Tayvan ABD'den silah istedi

TAIPEI (İHA) - Tayvan Cumhurbaşkanı Ma Ying-jeou, ABD'den, Tayvan Boğazı'nda askeri dengenin sürdürülmesi adına, Tayvan'a daha fazla modern silah satması talebinde bulundu.

ABD Kongresi'nde 1979'da geçen Tayvan ile ilgili yasanın (TRA-Taiwan Relations Act) 30'uncu yılı dolayısıyla ABD'li akademisyenlerle video konferans aracılığıyla görüşen Tayvan Cumhurbaşkanı, son zamanlarda ABD'den F-16C/D savaş uçaklarının da bulunduğu 7 çeşit silah talebinde bulunduklarını açıkladı. Amerikan düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Etütler Merkezi'nin danışma grubu ile görüşen Cumhurbaşkanı Ma Ying-jeou, "Bu silahların satılması, Tayvan Boğazı'nda askeri dengenin korunması ve Tayvan'ın güvenliği açısından oldukça gerekli" diye konuştu. Tayvan Cumhurbaşkanı, basının Çin ile ilgili sorularında ise yorumda bulunmaktan kaçındı.

Reklam
Reklam

TRA yasası uyarınca, Tayvan Boğazı'nda bir çatışma çıktığında Washington'un Tayvan'ın güvenliğini koruma yükümlüğü bulunuyor. 1955 ve 1958 yıllarında, Çin ile Tayvan arasında yaşanan I. ve II. Tayvan Boğazı Krizlerinde, iki ülke arasında kısa süreli silahlı çatışma yaşanmıştı.Tayvan'ın en önemli müttefiki ve en büyük silah tedarikçisi olan ABD'nin geçtiğimiz Ekim ayında Tayvan'a milyarlarca dolarlık silah satma planına Çin büyük tepki göstermiş, silah satışını protesto etmek üzere ABD diplomatlarını Dışişleri Bakanlığı'na çağırmıştı.Çin Tayvan'ı topraklarının bir parçası olarak kabul ediyor ve Tayvan'ın fiili bağımsızlığının resmileşmesi halinde askeri kuvvet kullanacağı tehdidinde bulunuyor. Tayvan ise, Çin'in bölgede yaptığı askeri yığınağa karşı Amerikan silahlarına güveniyor.