Tavşanlı 'mısır Darbesi'ni Kınadı

Eğitim Bir Sen ve Memur Sen tarafından Tavşanlı’da düzenlenen basın açıklamasıyla Mısır’da yapılan darbe kınandı....

Eğitim Bir Sen ve Memur Sen tarafından Tavşanlı’da düzenlenen basın açıklamasıyla Mısır’da yapılan darbe kınandı. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan kalabalığa basın açıklamasını her iki kurum adına Mesut Kocaman okudu. Kocaman, “Darbeleri lanetlemeye, darbecileri kınalaya geldik” dedi.

Kocaman, “Bugün buraya, Mısır halkının yanında olduğumuzu ifade etmeye, darbeye karşı olduğumuzu ilan etmeye, darbecileri kınamaya ve lanetlemeye geldik. Mısır’da darbe yapılarak, Mısır halkının iradesi yok sayılmış, darbeciler eliyle iktidar hırsızlığı yapılmıştır. Cuntacılar ve darbeciler, milletin verdiği iktidarı silah zoruyla alıp milletin onay vermediği güçlere teslim etmişlerdir. İktidar, darbeyle çoğunluktan alınmış, azınlığa verilmiştir. Demokrasi ile birlikte anayasa ve özgürlüklerde askıya alınmıştır" dedi.

Reklam
Reklam

Mısır’da darbenin görünürdeki hedefinin, Mursi ve halkın iktidarı olduğuna işaret edilen açıklamada, “Darbenin ve cuntacıların asıl amacı ve hedefi, Müslüman dünyasında ve İslam coğrafyasında halkların ekonomik ve siyasi olarak özgür kalmasını ve kendi ayaklarının üzerinde durmasını engellemektir. İslam ülkelerinin gelişmiş ekonomiler arasında yer almasının ve küresel rekabetin paydaşı olmasının önüne geçmektir. Darbe ordu eliyle yapılmıştır, darbeyi yaptıran irade ise darbe karşısında sessiz kalan ve halkın iradesinin hiçe sayılmasına destek veren bildik küresel merkezlerdir."

Mısır’da sivil ve demokratik yönetimin hayata geçirdiği ve bir yıldır uyguladığı politikayla Filistin ve Filistinliler nefes almıştır. Filistin dünyaya açılmış, dünya Filistin’le buluşmaya başlamıştır. Bu gelişmeler, İsrail ve ABD’yi rahatsız etmiştir. İsrail ve ABD, Filistin’e açılan kapılar kapanmadıkça rahat etmeyecektir. Bu darbe, Filistin’e açılan kapıları kapatacak sürecin başlangıcı yapılmak istenecektir. Müslümanın, Müslümana yapılan eziyeti seyretmesi için baskı yapılacaktır. Mısır halkı, bu ceberrut davranışlara, uygulamalara asla izin vermemelidir. Filistin halkının yanında olmaya devam etmeli, uluslararası oyunlara boyun eğmemelidir. Türkiye‘nin en büyük sivil toplum örgütü Eğitim Bir Sen ve Memur Sen’in Tavşanlı Temsilcileri olarak, Mısır halkını, hem uluslar arası ekonomik güç odaklarına hem de Filistin davasına karşı oluşturulan lobilere karşı direnmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kocaman yaptığı açıklamada, “Ağızlarını her açtıklarında demokrasiden ve demokratik standartlardan bahseden ülkelerin darbeye karşı kayda değer bir açıklama yapmaması, artık kimseyi şaşırtmamaktadır” diyerek, “Onların sadece kendi ülkeleri ve kendi medeniyetleri için demokrasi, özgürlük ve insan onuru istediğini artık bütün dünya görüyor ve biliyor. Demokrasi vaadiyle İslam coğrafyasına ve Müslüman toplumlara iç savaş ve kan transfer eden bu bildik küresel şebekenin kayığına binenleri, ne insanlık ne de tarih affedecektir. Ortadoğu coğrafyasında, Arap Yarımadasında, medeniyet merkezinde oynanan küresel oyun mutlaka bozulacak. Kadim ve kutlu mesajın sadık mensuplarına uygulanan zulme tetikçilik yapanlar, küresel patronlarıyla birlikte mutlaka tarihin çöp sepetine atılacaktır” şeklinde konuştu.

Mısırda yaşanan darbe sürecinde başta BM, AB ve ABD olmak üzere Batılı ülkelerin, demokrasi dersinden bir kez daha sınıfta kaldığına vurgu yapan Mesut Kocaman, “Cuntanın zulümlerine, Mısır halkının iradesinin çalınmasına seyirci kalmış, hatta demokratik yollarla iş başına gelen iktidarı suçlayarak cuntacılara psikolojik destek vermişlerdir. Yetmemiş, cuntacılara destek verme kervanına ne hazindir ki; bazı İslam ülkeleri de katılmış hatta ilk tebriki onlar yapmıştır. Mısır halkına ve dünyadaki tüm demokrasi severleri buradan çağrımız, Batı ve gelişmiş ülkelerin çifte standartlı demokrasi anlayışlarına karşı uyanık olmalarıdır. Mısır halkı ve mazlumların yanında yer alan vicdanlı insanlar darbenin arkasındaki, Mısır üzerinde bir takım hesaplar yapan güçlerin, bir takım çıkar çevrelerinin oyununu bozmalıdır. Mısır’daki kavga küresel güçlerin paylaşım savaşıdır. Ancak dünyanın ve insanlığın vicdanı, firavunlar ve işbirlikçilerinin emdikleri kanların hesabını elbette soracaktır. Türkiye, bölge ülkelerinin ve milletlerinin kendisine yönelik ilgi ve desteğini alarak girişimlere başlamalıdır. Bölgenin en önemli devletlerinden biri sıfatıyla yumuşak güçlere sahip olmak noktasındaki birikimlerini de devreye sokarak hem Arap Yarımadası ülkelerini hem de Batı bloğunu, halkın iradesinin hakim olduğu bir Mısır fotoğrafının kısa sürede gerçekleştirilmesi için sorumluluk almaya devam etmelidir."

Reklam
Reklam

Mısır’da yapılan darbe demokrasiye, hukuka ve insan haklarına aykırıdır, Mısır'da yapılanların, daha önce onlarcası görülen, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarını ayaklar altına alan darbelerden biridir. Yetkisiz bir şekilde gasp edilen iktidar, derhal halka iade edilmelidir. Dünyadaki bütün demokratik kurum ve kişiler, içinde insan hakları ihlali potansiyeli barındıran böylesi girişimlere karşı açıkça tavır almalıdır. Büyük Memur-Sen ailesi olarak, doğrudan doğruya Mısır halkının iradesine karşı yapılan, demokrasi ve anayasayı askıya alan bu darbeyi meşru kabul etmemiz mümkün değildir. Bu çerçevede, Mısır halkının iradesine balyoz indiren cuntacıları ve darbecileri bir kez daha kınıyor ve lanetliyoruz. Son olarak (Darbeler kötüdür ama…)diye başlayan hiçbir cümleyi kabul etmiyoruz. Çünkü halkın egemenliğini hiçe sayan kendisini halkın üstünde gören darbeci zihniyet tarih boyunca fayda etmemiş ve bundan sonra da etmeyecektir. Ülkedeki haksızlığa ses çıkarmayıp Mısır için miting düzenleyen bir ilçede yaşıyor olmak utanç verici bir duygu.” Diyen bir grup genç arkadaşlara seslenmek istiyorum son olarak… Değerli Gençler; lütfen Türkiye’nin siyasi tarihini dikkatlice inceleyin. Ülkemiz üzerine bir kara kabus gibi çöken darbelerin, ülkemiz insanlarına hangi acıları yaşattığını öğrenin. Orada, darbelerin hangi amaçlarla hangi dış güçlerin katkılarıyla gerçekleştirildiğini, bu darbelerin ülkemiz ekonomisine, sosyo kültürel hayatına verdiği zararları göreceksiniz.. Unutmayın Bunları bilmeden Türkiye’nin geleceğine ışık tutamazsınız. Bir başbakanı idam edilmiş, suikastlere kurban gitmiş onlarca siyasi liderleri ve darağaçlarında canlarını vermiş binlerce genci olan bir ülkede yaşamaktasınız. Unutmayın darbeciler hep gençleri kullandılar bu güne kadar. Hedeflerine, medya aracılığıyla yalan yanlış haberler üreterek ülkenin gençlerini sokağa dökerek ulaştılar. İşte bu yüzden halkın seçtiği iktidarı silah zoruyla devirmek demek olan darbeler nerede olursa olsun, ister Türkiye’de, ister Suriye’de ister Mısır’da darbe darbedir ve darbecilik asla kabul edilemezdir” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: