Tayland Facebook'a erişimi engelliyor mu?

Tayland'da sosyal paylaşım sitesi Facebook'a erişimin engellenip engellenmediğiyle ilgili çelişkili bilgiler geliyor. Reuters, Facebook'a erişimin engellendiğini yazarken, BBC'ye konuşan yetkililer bu yöndeki haberleri yalanladı.

Tayland'da sosyal paylaşım sitesi Facebook'a erişimin engellenip engellenmediğiyle ilgili çelişkili bilgiler geliyor.

Reuters haber ajansı, Tayland Teknoloji ve Telekom Bakanlığı'nın bir açıklama yaptığını ve sosyal paylaşım sitesi Facebook'a erişimin engellendiğini yazdı.

Reuters, teknoloji bakanlığı yetkililerinin diğer sosyal paylaşım siteleriyle de görüşmelerde bulunmayı planladığını belirtti.

Üst düzey ordu yetkilisi Surachai Srisaracam, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Facebook'a erişimi geçici olarak engelledik. Yarın Twitter ve Instagram gibi diğer sosyal medya paylaşım siteleriyle görüşme yapma çağrısında bulunacağız. Onlardan bizimle iş birliği yapmalarını isteyeceğiz." dedi.

Reklam
Reklam

Sosyal paylaşım sitelerinde halka orduyu protesto çağrıları yapıldığını belirten yetkili, "darbe hakkındaki bu eleştirel mesajların yayılmasını engellemek için" bu sitelerden yardım istemelerinin gerektiğini ifade etti.

Ancak BBC'ye konuşan bakanlık yetkilileri, siteye erişimin yasaklanmadığını, erişimdeki sıkıntının teknik bir sorundan kaynaklandığını söyledi.

Sosyal medya kullanıcıları temkinliBazı kullanıcılar da Facebook'a erişimin bir süre sonra açıldığını belirtti.

Ordu sözcüsü Albay Winthai Suvaree bir açıklama yaparak, "Facebook'a erişimi engellemedik. Böyle bir politikamız yok. Siteye erişimde teknik bir sorun yaşanmıştır. Ancak Teknoloji ve İletişim Bakanlığı bu sorunu çözdü" şeklinde konuştu.

Sosyal medyadaki bazı kullanıcılar yapılan açıklamadan tatmin olmayarak, gelecekte uygulanacak bir erişim yasağı için deneme yapıldığını iddia ettiler.

Sosyal medyada darbe ve cunta yönetiminin eleştirilmemesi yönünde uyarılar paylaşılıyor.

Tayland'da aylardır devam eden gösterilerin ardından ordu ülkeyi "istikrara kavuşturma" gerekçesiyle geçen hafta yönetime el koymuştu.

Reklam
Reklam

Pazartesi günü darbe lideri General Prayuth Chan-Ocha'ya kraliyet onayı verilmiş ve ordu resmen yönetime atanmıştı.

Darbenin ardından çok sayıda muhalif siyasetçi ve akademisyen gözaltına alınmıştı. Bugün ordu bir açıklama yaparak, darbeden sonra gözaltına alınan 124 kişiyi serbest bıraktığını açıkladı.

Hala onlarca kişi gözaltındaBugüne kadar 253 kişiye ifade vermesi için ihtarname yapıldığını belirten ordu sözcüsü, bu kişilerden 53'üne ulaşamadıklarını, 76'sının ise hâlâ ordu tarafından tutulduğunu belirtti.

Ordunun gözaltına aldığı 124 kişiyi siyasi eylemlere katılmamaları ve seyahat etmeden önce yetkilileri haberdar etmeleri koşuluyla serbest bıraktığı kaydediliyor.

Dün de devrilen hükümetin bakanlarından Chaturon Chaisaeng askerler tarafından tutuklanmıştı. Chaisaeng, beş gün boyunca saklanmış, sonunda bir basın açıklaması yapmak için ortaya çıkmıştı.

Basın açıklamasında darbeye eleştiriler getiren eski bakan, gazetecilerin önünde askerler tarafından gözaltına alınmıştı.

Reklam
Reklam

Aylardır süren eylemlerTayland'da son altı aydır siyasi bir tıkanıklık yaşanıyor. Eski başbakan Yingluck Şinawatra'ya karşı sürdürülen eylemlerde 28 kişi öldürülmüş ve yüzlerce kişi yaralanmıştı.

Eski başbakan, özellikle kırsal kesimde büyük destek görüyor.

Darbe sonrasında seçilmiş hükümet düşürülmüş ve askerler yönetimi devralmıştı.

Tayland ordusu, darbe nedeniyle uluslararası kamuoyunda sıklıkla eleştiriliyor.