Taze Fasulye Yemek Tarifi

Baklagiller familyasından olan fasulye, Türk mutfağında en çok kullanılan sebzelerin başında gelir. Taze olarak ya da taneleri kurutularak yaz kış sofralarımızda yer alır.

Tarif Puanı
Kaç Kişilik -
Hazırlık Süresi 15dk
Pişirme Süresi 35dk
Kalori/Porsiyon -

Baklagiller familyasından olan fasulye, Türk mutfağında en çok kullanılan sebzelerin başında gelir. Taze olarak ya da taneleri kurutularak yaz kış sofralarımızda yer alır. Zeytinyağlısı, etlisi, tavuklusu, kavurması, diblesi ve daha pek çok çeşidiyle adeta yazın habercisi. Yaz türlülerinin vazgeçilmez elemanı olan fasulyenin turşusu ve reçeli yapılır, çorbalara konur. Günümüzde değişen beslenme alışkanlıklarıyla birlikte ortaya çıkan pek çok kronik hastalıkla uğraşmak zorundayız. Ayak üstü yenen yüksek kalorili besinler, aşırı şekerli hazır gıdalar, hibrit tohumlardan yetişen sebze ve meyveler, sağlıksız koşullarda pişirilen yemekler vücut sağlımızı olumsuz yönde etkiliyor. Sağlıklı beslenme için kısa vadede yapabileceklerimiz de, yemeklerimizi doğru yöntemle, az yağlı pişirmeye gayret etmek olabilir.

Reklam
Reklam

Malzeme Listesi

1 kilogram taze fasulye
300 gram az yağlı dana kuşbaşı (kuzu eti de olabilir)
2 adet orta boy kuru soğan
4 adet domates
Tuz

(6-8 Kişilik - 50 dakika)

Hazırlanışı

Adım 1

Fasulyeleri yıkayın. Başlarını ve varsa kılçıklarını ayıklayıp, ikiye bölün ve bir süzgeçte bekletin.

Adım 2

Kuru soğanların kabuklarını soyup yıkayın ve yemeklik olarak doğrayın.

Adım 3

Yemeği pişireceğiniz tencereye etleri koyun ve sürekli karıştırarak her taraflarının ısıyla temas etmesini sağlayın. Etler renk değiştirdikçe bir taraftan da sularını salmaya başlayacaklar.

Adım 4

Etler sularını bıraktıklarında, küp küp doğradığınız soğanları ekleyin. Et ve soğanları 1-2 defa çevirdikten sonra, ocağı kısarak tencerenin kapağını kapatın. Bu sırada et, suyunu henüz tamamen çekmemiş olacak ve soğanlar da etin suyuyla pişecek. Arada sırada karıştırarak etler saldıkları suyu çekene kadar pişirin.

Adım 5

Yıkayıp ayıkladığınız fasulyeleri tencereye ekleyin, karıştırın. Yemeklik doğradığınız domatesleri fasulyelerin üzerine koyun. Tuzunu ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte pişmeye bırakın. Bu aşamada su eklemeye gerek yoktur. Fasulyenin ve domatesin suyu yemeğin pişmesi için yeterli olacaktır. Bazı fasulye türleri fazla su bırakmazlar. Yemeğinizin suyunu arada sırada kontrol edip, gerekirse ekleme yapabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Püf Noktası

Vitamin kaybı olmaması için, taze sebzeleri kısık ateşte, ağır ağır pişirin. Hatta varsa, düdüklü tencerede kullanmak hem daha sağlıklı hem daha ekonomik bir bir yöntem. Fasulye, çok çeşidi olan bir sebze. Ülkemizde en çok tercih edilen fasulye çeşitlerinden bir tanesi olan kılçıksız çalı fasulyesini tercih edebilirsiniz. Fasulye alırken, rastgele seçtiğiniz bir fasulyeyi iki ucundan tutup, bükün. Esnemeden hemen kırılıyorsa, fasulye taze ve kolayca pişecek anlamına gelir.