'Tavşan aday' polemiği

Cumhurbaşkanlığı seçim takvimi işlemeye devam ederken, AK Parti ile CHP arasında şimdi de 'tavşan aday' polemiği başladı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın AK Parti'nin birden fazla aday çıkarma olasılığını 'tavşan aday' diye nitelendirmesine AK Parti cephesinden sert tepki geldi.

AK Grup Başkan Vekili Sadullah Ergin, Baykal'ı 'çirkin yakıştırma' yapmakla suçlayarak, "Farklı isimler zikreden biz değil sayın Baykal'dır. Hem farklı isimleri kendiniz telaffuz edeceksiniz hem de sonra bunları 'tavşan aday' diye nitelendireceksiniz. Bu üslubu sayın Baykal'a yakıştıramadım" dedi. İktidar grubu isim önerdiği zaman buna 'dayatma' diye yaklaşıldığını belirten Ergin, muhalefetin aldığı oy oranına ve parlamento aritmetiğine bakmadan isimler zikretmesini eleştirdi. Ergin, AK Parti'nin Köşk adayı konusunda muhalefetle uzlaşma arayıp aramayacağı konusunda ise, "Uzlaşma azınlığın çoğunluğa dayatması ise bunu aramayacağız. Belli bir zeminde buluşulamazsa o zaman sandalye sayısının bir anlamı önemi var. Bu seçimleri o zaman niye yapıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Reklam
Reklam

AK Parti Grup Başkan Vekili Sadullah Ergin, cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ilişkin İHA'ya açıklamalarda bulundu. AK Parti'nin birden fazla aday çıkarma ihtimaline tepki göstererek 'Tavşan adaya oy çıkmaz' diyen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı 'çirkin yakıştırma' yapmakla suçlayan Ergin, "Herşeyden önce bu yakıştırma çirkin. Ben bunu Sayın Baykal'a yakıştıramadım. AK Parti cenahından henüz bir isim zikredilmedi. Ya da birden fazla isim zikredilmedi. Ama sayın Baykal kendisi isim zikretti, farklı isimler telaffuz etti ve bunlara destek verebiliriz gibi açıklamalarda bulundu. Hem farklı isimleri kendiniz telaffuz edeceksiniz hem de sonra bunları 'tavşan aday' diye nitelendireceksiniz. Doğrusu ben tasvip etmediğimi, bu üslubu yakıştıramadığımı söylüyorum" dedi.

Ergin, AK Parti'nin birden fazla aday çıkarıp çıkarmayacağı yönündeki bir soru üzerine de, bu konunun partinin yetkili kurullarında konuşularak, karara bağlanacağını söyledi. AK Parti'de 341 milletvekili bulunduğuna işaret eden Ergin, bu milletvekillerinin bireysel olarak aday olma haklarının olduğunu hatırlattı. Ergin, "Dolayısıyla şimdiden bir ön kesme ya da bir açıklama doğru değil. Süreci izleyeceğiz ve göreceğiz. Ancak farklı adayların çıkma ihtimalini bu şekilde yaftalamak da doğru ve şık değil" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"ASIL UZLAŞMA MİLLETLE YAPILDI" AK Parti Grup Başkan Vekili Sadullah Ergin, muhalefetin isim önermesini doğru bulmadığının altını çizerek, "İktidar partisi bir isim belirlediği zaman bu dayatma oluyor ama muhalefet aldığı oy oranı ve temsil edildiği yüzde itibariyle, parlamenter sayısı itibariyle baktığınızda kendileri isim zikretmeyi, ortaya atmayı son derece doğru bulabiliyorlar. Bu yaklaşım noktasını dikkate değer buluyorum ve bunu milletin takdirine sunuyorum. İktidar grubu isim önerdiği zaman ona 'dayatma' diye yaklaşacaksınız ama kendiniz aldığınız oy yüzdeniz ve temsil oranız ortada, kendiniz isim zikredeceksiniz, bu tavrı hoş karşılamıyorum" dedi.

Ergin, AK Parti'nin Köşk adayını belirlerken muhalefetle uzlaşma arayıp aramayacaklarının sorulması üzerine de, "Uzlaşmaya yüklediğiniz anlam önemli. Uzlaşma azınlığın çoğunluğa dayatması ise hayır bunu aramayacağız. Elbette ki demokrasilerde belli zeminlerde görüşmek ve ortak aklı bulmak için bir çalışma yapmak önemli, ama demokrasinin en temel kuralı şudur. Belli bir zeminde buluşulamazsa o zaman sandalye sayısının bir anlamı önemi var. Bu seçimleri o zaman niye yapıyoruz? Uzlaşılırsa belli bir noktaya gelinir, uzlaşılamazsa uzlaşma milletle yapılmıştır. Oradan gelen neticeye bakılır. Parlamentoda, komisyonlarda birtakım çalışmalar yapılır. Ortak bulabildiğimiz noktalarda beraber çalışılır, ortaklık sağlanamayan noktalarda ise parlamento aritmetiğinin bir anlamı var. Demokrasi budur. Bu ise buna saygı duymak lazım. Parlamento iradesine saygı duymak lazım" şeklinde yanıt verdi.

Reklam
Reklam

İHA