Tavukçuluk sektörünün İran umudu

Rusya, Türkiye'yi listeye almadı, sektörün artık yeni umudu İran...
Rusya'nın, Türkiye'yi ''tavuk ithalatı yapılacak ülkeler listesi''ne almaması nedeniyle beklentisi boşa çıkan sektörün yeni umudunun İran olduğu bildirildi.

Beyza Piliç Genel Koordinatörü Necmettin Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki tavuk sektörünün, ileri teknoloji ile donatılmış modern tesislerde kalite ve hijyen açısından dünya standartlarının üzerinde üretim yaptığını söyledi.

Reklam
Reklam

Tüketimi artırmak amacıyla zaman zaman fiyat indirimi yaparak sektörü canlı tutmaya çalıştıklarını belirten Çalışkan, kendi satış noktalarında tüm pilicin kilo fiyatının 4,75 TL olduğunu ve psikolojik sınır 5 TL'yi ise aşmalarının söz konusu olmadığını ifade etti.

Çalışkan, vatandaşların kırmızı et fiyatının düşeceğine ilişkin beklentisinin boşa çıkması, bunaltıcı yaz sıcağı dolayısıyla piknik yapmayı tercih etmesiyle artan talep ve turizm hareketliliği sonucu sektörde hareketlilik yaşandığını belirterek, ''Ağustosta Ramazanın başlayacak olması da piyasayı canlı tutuyor'' dedi.

Bir süre öncesine kadar Rusya'nın Türkiye'den tavuk ithalatı yapacağı umuduyla bekleyişe giren firmaların hayal kırıklığı yaşadığını söyleyen Çalışkan, şöyle konuştu:

''Rusya, Türkiye'yi 'tavuk ithalatı yapılacak ülkeler listesi'ne almayınca, bu konuda 'hüsrana uğradık' diyebiliriz. Ancak, son günlerde sektörde İran pazarı umudu doğdu. İranlı bazı firmaların yetkilileri, ülkelerindeki tüketimi karşılamak üzere Türkiye'ye gelerek bağlantı kurmaya başladı. Yine bazı körfez ülkelerinin de ithalat bağlantısı girişiminde bulunacaklarına ilişkin gelişmeler bizi heyecanlandırdı. İran'a ihracatta fiyat konusunda uyum sağlanır ve bu durum kalıcı olursa sektörde büyük rahatlama olur.

Reklam
Reklam

Rusya'nın, nükleer güç santrali tesisi ve işletimine ilişkin yapılan anlaşma aşamasında, sorun yaşamamak için tavuk ithalatını gündeme getirdiğini sanıyoruz. İran ve körfez ülkeleriyle sağlıklı bağlantı kurulması halinde, çoğunluğu ABD'den olmak üzere yılda 800 bin tona yakın tavuk ithal eden Rusya'ya ihtiyacımız olmaz.''

Çalışkan, İran'a ilk etapta 10 bin ton tavuk eti bağlantısının yapılmasını beklediklerini kaydetti. (AA)