ANKARA (İHA) - Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Mustafa Altuntaş, halkın kuş gribiyle yaşamaya alışması gerektiğini belirterek, göçmen kuşların hareketlerinin gözlenmesi ve hastalık saçıp saçmadığı konusunda kontroller yapılması gerektiğini söyledi. Altuntaş, vatandaşın tavuk etinden kaçması için bir sebep olmadığını da vurguladı.
Altuntaş, Birlik Merkezi'nde düzenlediği kurban kesimleriyle ilgili basın toplantısının ardından, gazetecilerin soruları üzerine kuş gribiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Kuş gribinin Türkiye'de ilk ortaya çıktığı zaman hindilerden tavuklara bulaşmasının önlendiğini hatırlatan Altuntaş, ancak çok gereksiz bir panik havası yaşandığını, tavukçuluk sektörünün büyük zarar gördüğünü belirtti. Ancak daha sonra duyarsız bir toplum havası sergilendiğini ifade eden Altuntaş, hastalığın bulaşma kaynağının göçmen kuşları olduğunun göz ardı edildiğini söyledi. Son zamanlarda önce Iğdır'da ardından Ağrı Doğubeyazıt'ta hastalığını yeninden ortaya çıktığına işaret eden Altuntaş, kuş gribine bağlı olarak insanların ölmesinin, bu konuda yeterli tedbirlerin alınmadığını ortaya koyduğunu savundu. Türkiye'nin ilk kuş gribi vakasında şanslı olduğunu belirten Altuntaş, "2. vakada da şanslıyız. Çünkü iklim sebebiyle göçmen kuşların hareketi asgari düzeyde. 2. olarak bölgede ticari işletmeler yok. Ayrıca bölgenin gelenekleri açısından o bölgedeki kazlar kışın tüketilmek üzere kümeslere kilitlenmiş durumda. Son vakanın dezavantajları da var. Havanın soğuk olması dolaysıyla virüsler uzun bir süre yaşayabilir. Don olaylarının şiddeti nedeniyle, halen güneye göç etmemiş kuşlar kuzeyden Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya hareket edecek. Bu hareket ay sonuna kadar devam edecek. Ama Ocak ayı sonu itibari ile tehlike geçmeyecek, baharla birlikte tersine göç başlayacak" dedi.
Bu konuda gerekli önlemlerin alınmasının hayati derecede önem taşıdığını söyleyen Altuntaş, bunun için dünyayla birlikte akılcı tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın mevcut yapısının hastalıkla mücadele etmeye yeterli olmadığını savunan Altuntaş, şu anda 2 bin olan veteriner hekim sayısının 3 katına çıkartılmasını istedi.
"Tavuk vebasıyla yaşamaya alışmamız gerekiyor" diyen Altuntaş, göçmen kuşların hareketlerinin gözlenmesi ve hastalık saçıp saçmadığı konusunda kontroller yapılması gerektiğinin altını çizdi. Tüketicilere menşei belli olmayan etlerin tüketilmemesi konusunda uyarılarda bulunan Altuntaş, "Vatandaşın tavuk etinden kaçması için bir sebep yok" dedi.
Altuntaş ayrıca, açık alanda kanatlı hayvan yetiştiriciliğinin yapılmaması gerektiğini de bildirdi.