bitlis'in Tatvan ilçesi Kavar Havzası’ndaki Hüsnü Özyeğin Vakfı Deniz Süren İlköğretim Okulu, Türkiye’nin en yüksek...

Bitlis'in Tatvan ilçesi Kavar Havzası’ndaki Hüsnü Özyeğin Vakfı Deniz Süren İlköğretim Okulu, Türkiye’nin en yüksek teknolojilerinden birisine sahip okulu olma unvanını taşıyor. Okulun çatısındaki panellerle üretilen elektrik enerjisi hem okulun enerji ihtiyacını karşılıyor hem de sulamada kullanılıyor. Okulda ayrıca tekno-kütüphane bulunuyor.

Bitlis'in Tatvan ilçesi Kavar Havzası’nda 8 dersliğe sahip Hüsnü Özyeğin Vakfı Deniz Süren İlköğretim Okulu'nda, Hüsnü M. Özyeğin Vakfı ile Özyeğin Üniversitesi öncülüğünde yürütülen ve ANEL, IBM, Microsoft, Pearson ve YGA gibi firmaların desteklediği 'Kırsal Kalkınma Projesi' kapsamında bir proje hayata geçirildi. 'Güneşli Okullar, Sulu Tarlalar' ismini taşıyan proje ile okulun çatısına güneş panelleri kuruldu. Panellerde üretilen elektrikle okulun yanı sıra civar köylerdeki tarlaların sulanması için gerekli enerji ihtiyacı karşılanıyor. Okul, bunun yanında içinde uzaktan eğitim amaçlı kullanılması planlanan RoundTable (Yuvarlak Masa) adlı yeni bir teknolojinin bulunduğu tekno-kütüphaneye de sahip.

Reklam
Reklam

Konumu ve yönü, güneş enerjisinden en fazla faydalanılacak şekilde planlanan ve buna göre inşa edilen okul, bu sayede kışın aldığı güneş ışınlarıyla kendi elektriğini üretiyor.
Çevresinde 6 köy bulunan havzada mevcut sistemle 50-100 dönümlük bir alanda sulama yapılabilmesi için gerekli elektrik enerjisi üretilebiliyor. Üstelik 3.6 Kw'lık bir kapasiteye sahip olan ve okulun aylık elektrik tüketiminde yüzde 40 tasarruf sağlayacağı ifade edilen sistemin, kapasite artırmaya ve yaygınlaştırılmaya da müsait olduğu vurgulanıyor.

Okulun tekno-kütüphanesi ise bilgisayar, projektör, ses sistemi gibi eğitime katkı sağlayacak teknolojik altyapıya sahip olmasının yanında, yeni bir teknoloji olan ve uzaktan eğitim amaçlı kullanılması planlanan bir yuvarlak masa sistemi barındırıyor.
Dahili 360 derece video kamera ile donatılmış bir tele-konferans sistemi olan bu sistemle Türkiye'nin herhangi bir noktasında yapılan bir oturum, interaktif olarak Türkiye'nin ve hatta dünyanın bir veya birkaç farklı noktasından aynı anda takip edilebiliyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: