"Tavukta hormon iddiaları asılsız"

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Türkiye'de Avrupa Birliği standartlarına en hazır kurumun kanatlı sektör olduğunu belirterek, tavuklarda hormon olduğu yönündeki iddiaların asılsız olduğunu söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Güçlü, son günlerde basında sıkça yer alan tavuk üretiminde hormon ve antibiyotik kullanıldığı yönündeki iddiaları cevapladı. Bakan Güçlü, beyaz et sektörünün Türkiye'de tarıma dayalı sektörler içerisinde AB şartlarına uygun üretim yapan en önemli sektörlerden biri olduğunu belirterek, "Bugün ülkemizde hijyen ve teknolojik bakımdan AB standartlarının bile üzerinde büyük entegrasyonlara sahip işletmelerimiz var. Ülkemizdeki kanatlı et üretiminin yüzde 80'i AB standardının üstündeki tesislerde yapılıyor" diye konuştu. Bu kapsamın dışında kalan üreticilerin de standartlarının yüksek olduğuna dikkat çeken Güçlü, tavukçuluk faaliyetinin ihmale gelmeyecek kadar hassas bir sektör olduğunu, yapılacak küçük hataların bile büyük zararlara neden olabileceğini vurguladı. Güçlü, tüm bu nedenlerden dolayı sektörün kendi kendini kontrol mekanizması kurduğunun altını çizerek açıklamasına şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Kanatlı sektörümüz sahip olduğu kapasite ve ihracat potansiyelini değerlendirmek için AB ile ihracat yapacak ülke-firma listesine girmek istemektedir. Bunun için AB'nin aradığı standartları, bu standartların uygulamalarını denetleyecek mekanizmalar, gerek resmi makamlar tarafından gerekse sektör tarafından tamamlanmıştır. Bu kapsamda 2003 yılında AB'den gelen Tarım ve Balıkçılık Komisyonu denetim heyeti sektörü denetlemiş ve olumlu rapor vermiştir. İhracat için AB Komisyon raporu bekleniyor".

Güçlü, AB standardında oluşturulan sistemde kuluçkadan kesimhaneye kadar her aşamanın denetim ve kontrol altında olduğunu ve izlenebilirlik sağlandığının altını çizerek, sağlıklı besin açısından dünyadaki en önemli sistemin Türkiye'de işletildiğini kaydetti. Halen özel sektöre ait tesislerde resmi veteriner hekimlerin görevlendirildiğine dikkat çeken Güçlü, "Türkiye'nin en denetlenebilen, en gelişmiş, en izlenebilir sektörü kanatlı sektörüdür. Olumsuz bir gelişmenin varlığından söz etmek mümkün değildir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Öte yandan, Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan Ulusal Kalıntı İzleme Programı dahilinde et, süt, bal, balık gibi hayvansal ürünlerde veteriner ilaç kalıntıları, ağır metaller, pestisitler gibi bulunması istenmeyen maddelerin tespiti yönünde, halk sağlığını korumayı amaçlayan bir program yürütülüyor Her yıl uygulanan ve AB tarafından da izlenerek onaylanan bu program çerçevesinde son 4yılda toplam bin 176 numune analiz edilirken, bu numunelerde herhangi bir hormon maddesi bulunmadı.

Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, çevre koşullarına bağlı olarak hastalıklara maruz kalan kanatlı hayvanların tedavisi için veteriner hekimler gözetiminde Bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış ilaçların verildiği belirterek, denetlemelerde istenmeyen maddeler tespit edilmesi halinde ürünlerin imha edildiğini ve ilgililer hakkında yasal işlem başlatıldığı bildirildi.