Tayland'da hem ulusal hem İslami müfredat

Patani'deki Boğaziçi Ortaokulu, ülkenin resmi müfredatıyla İslami müfredatı buluşturarak Taylandlı çocukları geleceğe hazırlıyor - 29 öğretmenin görev yaptığı "özel kolej" statüsündeki okulda iki ayrı müfredatta öğrencilere eğitim veriliyor - Tayland Eğitim Bakanlığının düzenli denetlediği, eğitim hayatında beşinci yılına giren Boğaziçi okulunun logosunda Tayland ve Türkiye bayrakları beraber yer alıyor

PATANİ (AA) - AHMET FURKAN MERCAN - Tayland'ın güneyindeki Patani şehrinde eğitim veren Boğaziçi Ortaokulu, ülkenin resmi eğitim doktrini ile İslami müfredatı buluşturarak Taylandlı Müslüman çocukları geleceğe hazırlıyor.

Sloganını "akademik üstünlük, lisan ehliyeti ve örnek disiplin" olarak belirleyen okulun sınıflarında duvarlarını Tayland bayraklarının yanı sıra Tayland Kralı Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafları süslüyor.

Reklam
Reklam

29 öğretmenin görev yaptığı "özel kolej" statüsündeki okulda iki ayrı müfredatta öğrencilere eğitim veriliyor.

Öğrencilere İslami müfredat çerçevesinde Kur'an-ı Kerim, tecvit, İslam etütleri, Malayca, Arapça ve Türkçe, ulusal müfredat çerçevesinde de sağlık, matematik, bilişim sistemleri, Tayca, sosyal bilimler, tarih, İngilizce, sanat ve beceri, Asya araştırmaları ve beden eğitimi gibi dersleri görüyor.

İslami ve ulusal müfredata ek olarak "eş yönlü müfredat" adlı programda ise rehberlik, izcilik, kulüp hayatı gibi faaliyetlere yer veriliyor.

Öğrenciler, okulun "özel müfredat" programında da yoğunlaştırılmış İngilizce ve Kur'an hafızlığı derslerini alma fırsatına sahip.

Ramazan ayında itikaf fırsatı verilen öğrenciler, Ramazan ve Kurban bayramlarında dayanışma faaliyetleri kapsamında farklı ülkelerden Patani'ye gelen sivil toplum kuruluşlarının yardım paketlerini köylerdeki yoksul insanlara ulaştırmalarına yardımcı oluyor.

Yıl içinde yetim günü gibi dayanışma faaliyetlerine katılan öğrenciler, Patani'deki okullar arası yarışmalarda da başarı gösteriyor.

Reklam
Reklam

Boğaziçi Ortaokulu'ndan mezun olduktan sonra burs kazanarak Türkiye'de üniversite okuma hakkı elde eden kız öğrencilerinden Fareeda Yeh tıp fakültesinde, Maseetoh Maduere ve Nuryadilah Kari de hemşirelik fakültesinde eğitim görecek.

Erkek öğrencilerden Abdular-sis Puteh mimarlık fakültesi, Abadillah Yusoh da uzay mühendisliği bölümünde eğitim görmeye başlamadan önce dil öğrenecek.

Tayland Eğitim Bakanlığının düzenli denetlediği ve eğitim hayatında beşinci yılına giren Boğaziçi okulunun logosunda Tayland ve Türkiye bayrakları beraber yer alıyor.

Bölgesinde bu tarz eğitim veren tek okul olan Boğaziçi, yetim öğrencilerden ücret talep etmiyor.

"Entegre İslam Ortaokulu" adıyla Mart 2013'te açılan okula yeni eğitim döneminde 211'i kız olmak üzere toplam 436 öğrenci kayıt yaptırdı.

Anahtar Kelimeler: