Tatvan’ın Tarihi Kitaplaştırıldı

Bitlis’in Tatvan ilçesinin tarihi Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr....

Bitlis’in Tatvan ilçesinin tarihi Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Demirtaş ve Tatvan Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Oktay Subaşı tarafından 5 yıl süren bir çalışma neticesinde kitaplaştırıldı.

Bir çok bilgi ve belgenin yer aldığı “Tatvan Tarihi” kitabında dünden bu güne Tatvan’ın her yönüyle tarihi anlatılıyor. İlk etapta bin adet basılan “Tatvan Tarihi” kitabı Tatvan Tarihiyle ilgili bilinmeyen birçok konuya açıklık getiriyor. Tatvan’ın eski fotoğrafları ve haritalarla desteklenen kitap satışa sunulmaya başlandı. Yoğun ilgi gören kitabın ikinci baskısının yapılması planlanıyor.

Reklam
Reklam

Öğretim Görevlisi Oktay Subaşı ile birlikte 5 yıllık bir çalışma sonucunda kitabı tamamladıklarını belirten Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Demirtaş, kitapta Tatvan tarihiyle ilgili önemli bilgilerin ve belgelerin yer aldığını söyledi.

Osmanlı arşivleri ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivlerinde uzun araştırmalar yaptığını anlatan Doç. Dr. Mehmet Demirtaş, ayrıca İstanbul Üniversitesi, Beyazıt Devlet Kütüphanesi ve Ankara Milli Kütüphanede yoğun bir çalışma yürüttüğünü kaydetti.

Bölgenin Sosyo-ekonomik gelişimiyle ilgili ipuçlarına da ulaştığını belirten Demirtaş, çalışması ile ilgili şu bilgileri verdi: "Şehrin coğrafyası, son döneminin ekonomik ve sosyal yapısı hakkında yapılmış bazı çalışmalar olmakla birlikte tarihi ile ilgili derli toplu bir çalışmadan söz etmek mümkün değildir. Dolayısıyla bu kitap birçok alanıyla birlikte Tatvan'ın tarihini de içine alan ilk çalışmadır. Oldukça sağlam kaynaklara dayanan bir kaynak olması nedeniyle özgün olma iddiasındadır."

Reklam
Reklam

Geniş bir fotoğraf çalışmasını da içeren kitabın salt bilgi bakımından değil, görsel öğeler bakımından da farklılık oluşturacağını belirten Demirtaş, "Çalışmamızın önemli kısımlarından biri de Tatvan'la ilgili eski fotoğrafları temin etmek olmuştur." dedi

Tatvan’ın tarihinin sadece bir kitapla anlatılamayacağına vurgu yapan Mehmet Demirtaş, Tatvan Tarihi kitabının bundan sonra yapılacak olan çalışmaların da önünü açacağını düşündüğünü söyledi. Demirtaş ayrıca kitapla ilgili öneri ve görüşlerin ikinci baskı öncesinde kendileri için önem teşkil ettiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: